Curtea Constituţională spaniolă a suspendat marţi declaraţia de independenţă a Cataloniei, pe perioada în care îi examinează legalitatea, relatează AFP şi The Associated Press.
Declaraţia a fost adoptată cu 70 de voturi la zece din totalul de 135 de parlamentari regionali.
Votul a fost boicotat de parlamentarii opoziţiei.
Curtea a anunţat vineri într-un comunicat că a acceptat o plângere din partea unor parlamentari catalani care se opun deciziei separatiştilor de a se pronunţa prin vot asupra secesiunii de Spania, potrivit Agerpres.
Guvernul Cataloniei, Parlamentul regional şi procuratura catalană au primit termen trei zile să-i prezinte observaţii, preciza Curtea în comunicat.
Constituţia spaniolă din 1978 prevede că regatul este "indisolubil".
Curtea Constituţională a respins, până în prezent, orice încercare de secesiune catalană.
Curtea a anunţat această decizie, în urma unei plângeri depuse de parlamentari catalani care se opun declaraţiei de independenţă aprobate vineri de Parlamentul Cataloniei.
• Puigdemont îndeamnă la o "încetinire" a independenţei catalane în vederea evitării unor tulburări
Preşedintele catalan destituit Carles Puigdemont a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că este necesară o "încetinire" a procesului independenţei catalane, în vederea evitării unor tulburări, după ce Catalonia a fost plasată sub tutelă de către Madrid, relatează AFP.
"Noi am fost obligaţi să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violenţa", iar "dacă această atitudine are ca preţ încetinirea desfăşurării Republicii, atunci trebuie să considerăm că este un preţ rezonabil de plătit în Europa secolului al XXI-lea", a spus el.
Pe de altă parte, Puigdemont a spus că s-ar întoarce acasă "imediat", dacă i s-ar garanta un proces echitabil în Spania, scrie The Associated Press.
Procurorul general al Spaniei a depus luni plângeri în justiţie cu privire la rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri împotriva liderilor mişcării de independenţă a Cataloniei, inclusiv împotriva lui Puigdemont.
Preşedintele demis al Guvernului catalan a fugit luni în Belgia.
Întrebat marţi de jurnalişti cât va sta în această ţară, el a răspuns că "atât cât considerăm (necesar)".
"Situaţia evoluează zilnic. Aici avem garanţii mai bune cu privire la drepturile noastre şi ne putem îndeplini obligaţiile de aici", a continuat el.
""Dacă ei (Madridul) ne pot garanta nouă, tuturor, şi mai ales mie, un proces drept, independent, o separare a puterilor pe care o avem în majoritatea naţiunilor europene, dacă ei pot să garanteze asta, atunci noi ne-am întoarce imediat".