Curtea de Apel a menţinut decizia tribunalului privind falimentul SC "Republica" SA

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2007

Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri, ca nefondat recursul cu care firma Tehnologika Tub a atacat sentinţa din 17 noiembrie 2006 a Tribunalului Bucureşti, care a decis anularea contractelor de vânzare-cumpărare ale consorţiului de firme participante la privatizarea societăţii Republica. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins şi toate excepţiile ridicate în cauză. Sentinţa de ieri a Curţii de Apel este irevocabilă.

Adrian Mitrea, avocatul salariaţilor societăţii Republica, organizaţi în Sindicatul Independent "Nicolae Malaxa", a cerut la termenul din 15 mai instanţei respingerea recursului declarat de firma Tehnologika. Avocatul şi-a motivat cererea prin faptul că cei 1.346 de salariaţi de la Republica au de recuperat 217 miliarde lei vechi, care reprezintă 20 de salarii compensatorii pentru fiecare.

"Avem o hotărâre judecătorească prin care s-a stabilit că salariaţii au de recuperat 217 miliarde de lei vechi, iar banii vor fi recuperaţi din patrimoniul societăţii Republica, înstrăinat în mod fraudulos de Tehnologika Tub, cu o lună înainte ca AVAS să desfiinţeze contractul de privatizare", a declarat pentru NewsIn avocatul Sindicatului Inde­pendent "Nicolae Malaxa".

Instanţa a acceptat, în 17 noiembrie 2006, declanşarea falimentului uzinei de ţevi Republica. Prin sentinţa Tribunalului Bucureşti au fost date înapoi cele 21 de clădiri şi terenul de 250.000 mp pe care grupul rusesc de firme Moody le-a transferat fraudulos altei companii. Toate contractele şi convenţiile au fost declarate frauduloase şi anulate prin sentinţa definitivă şi executorie din 17 noiembrie. Hotărâ­rea a fost atacată cu apel de Moody şi SC Tehnologika Tub SRL, ultima fiind beneficiara transferurilor din patrimoniul Republica.

Potrivit liderului sindical Constantin Dobre, valoarea actuală a societăţii Republica este de peste 100 de milioane de euro, în timp ce statul a vândut-o grupului rusesc de firme Moody cu numai 660.000 de dolari.

APAPS a semnat contractul de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni, reprezentând 99,54% din capitalul social al SC Republica S.A. Bucureşti, în data de 14 martie 2003. Câştigător a fost desemnat consorţiul format din S.C. Moody -Rom Trading SRL Româ­nia, Moody International Trading Inc. SUA, OOO Tomerso Rusia şi ZAO Compania Tomerso Rusia. Tranzacţia a fost evaluată la trei milioane de dolari, dar cumpărătorul a plătit doar 660.000 de dolari, potrivit salariaţilor. În data de 22 noiembrie 2003, APAPS a decis anularea contractului de vânzare-cumpărare, ca ur­mare a nerespectării obligaţiilor contractuale de către cum­părător. În perioada iulie-septembrie 2003, consorţiul rusesc şi Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS) au transferat 76% din patrimoniul fostei societăţi comerciale Republica SA către o firmă nou înfiinţată, SC Tehnologica Tub SRL, patronată de Iuri Triponov care era acţionar majoritar în consorţiul Moody Rom Trading.

În perioada iunie 2004-iunie 2005, sindicaliştii de la Sindicatul Metal şi Malaxa au recuperat trei milioane de euro, două milioane reprezentând salariile restante şi un milion plăţi compensatorii. SC Republica SA a fost revândută în luna martie 2003 de către APAPS unui consorţiu de patru firme ruseşti care a plătit pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni 660.000 de dolari din totalul de trei milioane de dolari.

Tribunalul Bucureşti a dis­pus în data de 10 iunie 2005 declanşarea procedurii de faliment în cazul societăţii Republica SA. Personalul societăţii trebuie să primească salariile şi plăţile compensatorii res­tante în valoare de 19 milioane de lei, reprezentând 7,27% din creanţa totală a societăţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Am deschis ochii copil fiind la grădiniţa Uzinelor de ţevi Republica în anul 1957. Acolo au lucrat părinţii mei, fraţii şi ar fi trebuit să lucreze astăzi copii mei.Acolo au făcut primi paşi ca şi mine. Acolo au crescut i.Acolo m-am format profesional şi am activat cea mai mare parte din viaţă.

    Acolo am trăit etapă cu etapă drama creşteriişi descreşterii unei intreprinderi cu trecut plin de reuşite comparabile nu numai aici în ţară. Cu două laminoare ce au făcut istorie producând ţeavă petrolieră. Râvnite de "vulturii necrofagi" ai industriei româneşti împinsă la moarte de politica iresponsabilă a unor guverne care au trădat interesele naţionale dezintegrând pentru avataje de nimic industriile naţionale, şi a gulerelor albe de pe plan local, care au abandonat calităţile ce i-au promovat în funcţiile cu putere de decizie, Platforma Industrială Republica s-a năruit nemeritat. Cine va plăti pentru toate fărădelegile. Cine va pune o floare la căpătâiul celor care nu mai sunt şi care au pierit cu sănătatea şubrezită de efortul făcut atunci când totul se dezvolta. Ce s-a ales de visul lor de mai bine. Praful pe care l-au lăsat în urma lor hoardele de prădători. cu nume românesc şi suflet străin.  

    1. Ai perfecta dreptate, dar nimeni nu va misca un deget pentru cei plecati. Ca si tine, acolo am deschis ochii, de-acolo am plecat. Pacat ca statul nu se intereseaza de nimic, dar asta-i alt cantec.Daca citesti, da-mi un semn de viata, oriunde te-ai afla. Gigi Babic - Primaria Sectorului 6.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb