Dă-te prins carbonule, nu ai scăpare!

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 noiembrie 2023

Dă-te prins carbonule, nu ai scăpare!

English Version

Călin Rechea

În cadrul conferinţei RIGC (Romanian International Gas Conference) din acest an, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat că energia verde şi captarea şi stocarea carbonului pot oferi un avantaj competitiv economiei noastre.

"Legat de captarea şi stocarea carbonului, ca inginer de petrol şi gaze, vă pot spune că este o tehnologie sigură şi lucrul acesta este foarte important", a declarat ministrul Oprea, conform informaţiilor din presa economică. "Avem sonde care nu mai sunt funcţionale şi reprezintă locul ideal pentru această nouă tehnologie de captare şi de stocare a carbonului", a mai subliniat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Cât de sigură şi eficientă din punct de vedere economic este tehnologia captării carbonului?

Răspunsul l-a oferit un articol Bloomberg de luna trecută, în care se arată că "Occidental a renunţat discret la cea mai mare instalaţie din lume de captare a carbonului".

Dar de ce a renunţat compania Occidental Petroleum la complexul Stratos, cu o valoare de multe miliarde de dolari, dacă tehnologia este sigură şi eficientă? Să fie vorba despre eficienţa economică, mai bine zis despre lipsa ei completă?

Nume mari din mediul de afaceri american, alături de Casa Albă, şi-au exprimat susţinerea pentru proiectul care ar fi trebuit să extragă dioxidul de carbon din atmosferă şi să-l îngroape în caverne subterane.

Însuşi Warren Buffett, cel mai mare investitor în Occidental Petroleum, şi-a dat binecuvântarea tacită, după cum scrie Bloomberg.

Cu toate acestea, rezultatele întârzie să apară. Agenţia de ştiri americană aminteşte că Occidental a mai construit o instalaţie de captare a carbonului în 2010, pentru utilizare în cadrul unei fabrici de procesare a gazelor naturale. Spre deosebire de tehnologia captării CO2 din aer, instalaţia din 2010 a fost construită pe baza unei tehnologii mult mai bine înţelese şi mai ieftine, după cum subliniază Bloomberg, dar care "a eşuat în mod constant să ofere rezultate".

Instalaţia, denumită Century, nu a funcţionat niciodată la mai mult de o treime din capacitate în toţi cei 13 ani de când a devenit operaţională.

"După zeci de ani de implementare, capacitatea anuală totală de captare a carbonului la nivel mondial este de numai 45 de milioane de tone de CO2. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, aceasta reprezintă doar 4% din necesarul de captare a dioxidului de carbon până în 2030 pentru atingerea obiectivului de zero emisii nete până în 2050", mai subliniază Bloomberg.

Pe fondul lipsei de eficienţă economică, proiectul Century a fost vândut anul trecut de Occidental Petroleum, foarte discret după cum scrie Bloomberg, pentru "o fracţiune din costul de construcţie".

Agenţia de ştiri americană subliniază apoi că "proiectul Century se află acum pe lista tot mai lungă de proiecte pentru captarea şi stocarea carbonului care nu au reuşit să se ridice la înălţimea aşteptărilor mari", iar "controlul carbonului este mult mai temperamental decât lasă să se creadă susţinătorii, după cum arată deceniile de proiecte eşuate".

În articolul de la Bloomberg sunt prezentate şi alte eşecuri deosebit de costisitoare ale proiectelor de capturare şi stocare a dioxidului de carbon. Unul dintre acestea, aferent unei centrale pe cărbune din statul Mississippi, a fost abandonat din cauza problemelor tehnice, pe fondul creşterii costurilor până la 7,5 miliarde de dolari.

Un alt exemplu este oferit de investiţia companiei petroliere Chevron, care "a eşuat în mod constant să pună în funcţiune centrala de capturare şi stocare a carbonului din Australia, după şapte ani şi 2,1 miliarde de dolari investiţi".

Când Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a publicat raportul World Energy Outlook 2023, Bloomberg a subliniat că prognozele optimiste privind capturarea şi stocarea carbonului sunt complet desprinse de realitatea, deoarece arată că "în ultimii trei ani nu s-a înregistrat practic nicio extindere a captării şi stocării carbonului".

Chiar şi preşedintele AIE, Fatih Birol, despre care se poate spune că este un susţinător fanatic al tranziţiei către energia verde, a recunoscut că "istoria captării şi stocării carbonului a fost a marilor dezamăgiri".

Un analist financiar citat de Bloomberg a caracterizat captarea şi stocarea carbonului drept "o tehnologie matură care a eşuat", în condiţiile în care "companiile cheltuiesc miliarde de dolari pe aceste instalaţii şi nu funcţionează conform parametrilor lor".

Aceasta este situaţia pe plan internaţional, care pare să fie complet necunoscută miniştrilor din cabinetul condus de cineva cu numele Ciolacu.

Se pare că nimic nu contează pentru "autorităţile" noastre, care ştiu mai bine calea cea dreaptă şi ieftină pentru a transforma România în lider mondial al capturării carbonului. Probabil că se gândesc să explice dioxidului de carbon că "rezistenţa este futilă", iar dacă CO2 nu se supune, atunci se va trece la un ultimatum de genul "Dă-te prins carbonule, nu ai scăpare!"

"Orice proiect intensiv din punct de vedere al capitalului nu este pentru cei slabi de inimă", a declarat un fost director de la Occidental Petroleum pentru Bloomberg, deoarece "afli peste ani dacă ai avut succes".

Într-adevăr, dar numai dacă este vorba despre capital privat. În cazul politrucilor care promit marea cu sarea, volumul şi costul capitalului "investit" în tot felul de proiecte fantasmagorice sunt variabile irelevante, deoarece nu există responsabilitate directă, atât penală, cât şi materială, în cazul eşecului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Morala: Deci daca tot nu poate fi prins "carbonul", atunci sa-l inmultim prin continuarea utilizarii de combustibili fosili:-)

    1. Tocmai Au spus americanii ca Au stopst proiectul centralelor de buzunar Si totusi noi ne ambitionam sa continuam proiectul. AStA da consecventa

      Morala este clara... cumparati-va o Tesla care devine pozitiva pentru CO2 si mediu abia dupa 100 000 km, asta daca nu includem tipul de energie electrica folosita (verde sau fosila).

      ...

    Proiectul centralei atomice de buzunar va continua intrucat autorii nu -l vor construi cu banii lor ci ai statului.Banii statului =banii nimanui.Politicianul roman cheltuie cu n generozitate pentru un zambet frumos sau chiar o mangaiere primita de la licuriciul cel mare.

    Asa cum deja stiti nimic nu se poate face peste noapte nici macar bomba atomica si tot asa cum bine stiti fara a incerca nu poti niciodata a reusi .Deocamdata Romania a ales idealul mixului energetic si daca reuseste si in acest nou proiect de stocare a CO2 atunci ne vor binecuvinta cu totii cum dealtfel se va intimpla si in cazul micilor centrale nucleare .Desigur ,se vor gasi mereu antivaccinisti , anti climatici sau anti orisice apare ca noutate in preajma noastra .Sa nu ii bagam in seama ca doar stim cu totii expresia „ E pur si muove ”.

    1. Nu va reusi, daca nici macar atat nu pricepi..... mai baga o doza de vaccin. Este sigur si eficace.

       

      Pentru toti fraierii ecologisti. Omenirea nu va avea nici tehnologia si nici capacitatea folosirii ei pe scara planetara pentru ecologizarea la care visati. Nu in timpul vietii voastre. 

       

      Un singur exemplu sa va dati seama cat de naivi si ridicoli sunteti. Dupa 25 de ani de la prima masina electrica produsa pe scara larga... Toyota Prius in 1997... 

      " Released in Japan in 1997, the Prius became the world’s first mass-produced hybrid electric vehicle. In 2000, the Prius was released worldwide," 

      Primele incercari mai serioase (cam la fel de serioase ca aceasta cu ingroparea carbonului) s-au facut in anii 1960-70 de catre guvernul american, ala care trimitea oameni pe luna. Si au esuat. Nici macar nu erau pe scara larga. Dupa Toyota Prius, nici la 25 de ani nu avem masini hibride sau electrice pe scara larga. Sunt doar 1 la 10000 de masini pe planeta. 

      Drept dovada .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb