Curtea de Apel a dictat pedepse cu executare pentru toţi cei opt oameni de fotbal implicaţi în "Dosarul Transferurilor". După şase ani în care au avut loc zeci de înfăţişări şi sute de audieri acest dosar celebru a ajuns la faza pedepselor executorii. Sentinţele au venit una după alta, precum replicile unui cutremur major. Primul intrat în malaxor a fost George Copos, fostul acţionar majoritar al Rapidului, care a fost condamnat definitiv la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare. Managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat definitiv la şase ani şi patru luni, fostul impresar Ioan Becali a fost condamnat definitiv la şase ani şi patru luni de închisoare, fratele acestuia, impresarul Victor Becali a primit patru ani şi opt luni, Jean Pădureanu, fost preşedinte al Gloria Bistriţa, trei ani şi patru luni, aceeaşi condamnare primind şi deputatul Gigi Neţoiu, iar fostul căpitan al echipei naţionale, Gică Popescu, a fost condamnat la trei ani şi o lună. Instanţa a schimbat încadrările juridice ale celor mai multe infracţiuni de care erau acuzaţi cei opt oameni din fotbal.
Astfel, chiar dacă instanţa a constatat încetarea procesului penal pentru unele fapte precum înşelăciunea sau evaziunea fiscală, judecătorii au decis condamnarea la închisoare pentru formele lor agravante.
Trebuie făcută precizarea că toate sentinţele sunt executorii, condamnaţii având dreptul să facă recurs la Înalta Curte, care poate fi acceptat sau nu, dar până ce această instanţă se va pronunţa toţi vor rămâne închişi. De altfel, cei opt sunt obligaţi ca în termen de 24 de ore să se prezinte la secţia de Poliţie de care aparţin, dar dacă se consideră că este o situaţie specială, brigăzi operative ale Poliţiei pot merge să-i ridice de la domiciliu. Curtea de Apel a mai hotărât obligarea celor opt inculpaţi la plata unor despăgubiri către ANAF şi către cluburile sportive implicate, precum şi instituirea de sechestru asigurător pe averile acestora pentru recuperarea prejudiciului. Dincolo de aspectele strict tehnice ale modului în care vor fi efectuate şi puse în aplicare pedepsele, sentinţele au uimit lumea fotbalului, nu doar de la noi, mai ales că au fost dictate condamnări pentru fapte petrecute cu mai mult de un deceniu în urmă. Reacţiile celor implicaţi merg de la resemnare, cum a fost în cazul lui Giovani Becali, care a declarat imediat după aflarea sentinţei că se va preda, până la contestarea corectitudinii judecătorilor, aşa cum a făcut Mihai Stoica: "Ce contează dacă procurorii nu cer pedeapsa, contează ce ordine se primesc. Mulţumesc, România...!"
Aceste condamnări nu rămân fără urmări imediate, dincolo de ceea ce se petrece cu respectivii oameni de fotbal. Astăzi sunt programate alegerile pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal. Principalul favorit era Gică Popescu, dar condamnarea acestuia a dat toate planurile peste cap, mai ales că era puternic susţinut atât din sfera politică, dar şi de majoritatea şefilor de la Casa Fotbalului. Pentru Mircea Sandu, actualul şef al FRF, care se pregătea să devină preşedinte onorific, lovitura este una teribilă şi îi încurcă practic toate socotelile. Au apărut informaţii însă că în cadrul Adunării Generale mai mulţi membri afiliaţi vor susţine că aceasta nu este statuară şi astfel alegerile vor fi amânate pentru o dată ulterioară, iar în cazul în care această manevră nu reuşeşte, mai mulţi delegaţi vor părăsi sala, pentru ca în momentul votului să nu existe cvorum. Fostul finanţator al formaţiei Politehnica Timişoara, Marian Iancu, a venit şi cu un scenariu în acest sens: "După condamnarea lui Gică Popescu, Mircea Sandu va anula Adunarea Generală de mâine. Eu am notificat că Adunarea nu este statuară şi se va putea lega de asta pentru a o anula.Probabil că se va stabili o altă dată şi Anghel Iordănescu va putea candida şi câştiga alegerile". În cazul în care alegerile totuşi vor avea loc, aşa cum ar fi normal, în luptă vor intra Răzvan Burleanu, Vasile Avram, Marcel Puşcaş, Gheorghe Chivorchian şi Sorin Răducanu.
În urmă cu 10 luni, în mai 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să trimită dosarul, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune. Tribunalul Bucureşti îi achitase, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi. În octombrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe: George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Victor Becali, Giovanni Becali, Gigi Neţoiu şi Cristi Borcea pentru modul cum au acţionat în 12 transferuri de jucători. DNA susţinea că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal (Dinamo Bucureşti, Gloria Bistriţa, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi), o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore. Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la F.C. Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2014, 08:03)
la multi ani!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2014, 22:23)
Asta este intradevar, o mare realizare a justitiei romane de la rebeliune incoace !
Ba chiar, se poate spune ca s-a facut dreptate, si nu doar ca s-a facut justitie !