DA a dat ortul popii

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Politică / 27 martie 2007

DA a dat ortul popii

Decesul Alianţei D.A. a fost anunţat ieri în mod public de preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului Politic Central al partidului, subliniind că această stare de lucruri a fost cauzată de o serie de acţiuni ale democraţilor începute cu decizia de a candida pe liste separate la alegerile europarlamentare şi culminând cu acţiunile recente ale unor miniştri PD care au boicotat, în opinia sa, acţiunile Guvernului al cărui premier este.

Conducerea Partidului Democrat îi solicitase, luni, primului ministru Tăriceanu să ia o decizie în privinţa guvernării PNL-PD. Partidul Democrat nu are alternative: ori cu PNL, ori în opoziţie, a subliniat Emil Boc, după Biroul Permanent Naţional al PD. Liderul democrat Emil Boc a declarat că PD este pregătit să intre în opoziţie, la fel cum este pregătit că continuie guvernarea pe baza programului Alianţei PNL-PD.

Atât PSD cât şi PRM au zis că ruptura era evidentă de mult.

Liderul PLD Valeriu Stoica este cel care ,primul,a semnalat public că Guvernul Tăriceanu este sprijinit de o altă majoritate parlamentară decât cea declarată oficial, teza preluată de preşedintele Traian Băsescu în scrisoarea recentă adresată partidelor politice,solicitând oficializarea situaţiei.

Prin declaraţia de ieri, Tăriceanu a deschis procesul de restructurare politică a Guvernului şi a consacrat sfârşitul Alianţei Dreptate şi Adevăr.

Fie-i ţărâna uşoară!

Telegrame de condoleanţe

Ca să-l combată pe Traian Băsescu (care era previzibil că-l va ataca prin declaraţii la şedinţa anuală de bilanţ de ieri a Serviciului Român de Informaţii, unde-şi anunţase participarea), premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-a înmulţit şi el ocaziile pentru declaraţii publice, participând ieri la reuniunea Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), care se ţine în zilele de 26 şi 27 martie, la hotel Phoenicia din Bucureşti.

Acolo, premierul s-a arătat atent la nevoile oraşelor mici, bunăvoinţa care, în general, se regăseşte în toate subiectele abordate, în gesturile şi declaraţiile de ieri emanând de la Guvern.

De cealaltă parte, preşedintele s-a arătat ferm, făcând impresia unei intransigente care se citeşte inclusiv în ştirile privind combaterea corupţiei care, aparent,nu au o directă legătură cu el. Băsescu şi-a făcut şi el apariţia la reuniunea Oraşelor, la jumătate de oră după plecarea lui Tăriceanu.

Ce noroc pe Oraşe să fie băgate în seamă şi de premier şi de preşedinte!

Din această coliziune,au rezultat ieri un premier şi un preşedinte aşa cum ne-am dori, care şi-au adresat reciproc nişte metaforice "telegrame de condoleanţe" pentru Alianţa DA.

Beneficiarii acestei lupte dintre cei doi este al treilea - noi, cetăţenii.

Criza politică ne face bine.

Vă prezentăm "telegramele" pe scurt, aşa cum le stă bine.

Preşedintele Traian Băsescu

- "Nu voi face nicio negociere cu nimeni. Nu mă interesează confortul meu ca om politic ca să negociez viitorul ţării. În ceea ce mă priveşte, nu voi negocia nici majorităţi politice, nici voturi împotriva acţiunii de suspendare. Nu am ce să negociez",

- ""Sunt puţini cei care acceptă acest lucru, însă informaţiile pe care eu le-am primit, pe care Guvernul le-a primit, puteau să facă să nu avem astăzi miniştri implicaţi în anchete penale".

- "Este bine ca directorul SRI să fie întotdeauna un reprezentat al Opoziţiei".

- "Tensiunea politică este generată de predarea arhivelor securităţii, de condamnarea comunismului şi de faptul că tot mai mulţi oameni importanţi care aveau influenţă la partide ajung să se întâlnească cu procurorii".

- Şeful statului a acuzat din nou că există "patroni interesaţi" în media: "Acest sistem de intoxicare, care poate continua de altfel, a devenit un mijloc de luptă. El este practicat de cei interesaţi în stoparea luptei împotriva corupţiei. Se profită că preşedinte fiind nu poţi da replică şi se încearcă o blocare a luptei împotriva corupţiei".

- Fostul premier Adrian Năstase a fost audiat luni, în calitate de martor, timp de o oră, de procurorii DIICOT, în legătură cu Ordonanţa de urgenţă 118/2003, prin care datoriile istorice ale Rafinăriei Petromidia, cifrate la 603 milioane USD au fost transformate în obligaţiuni ale statului român, cu maturitate la şapte ani.

- Tribunalul Bucureşti ar putea accepta, luni, cererea Ministerului Finanţelor Publice (MFP) de introducere, în dosarul "Rompetrol", a SC Rompetrol SA, ca parte responsabilă civilmente ; după două ore de dezbateri, instanţa a rămas în pronunţare pe cererea MFP.

- Fostul ministru de externe Mihai-Răzvan Ungureanu s-a autosuspendat din PNL pe perioada mandatului său de reprezentant special al României la Viena pe lângă Iniţiativa de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI), el informând în acest sens membrii Biroului Permanent Central al PNL printr-o scrisoare transmisă luni.

- "În timp ce, pe de o parte aruncăm în aer taxe de primă înmatriculare, de nu ştiu ce, pe de altă parte cerem autorităţilor locale să reducă taxele. Dragii mei, asta este o poveste care nu funcţionează", a afirmat Băsescu, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu

- "În perioada următoare va trebui să mă gândesc foarte serios cum va trebui să arate viitorul Guvern şi Parlamentul aici va avea un rol extrem de important".

- "România are nevoie de politicieni curajoşi care să se lupte pentru interesele României, nu politicieni fricoşi care să-şi schimbe opinia la prima încruntare a UE. Putem avea interesele noastre pe care trebuie să le promovăm şi pentru care să ne luptăm".

- "A venit vremea să îi aducem pe militarii noştri, femei şi bărbaţi, acasă. Este timpul să se întoarcă acasă pentru a construi împreună viitorul european al României. De aceea, voi face tot ceea ce depinde de mine, potrivit atribuţiilor stabilite de Constituţie şi de lege, ca, până la Crăciun, contingentul militar românesc dislocat în Irak să fie adus în ţară conform unui calendar convenit cu aliaţii şi partenerii noştri. Mă voi bate să-i conving pe toţi cei care susţin contrariul,să le permită soldaţilor noştri să ia masa de Crăciun acasă cu familiile lor".

- "Nu voi renunţa la taxa auto de înmatriculare, pentru că sunt zeci de mii de români care duc acasă, la familiile lor, banii pe care îi muncesc în această industrie. În momentul în care vom lăsa să intre, fără oprelişti, maşinile second-hand din Europa, puteţi fi siguri că românii îşi vor pierde locurile de muncă, putem găsi alte soluţii împreună cu UE".

- "Am decis că este o prioritate pentru 2008 reducerea cu până la 6% a contribuţiei pentru asigurări sociale pe care fiecare angajat trebuie să le plătească".

FERPAR

Alianţa DA (Dreptate şi Adevăr) s-a format în octombrie 2003, ca alternativă la PSD şi a reunit PNL şi PD, urmare a eforturilor liderilor celor două partide - Theodor Stolojan şi respectiv, Traian Băsescu.

Cele două partide au format un pol politic de centru dreapta, menit eficientizării eforturilor de schimbare a partidului de la putere.

Alianţa a fost sprijinită, încă de la început, de importante structuri ale societăţii civile şi de o parte importantă a presei.

La alegerile locale din 2004, Alianţa a propus candidaţi comuni în câteva oraşe importante, unde a şi câştigat (cele mai importante succese au fost la Bucureşti şi la Cluj Napoca).

Alegerile generale din 2004 nu au fost câştigate de Alianţa PNL-PD, dar în urma victoriei la prezidenţiale a candidatului Alianţei, această formaţiune a ajuns la guvernare.

Candidatul Alianţei a fost, iniţial, Theodor Stolojan, dar acesta s-a retras din competiţie în octombrie 2004. Locul său a fost ocupat de Traian Băsescu, cel care a şi câştigat ulterior competiţia electorală. Alianţta PNL-PD a format, alături de PUR (PC) şi UDMR, o coaliţie de guvernare, propunându-l drept prim-ministru pe liderul liberal Călin Popescu Tăriceanu.

După alegerile din 2004, Alianţa a început să domine sondajele de opinie, ajungând la începutul anului 2005 şi la 60%. Ulterior, pe fondul erodării la guvernare, scorul în sondaje a început să scadă spre 40%.

Opţiunile fundamentale pe care Alianţa PNL-PD le-a afişat sunt:

Consolidarea statului de drept şi a democraţiei în România;

Redefinirea rolului statului prin restrângerea intervenţiei sale în economie şi întărirea funcţiilor acestuia de garant al legalităţii;

Întărirea libertăţilor individuale, sporirea siguranţei cetăţeanului şi a familiei;

Garantarea şi dezvoltarea proprietăţii private, restituirea integrală a proprietăţilor abuziv confiscate de regimul comunist, tratamentul egal al proprietăţtii;

Realizarea economiei de piaţă funcţionale;

Stimularea spiritului întreprinzător;

Coeziunea economică şi socială, reducerea sărăciei şi a marginalizării sociale;

Egalitatea şanselor;

Respectarea drepturilor minorităţilor;

Integrarea deplină a României în structurile economice şi de securitate euro-atlantice.

Data de ieri, 26 martie 2007, reprezintă ultima zi a existenţei publice a Alianţei DA.

Co-fondator al Alianţei DA,Theodor Stolojan a remis ieri un comunicat pe care îl reproducem:

"Am creat Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL-PD alături de preşedintele Traian Băsescu iar Călin Popescu Tăriceanu a distrus-o.

Partidul Liberal Democrat a anunţat, cu mai mult timp în urmă, că, din păcate, Alianţa D.A. a decedat. Abia astăzi, după săptămâni de scandal politic, prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu a avut curajul să recunoască public acest sfârşit.

Constat faptul că prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu este un simplu executant al strategiei de alianţă politică dintre PNL şi PSD, pe care Dinu Patriciu a propus-o Partidului Naţional Liberal încă din anul 2004.

Consider că, prin aceste atitudini politice, Călin Popescu Tăriceanu a trădat electoratul Alianţei D.A., obiectivele Alianţei şi, totodată, pe membrii Partidului Naţional Liberal.

Partidul Liberal Democrat îşi reafirmă dorinţa de reconstrucţie a dreptei politice româneşti, din poziţia de reprezentant real al liberalismului românesc."

Decesul Alianţei DA fusese profeţit de Adrian Năstase, încă din perioada preelectorală a alegerilor din anul 2004.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb