CURTEA DE ARBITRAJ DE LA PARIS A DECIS: "Enel trebuie să plătească României 401 milioane de euro"

A.S.
Companii #Energie / 14 februarie 2017

"Enel trebuie să plătească României 401 milioane de euro"

În 2014, Enel s-a oferit să dea statului român 250 de milioane de euro, în baza unui studiu HSBC

-----

Actualizare 11:54 Răzvan Nicolescu: "Decizia pe care am luat-o, în 2014, ca ministru al Energiei, de a merge, fără întârziere, la Curtea de Arbitraj a fost una dificilă, dar corectă"

Decizia Curţii de la Paris de a acorda statului român suma de 401 milioane euro în litigiul cu compania ENEL este una corectă, statul obţinând în acest fel o sumă pe care nu ar fi putut niciodată să o primească prin negociere, a declarat Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei.

Domnia sa a adăugat: "Decizia pe care am luat-o, în 2014, ca ministru al Energiei, de a merge, fără întârziere, la Curtea de Arbitraj a fost una dificilă, dar corectă. Am arătat că România se poate mobiliza şi acţiona hotărât pentru a-şi apăra drepturile ce i se cuvin.

Clarificarea acestui litigiu creează premisele relansării parteneriatului solid dintre statul român şi cea mai mare companie europeană de utilităţi (ENEL) în beneficiul ambelor părţi, al sectorului energetic românesc şi al consumatorilor români. Cred în rolul important pe care această mare companie europeană îl poate juca în sectorul energetic românesc.

Totodată, sper ca România să folosească eficient această sumă importantă de bani, obţinută la Paris, pentru modernizarea sectorului energetic care are nevoie de investiţii.

De asemenea, doresc să le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la reuşita acestui proiect, funcţionari din Ministerul Energiei şi alte instituţii ale statului, consultanţi şi avocaţi. În aceste zile dificile în care sunt mulţi cei care doar vorbesc şi puţini cei care fac ceva, le recomand celor care au contribuit la acest succes să se bucure şi să fie mândri pentru că au reuşit să facă ceva important pentru ţara lor. Un gând special se îndreaptă către: Borbèly Kàroly (secretar de stat de stat responsabil pentru sectorul de energie electrică), Gabriel Dumitraşcu (director general al direcţiei de administrare a companiilor energetice), Dan Agrişan şi Crăiţa Bucheru (Director General şi respectiv preşedinte CA al SAPE - societatea care a gestionat tehnic depunerea plângerii şi managementul operaţional al întregului proces)".

---------

Actualizare 08:05 Enel: "Este în linie cu aşteptările, compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri"

Grupul energetic italian Enel a confirmat oficial, ieri seară, că a primit decizia Curţii de Arbitraj de la Paris, menţionând că rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei, şi a precizat că analizează în prezent detaliile acestei hotărâri.

Enel a precizat, potrivit Nwes.ro: "Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerţ Internaţionale de la Paris decizia arbitrajului legat de participaţiile deţinute în sectorul electricităţii din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curţii şi compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei şi cu analiza efectuată intern asupra acestui caz".

(M.I.)

---------

Enel, care deţine în România trei dintre opt distribuţii regionale de energie electrică, trebuie să plătească statului 401 milioane de euro, potrivit unei decizii a Curţii de Arbitraj de la Paris.

Compania ENEL are dreptul o lună de zile ca să facă recurs, dar acesta nu poate fi pe fond, ci doar pe viciu de procedură.

În această speţă au fost prezenţi trei arbitri - unul neutru, unul din partea statului român şi altul din partea companiei ENEL.

Potrivit unor surse din piaţa de energie, este vorba de un dosar înregistrat acum câţiva ani la ICC Paris, în care SAPE voia să oblige Enel Investment Holding BV şi Enel SpA, în solidar, la plata preţului aferent Acţiunilor Opţiunii de Vânzare (Put Option Clause), în sumă totală de 521.583.574,40 euro, şi, pentru întreaga perioadă cuprinsă între data de 24 decembrie 2012 şi data achitării efective, plata dobânzii contractuale, la nivelul prevăzut în contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, respectiv dobânda EURIBOR plus o marjă de 3% (prin raportare atât la preţul aferent Acţiunilor Opţiunii de Vânzare, cât şi la dividendele aferente cotei de participare a Reclamantului la profitul Enel Distribuţie şi Enel Energie).

În 2014, compania Enel s-a oferit să dea statului român, în această speţă, 250 de milioane de euro, în baza unui studiu HSBC, bani pe care, însă statul i-a refuzat, preferând să meargă la arbitrajul internaţional.

Directorul general al Grupului Enel, Francesco Starace, a declarat acum câţiva ani că Instanţa de Arbitraj de la Paris ar putea da o decizie în procesul dintre Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE) şi Enel probabil în 2017: "Arbitrajul continuă la Paris. Este în mâinile arbitrilor. Credem că o să se ajungă la o decizie, probabil nu în 2016, ci în 2017. Deci, aşteptăm să vedem".

Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica avea dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud (dreptul de Opţiune "Put"), potrivit reprezentanţilor statului român.

Reprezentanţii Enel afirmau că valoarea exactă pentru achiziţionarea pachetului minoritar de acţiuni la Enel Muntenia Sud nu era definită cu precizie în contractul de privatizare, ci ar trebui calculată în baza unor anumite elemente ce pot lăsa loc la interpretări. Oficialii Enel spuneau că au avut discuţii în acest sens cu cei de la Electrica, însă nu s-a ajuns la un numitor comun.

Reprezentanţii ENEL precizau în 2014, potrivit Agerpres: "În spiritul acestor prevederi s-au purtat discuţii despre această valoare, de la momentul când Electrica şi-a exercitat opţiunea de vânzare, însă până la acest moment dezacordul nu a putut fi soluţionat în avantajul reciproc al părţilor. În astfel de cazuri, dacă o înţelegere nu poate fi atinsă, există întotdeauna posibilitatea de a înainta cazul către Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, conform cu practica comercială internaţională''.

În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea.

SAPE a fost înfiinţată în anul 2014 ca urmare a divizării parţiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

În 2014, Enel şi-a anunţat intenţia să iasă de pe piaţa din România prin vânzarea afacerilor pe care le deţin în sectorul de energie. "Board-ul de directori al Enel SpA, întrunit sub preşedinţia Patriziei Grieco, a examinat dezvoltările ce trebuie aduse programului de vânzare (active - n.r.) implementat pentru a consolida structura financiară a grupului, în conformitate cu planul de afaceri pentru 2014 - 2018. Mai exact, directorul general executiv a informat board-ul că, parte din acest program, vânzări posibile din partea grupului Enel vor viza active din sectorul de producţie din Slovacia şi active din segmentele de distribuţie şi vânzări din România", se arăta într-un comunicat al grupului italian.

La începutul anului 2015, însă, Francesco Starace, CEO al grupului Enel anunţa că Enel nu va mai vinde activele din România, deoarece corespund noii strategii a grupului.

Mai mult, acum doi ani, oficialii ENEL spuneau că investiţiile de capital pe care le vor face în România, pe partea de infrastructură şi reţele, se vor ridica la 630 milioane euro în următorii patru ani.

În 2016, statul român a pierdut un alt proces cu Enel la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris

Statul român a pierdut, în vara anului trecut, în procesul intentat companiei italiene Enel la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud, trebuind să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro.

În acea speţă, statul român, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE), a cerut despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro şi de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud. Statul a mai pierdut până acum şi procesele intentate celorlalţi doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ şi E.ON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb