CUTREMURUL DIN ITALIA MAE: 11 cetăţeni români morţi şi 14 dispăruţi

Andrei Stan
Internaţional / 28 august 2016

Cutremurul din centrul Italiei (Sursa foto: captură Youtube)

Cutremurul din centrul Italiei (Sursa foto: captură Youtube)

Trupurile a cinci români decedaţi în Italia vor fi repatriate luni

----------

Actualizare 15:55 Ministrul Maria Ligor: "Numărul românilor dispăruţi după cutremurul din Italia a crescut la 19"

Maria Ligor, ministrul pentru Relaţia cu românii de pretutindeni, a anunţat că a crescut numărul cetăţenilor români daţi dispăruţi în urma cutremurului din centrul Italiei la 19, deşi o familie de cinci persoane, despre care nu se ştia nimic, a fost găsită în viaţă.

"Au mai apărut informaţii din partea familiilor care nu reuşesc să-i localizeze pe cei apropiaţi. Avem acum 19 nume, nu toţi sunt neapărat din zona direct afectată. Lucrăm în continuare la localizarea celor dispăruţi. Am avut şi o veste bună. Aveam pe listă o familie de cinci persoane pe care nu puteam să-i localizăm. Avem confirmarea că sunt bine, sănătoşi cu toţii, sunt teferi, acasă, la Cluj", a declarat ministrul, potrivit Digi24.ro.

Maria Ligor a mai spus că mâine vor pleca spre ţatră trupurile a cinci, posibil chiar şase dintre românii morţi în urma cutremurului.

Echipele Ambasadei de la Roma şi Consulatului român de la Bologna sunt acum ajutate şi de colegi din ţară. Mai exact, o echipă a direcţiei consulare din MAE a ajuns la Rieti.

"Am propus şi constituirea unei capacităţi de sprijin psihologic şi avem deja răspuns din partea Ministerului Sănătăţii, ne vom organiza şi în acest sens", a mai declarat ministrul pentru românii de pretutindeni.

-----------

Actualizare 13:27 Măsurile pentru românii afectaţi de cutremurul din Italia, în şedinţa extraordinară de luni a Guvernului

Premierul Dacian Cioloş a convocat luni o şedinţă extraordinară de Guvern care va avea pe agendă şi o analiză a măsurilor de sprijin pentru românii răniţi şi afectaţi de cutremurul din Italia, precum şi pentru familiile acestora, informează un comunicat de presă al Executivului.

În şedinţa de luni, la cererea şefului Executivului, ministerele Muncii şi de Externe vor prezenta măsurile de sprijin pe care Cabinetul Cioloş le va putea acorda diferitelor categorii de cetăţeni români, victime ale acestui cutremur, şi familiilor acestora.

Potrivit comunicatului, premierul este în legătură permanentă cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Misiunea diplomatică a României la Roma, care îi prezintă informări periodice despre situaţia din Italia.

De asemenea, la solicitarea premierului, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, se află de astăzi în centrul Italiei, pentru evaluarea situaţiei la faţa locului, urmând să prezinte Guvernului o informare în acest sens.

Primul ministru a transmis: "Veşti triste primim în continuare din Italia, atât cu privire la conaţionali ai noştri, cât şi la cetăţeni italieni. După teribilul seism, am aflat cu profund regret că 11 români şi-au pierdut viaţa şi mai mulţi sunt răniţi sau daţi dispăruţi. Sunt alături de familiile celor care au pierdut pe cineva drag şi le transmit întreaga mea solidaritate şi compasiune. Mă gândesc, de asemenea, la cei răniţi şi la cei care au de suferit din cauza puternicului cutremur. Le doresc sănătate şi puterea să depăşească această încercare. Îi asigur că Guvernul le va fi alături pentru a-i ajuta să treacă peste această tragedie".

Guvernul mai aminteşte că luni vor fi repatriate corpurile neînsufleţite a cinci cetăţeni români decedaţi în seismul produs la 24 august.

Cele două transporturi funerare, ale căror costuri au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de Urgenţă aflat la dispoziţia ministerului, vor pleca, în cursul zilei de luni, către ţară.

Totodată, Guvernul are în vedere organizarea unor echipe de sprijin psihologic pentru familiile victimelor decedate.

(S.A.)

----------

Actualizare 10:32 Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Maria Ligor se deplasează în centrul Italiei

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, se va deplasa astăzi în centrul Italiei, regiune puternic afectată de cutremurul care a avut loc miercuri şi în care şi-au pierdut viaţa şi 11 cetăţeni români, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Demnitarul va participa astăzi, în localitatea Rieti, la ceremonia religioasă pentru victimele seismului, oficiată de Preasfinţitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, precizează MAE. Pe parcursul zilei, ministrul delegat Maria Ligor, alaturi de reprezentanţi ai misiunilor diplomatice ale României în Italia, se va afla în zonele afectate de seism, unde va vizita cetăţenii români spitalizaţi, se va întâlni cu românii din regiune şi va participa la discuţii cu autorităţile locale.

Centrul Italiei a fost afectată miercuri de un puternic seism, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste 290 de persoane. Printre victime se numără, la momentul actual, 11 cetăţeni români, în timp ce alţi 14 sunt declaraţi dispăruţi. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul echipelor consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE, Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, acţionează în mod coordonat şi întreprinde toate demersurile necesare pentru a verifica şi confirma, pe toate canalele disponibile, situaţia persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute. Verificările se derulează în permanentă coordonare cu autorităţile italiene competente.

(I.S.)

----------

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat aseară că a fost confirmat decesul a încă unui cetăţean român, în urma cutremurului care a avut loc în centrul Italiei, numărul românilor care şi-au pierdut viaţa ridicându-se, astfel, la unsprezece persoane.

"Potrivit ultimelor informaţii, Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret că, în urma seismului din Italia survenit la data de 24 august 2016, a fost confirmat decesul a încă unui cetăţean român. În prezent, numărul cetăţenilor români decedaţi în urma tragicului eveniment se ridică la 11", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul MAE.

În ceea ce priveşte semnalările privind cetăţenii români declaraţi dispăruţi, numărul cazurilor aflate în atenţia MAE este, în acest moment, de 14 persoane.

''Trei persoane, care figurau iniţial ca fiind dispărute, au fost identificate şi sunt în viaţă. Doar una dintre aceste persoane este în prezent internată într-o unitate medicală, starea sa de sănătate fiind stabilă'', precizează MAE.

Reprezentanţii Ambasadei României la Roma sunt în permanentă legătură cu unităţile medicale în care sunt internaţi în prezent 6 cetăţeni români răniţi în urma producerii seismului.

Echipa consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE s-a adăugat echipelor mobile ale Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, aflate deja pe teren.

MAE mai informează că luni, 29 august, vor fi repatriate corpurile neînsufleţite a cinci cetăţeni români decedaţi în seismul produs la 24 august.

Cele două transporturi funerare, ale căror costuri au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din fondul special de urgenţă aflat la dispoziţia ministerului, vor pleca, în cursul zilei de luni, pe cale rutieră, către ţară.

MAE mai precizează faptul că, cele trei echipe consulare mobile îşi vor continua activitatea şi demersurile la faţa locului până la repatrierea tuturor corpurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români decedaţi şi până la clarificarea situaţiei persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute până la acest moment.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 şi (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 şi (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în tragedie şi asigură că acordă în continuare întreaga asistenţă necesară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb