Curtea de Conturi: Gradul de absorbţie a fondurilor ISPA a fost de numai 11,6% în 2005

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 5 aprilie 2007

Curtea de Conturi: Gradul de absorbţie a fondurilor ISPA a fost de numai 11,6% în 2005

Gradul de absorbţie a fondurilor alocate prin Programul ISPA a fost de numai 11,65% în 2005, arată Raportul Anual al Curţii de Conturi a Româ­niei pe 2005, dat recent publicităţii. Suma alocată plăţilor efectuate în cadrul Programului ISPA a fost de 2,250 miliarde euro, la sfârşitul anului 2005.

"După şase ani de la semnarea primelor memorandumuri de finanţare, România nu a reuşit să-şi creeze un cadru de implementare funcţional şi eficace", este concluzia CCR, citată de Rompres. Plăţile efectuate pentru lucrări executate şi servicii prestate, finanţate în cadrul celor 64 de măsuri, însumează 262,162 milioane euro. Această întârziere a absorbţiei fondurilor aferente Programului ISPA a fost confirmată în cursul misiunilor de audit desfăşurate începând cu anul 2002, menţionează raportul CCR.

Acţiunile de audit realizate în anul 2005 care au avut ca obiectiv evaluarea sistemelor de management şi control instituite în vederea implementării Programului ISPA au scos în evidenţă o serie de deficienţe de funcţionare, care au avut, ca rezultat, pe lângă absorbţia foarte redusă a fondurilor şi efectuarea unor plăţi nejustificate. Este vorba despre nereguli cu impact financiar, reprezentând plăţi neeligibile, respectiv plăţi care trebuie recuperate în vederea reconstituirii fondurilor.

Principalele instituţii create pentru implementarea programului ISPA sunt Fondul Naţional de Preaderare şi Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, precum şi agenţiile de implementare special constituite.

Curtea de Conturi a României precizează că instituţiile cu responsabilităţi în domeniu nu au reuşit să se organizeze astfel încât absorbţia la 31 decembrie 2005 să fie mai mare de 11,65%.

Nereguli cu impact financiar de aproape 8 milioane lei, descoperite la Agenţia SAPARD în 2005

Curtea de Conturi a României (CCR) a des­coperit nereguli la Agenţia SAPARD în utilizarea fondurilor europene, al căror impact financiar a fost stabilit la 7,963 milioane lei în 2005, potrivit Raportului Public al CCR pentru 2005. Instituţia de control a constatat autorizarea de plată suplimentar a unor cheltuieli în valoare de 25.601,45 lei privind "cota de aprovizionare", deşi acestea erau incluse în structura preţului unitar al fiecărui material. Nu au fost respectate prevederile naţionale privind elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţia publică de lucrări, arată Raportul CCR.

În cazul a 27 de proiecte, însumând 4,389 milioane lei, Agenţia SAPARD a decontat contravaloarea unor lucrări şi servicii prestate de firme care au fost selectate în condiţii de conflict de interese şi nerespectare a clauzelor de etică, prevăzute în Manualul de achiziţii publice, susţine CCR.

De asemenea, în urma controalelor, Curtea de Conturi a constatat că Agenţia SAPARD a decontat în cadrul a 17 proiecte suma de 1,540 miliarde lei reprezentând contravaloarea unor servicii de verificator de proiect şi inspecţie de şantier către persoane fizice sau persoane juridice care au angajaţi ca experţi persoane din administraţia publică, fapt ce contravine contractului de servicii aplicat în cadrul programului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb