Cutia Pandorei se deschide azi

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 19 martie

Sorin Rosca Stanescu

În mod normal, Curtea Constituţională a României, o instituţie puternică şi, desigur, total independentă, va da un verdict la provocarea privind legea prin care struţo-cămila PNL-PSD a decis modul în care vor fi organizate alegerile. Dacă nu care cumva decizia va fi ca de obicei amânată. Tot astăzi este ziua în care Gabriela Firea va reacţiona. Fie se supune necondiţionat deciziei coaliţiei şi pleacă din istoria Capitalei şi a PSD cu coada între picioare, fie va lupta la baionetă ca independent. Este ziua în care şi Sebastian Burduja poate ieşi din schemă. În fine, este ziua în care PSD-PNL, după ce au deschis cutia Pandorei, vor vedea care sunt adevăratele reacţii ale bucureştenilor.

Curtea Constituţională a României va răspunde unei provocări formulate de o entitate care, juridic, a devenit inexistentă. Este vorba despre aşa-numita Forţă a Dreptei. Care, legal, ar fi trebuit să fie reprezentată, din perspectiva PMP, de către Cristian Diaconescu. Care în acte continuă să rămână preşedinte. Dar, printr-o grosolană eroare de calcul, a fost reprezentată de Eugen Tomac. Care, în ochii oamenilor legii, nu are drept de semnătură. E interesant de văzut în aceste condiţii cui îi vor răspunde magistraţii Curţii Constituţionale. Dar în primul rând e important răspunsul în sine. A procedat coaliţia PSD-PNL în conformitate cu Legea Fundamentală atunci când a schimbat regulile practic în timpul jocului, adică chiar în anul electoral? Un verdict CCR poate deveni devastator, îngenunchind definitiv struţo-cămila. Tot astăzi, este de aşteptat o reacţie din partea bătăioasei Gabriela Firea, cel mai puternic lider al celei mai puternic filiale PSD din România. Ea poate accepta - desigur, nu senină - verdictul alianţei de a o elimina din cursă şi, teoretic cel puţin, poate lua decizia de a-şi folosi întreaga autoritate politică pentru al promova în cursă pe doctorul Cătălin Cîrstoiu, scos de PSD-PNL din căciulă şi proiectat ieri în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Sau Gabriela Firea se poate pune pe picioarele de dindărăt. Şi aici are două variante. Prima să zică "da" şi să facă "ba", sabotând din interior întreaga campanie pe Bucureşti, fie, culmea, să candideze ca independentă. Adică să se pună fix în postura invocată atât de frecvent şi atât de insistent de alianţa PSD-PNL.

Din această ecuaţie, devenită atât de complexă, încât seamănă cu un calcul imposibil al probabilităţilor, nu poate lipsi în niciun caz Popescu Piedone, decis să candideze cu susţinerea unei formaţiuni politice aparent insignifiante, dar de fapt adoptând politica unui independent. Cele mai multe voturi pe care le va smulge vor fi tot din electoratul PSD, care ar putea fi sfâşiat în trei, dacă în competiţie rămâne, aşa cum sugerează, şi Gabriela Firea. Şi dacă doctorul Cătălin Cârstoiu va intra într-o operaţie chirurgicală extrem de complicată, pentru a-şi câştiga într-un mod expres notorietatea, pe care nu o are atunci când iese din teritoriul unităţilor spitaliceşti.

Şi pentru ca meniul să fie complet, mai avem şi situaţia din Sectorul 1, un sector dominat în mod tradiţional de liberali, într-o asemenea măsură încât până la urmă şi Clotilde Armand a reuşit să câştige, e drept, prin furt, alegerile, tot pe mâna PNL. Şi mai puţin USR. Dar, la Sectorul 1, coaliţia, care face un joc atât de sofisticat încât nici ea nu-l mai înţelege, a decis să aibă un candidat pe care să-l anunţe azi nu în persoana liberalului Sebastian Burduja, care a şi condus politic acest sector, nu în persoana unui alt liberal, care conduce în prezent filiala, ci aruncându-l în competiţie pe un pesedist, a cărui identitate ar urma să o aflăm azi.

În aceste condiţii, Nicuşor Dan nu are altceva de făcut pentru moment decât să-şi râdă în barbă. Începând de azi, când se deschide până la capăt cutia Pandorei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Jocul alegerilor comasate impreuna cu aminarea prezentarii candidatului Coalitiei PSD-PNL la primaria Capitalei nu face altceva decit sa pregateasca votantul din Bucuresti cu imaginea lui Burduja ce va cistiga mandatul de Primar al Bucurestilor .Imaginea lui Burduja deja se desprinde de „ cotaila ”politica afirmata de toti ceilalti candidati .Mistocareala vazuta de noi toti la TV nu mai tine loc de candidat .Seriozitatea este cea care cistiga alegerile .Burduja se desprinde de acesta banala forma a politicii si devine astfel numarul unu al Bucurestiului .

    1. [...] ,NICUSOR DAN,este pentru BUCURESTENI,UN CAL MORT. Din el,nu au mai ramas nici potcoavele,sau poate stiti dumneavoastra unde sunt. Cat despre DECIZIA CCR,va anunt de pe acum,ca,COMASAREA ALEGERILOR este CONSTITUTIONALA . Stiu ca sunteti la baza si JURIST,puteti sa le exlicati romanilor care sunt elementele de NECONSTITUTIONALITATE.? ALEGERILE ,sunt foarte aproape si tin sa va anunt ca toate cele patru randuri de alegeri,vor fi CASTIGATE de ALIANTA PSD-PNL.Cele doua partide,au peste 3200 de primari ,care vor pune umarul la castigarea alegerilor si chiar si asa ROMANII,sunt SATUI de GUVERNARILE PNL-USR,iar acum,a aparut in PEISAJ si PARTIDUL lui ZELEA SIMION CODREANU,un fel de NEGHINA in CAMIONUL cu GRAU. [...]

    ...

    1. Alegatorul e infuentat daca e idiot! Pune stampila sau nu, acolo unde vrea el, nu-i ca la mujici cu pusca la spate!

      Comasarea este majoritar sustinuta de catre cetatenii .Partidele si institutile statului trebuie sa sigure functionarea nu sa impiedice desfasurarea alegerilor . Asadar CCR nu poate decide in sens invers decit in sensul democratic al comasarii

      Asta este o prostie complicata de vicii de argumentare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb