Curtea de Justiţie a UE dă câştig de cauză Super Ligii în litigiul cu UEFA şi FIFA

Sport / 21 decembrie 2023

Curtea de Justiţie a UE dă câştig de cauză Super Ligii în litigiul cu UEFA şi FIFA

Regulile UEFA şi FIFA care cer altor entităţi să le solicite permisiunea pentru a înfiinţa noi turnee contravin legislaţiei UE, a decis instanţa supremă a blocului într-o hotărâre de referinţă, relatează euronews.ro.

Decizia Marii Camere, care răspunde întrebărilor preliminare puse de Tribunalul Comercial nr. 17 Madrid şi nu poate fi atacată cu recurs, contrazice opinia procurorului general desemnat în cauză, care la publicarea concluziilor sale neobligatorii, în urmă cu un an, a susţinut că UEFA şi FIFA au acţionat în conformitate cu legea.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul CJUE cu privire la hotărârea pronunţată se arată: "Curtea observă că organizarea de competiţii de fotbal intercluburi şi exploatarea drepturilor media cu privire la acestea sunt, evident, activităţi economice. Prin urmare, trebuie să respecte regulile de concurenţă şi să respecte libertatea economică, chiar dacă exercitarea economică a sportului are anumite caracteristici, cum ar fi existenţa unor asociaţii care au competenţe de reglementare şi control şi puterea de a impune sancţiuni. De asemenea, Curtea observă că, în paralel cu aceste competenţe, FIFA şi UEFA organizează competiţii de fotbal. În continuare, Curtea constată că, atunci când o întreprindere aflată într-o poziţie dominantă are competenţa de a stabili condiţiile în care întreprinderile potenţial concurente pot accesa piaţa, această putere trebuie, având în vedere riscului de conflict de interese la care dă naştere, să fie supusă unor criterii adecvate pentru a se asigura că acestea sunt transparente, obiective, nediscriminatorii şi proporţionale. Curtea constată că FIFA şi UEFA nu au astfel de criterii, ceea ce înseamnă că FIFA şi UEFA abuzează, aşadar, de o poziţie dominantă. În plus, având în vedere natura lor arbitrară, regulile lor privind aprobarea, controlul şi sancţiunile trebuie să fie considerate a fi restricţii nejustificate ale libertăţii de a presta servicii. Asta nu înseamnă că o competiţie precum proiectul Super League trebuie neapărat aprobată. Curtea nu se pronunţă cu privire la acest proiect specific în hotărârea emisă, dar observă că normele FIFA şi UEFA referitoare la exploatarea drepturilor media sunt în detrimentul cluburilor europene de fotbal, companiilor care operează pe piaţa media şi, în cele din urmă, consumatorilor şi telespectatorilor, împiedicându-i să se bucure de noi competiţii interesante".

Orice astfel de putere de control asupra operatorilor rivali trebuie să fie supusă unor criterii "transparente, obiective, nediscriminatorii şi proporţionale", a apreciat instanţa, pentru a atenua conflictele de interese din partea organelor de conducere a sportului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb