CURTEA DE JUSTIŢIE A UNIUNII EUROPENE: ''Reforma judiciară din Polonia nu este compatibilă cu UE''

G.U.
Miscellanea / 15 iulie 2021

''Reforma judiciară din Polonia nu este compatibilă cu UE''

Noul regim disciplinar pentru judecătorii instanţelor înalte din Polonia încalcă legislaţia UE, a decis Curtea de Justiţie a UE, conform Digi24.

Curtea Europeană de Justiţie a UE a spus, astăzi, că Polonia a eşuat în a-şi îndeplini obligaţiile şi a menţinut criticile Comisiei Europene în privinţa reformelor judiciare.

"Sistemul disciplinar permite conţinutului deciziilor judiciare adoptate de judecătorii instanţelor ordinare să fie calificate ca fiind un delict disciplinar", arată cea mai înaltă instanţă europeană.

"Astfel ar putea fi folosit cu scopul de control politic al deciziilor judiciare sau ca presiune pe judecători, pentru a influenţa deciziile lor şi a submina independenţa instanţelor respective", a transmis CJUE.

Decizia este cea mai recentă salvă dintr-o bătălie de durată dintre Bruxelles şi Polonia, de când partidul de dreapta Lege şi Justiţiei (PiS) a venit la putere în urma alegerilor din 2015, notează sursa citată.

Guvernul polonez a acuzat UE că este motivată politic împotriva Varşoviei, astfel venind pe aceeaşi linie cu criticile altor state UE recalcitrante precum Ungaria condusă de Viktor Orban.

PiS a făcut schimbări la sistemul judiciar în ultimii şase ani, inclusiv o schimbare a modului în care judecătorii sunt numiţi la Curtea Supremă.

Criticii acuză guvernul că vrea să lege mâinile judecătorilor independenţi care s-ar putea opune reformelor controversate şi că vrea să pună aliaţii PiS în poziţii cheie din sistemul judiciar.

Polonia încă nu a răspuns la decizie însă ca stat membru UE este obligată să se conformeze judecăţii CJUE, şi ar putea fi penalizată financiar dacă nu face acest lucru.

Curtea Constituţională a Poloniei a sfidat Uniunea Europeană, miercuri, printr-o hotărâre despre care criticii guvernului de la Varşovia spun că pune sub semnul întrebării apartenenţa la Uniunea Europeană şi viitorul ţării ca parte a blocului european, transmite Digi24.

Curtea Constituţională a stabilit că orice măsuri luate de Curtea Europeană de Justiţie împotriva reformelor controversate din Polonia nu sunt compatibile cu constituţia ţării.

Noua lege adoptată de Polonia în februarie opreşte judecătorii din a mai ridica probleme interne la Curtea Europeană de Justiţie şi a creat un nou organism juridic care dă verdicte în ce priveşte independenţa judecătorilor.

Mai mult, a fost creată o "cameră disciplinară" pentru a evalua judecătorii de la Curtea Supremă, aceasta având inclusiv prerogativa de a le ridica imunitatea, de a-i trimite în judecată sau de a le tăia salariile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nici nu trebuie sa fie! Trebuie sa fie compatibila doar cu statul si poporul polonez, precum si cu valorile acestora!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb