CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: Bucureşti - cea mai dinamică piaţă din ECE pe piaţa spaţiilor industriale şi logistice

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 27 mai 2020

Capitala noastră - de amploarea unui pol logistic regional

Stocul spaţiilor industriale şi logistice din Bucureşti s-a dublat în intervalul 2015-2020, capitala României fiind cea mai dinamică piaţă din regiunea Europei Centrale şi de Est în intervalul analizat, căpătând amploarea unui pol logistic regional, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

La începutul acestui an, stocul spaţiilor logistice din preajma Capitalei a depăşit pragul de 2 milioane de metri pătraţi, apropiindu-se de nivelul din Budapesta, care măsoară 2,3 milioane de metri pătraţi şi care a crescut cu circa 23% pe parcursul ultimilor cinci ani, arată sursa citată.

Aceasta menţionează că suprafaţa spaţiilor logistice moderne din Bucureşti este peste nivelul din Bratislava (1,3 milioane de metri pătraţi), dar rămâne în continuare sub nivelul din Praga (3,2 milioane de metri pătraţi) şi Varşovia (4,3 milioane de metri pătraţi), acestea fiind cele mai dezvoltate pieţe logistice din regiune.

În condiţiile în care dezvoltatorii au în construcţie spaţii noi cu o suprafaţă închiriabilă de peste 150.000 de metri pătraţi, piaţa spaţiilor logistice din Bucureşti va continua să se dezvolte pe parcursul acestui an, venind în special în întâmpinarea retailerilor online şi din zona FMCG, care au fost mai puţin afectaţi de măsurile restrictive luate de autorităţi pentru a limita răspândirea virusului Covid-19.

Cu toate acestea, se observă o atitudine mai prudentă a dezvoltatorilor, care se concentrează aproape exclusiv pe proiecte de tip built-to-suit sau având un grad de pre-închiriere semnificativ, căutând să îşi reducă astfel riscul de neocupare.

Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox, subliniază: "Observăm o continuitate a proiectelor începute în anul 2019, atât din perspectiva dezvoltatorilor, cât şi a companiilor generatoare de cereri de spaţii de depozitare. Sectoarele cele mai reprezentate sunt cele ale mărfurilor generale, industria farmaceutică, respectiv domeniile complementare, firmele de logistică şi transport care asigură serviciile pentru aceste companii. Dinamica pieţei logistice şi industriale reflectă foarte fidel faptul că economia funcţionează chiar şi în perioadele mai dificile, consumatorul final fiind motorul acestei dezvoltări. Pe lângă cei aproximativ 90.000 metri pătraţi închiriaţi în primul trimestru, estimăm tranzacţii în cursul anului 2020 care să depăşească suprafaţa de 350.000 metri pătraţi, cu peste 50% dintre ele concentrate în jurul Bucureştiului, polul de vârf al acestei pieţe."

La nivel naţional, piaţa spaţiilor logistice şi industriale din România se ridică la peste 4 milioane de metri pătraţi, având poluri importante de dezvoltare industrială şi în oraşe precum Timişoara, Cluj sau Ploieşti, oraşe care sunt bine poziţionate pentru a atrage noi investiţii, în contextul tendinţei de scurtare a lanţurilor de aprovizionare şi încurajare a producţiei locale pentru anumite categorii de produse considerate esenţiale sau strategice.

Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial, Cushman & Wakefield Echinox transmite: "Pe segmentul industrial, cererile de spaţii logistice pentru curierat din Bucureşti şi din ţară au evoluat direct proporţional cu volumul crescut al comerţului online din ultima perioadă. Retailerii care s-au adaptat foarte repede la cererile mari din online caută acum spaţii de depozitare pentru aceste divizii care au devenit mult mai puternice. Sectorul industrial rămâne în continuare activ, cu o evoluţie sănătoasă în segmente variate de business". Domnia sa estimează o creştere a cererilor de spaţii între 3.000 şi 5.000 metri pătraţi în interiorul oraşelor mari, ceea ce face ca segmentul de in-city logistics să devină din ce în ce mai important pentru noul model de business generat de pandemia Covid-19.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb