Actualizare 15:55 Gabriela Firea: "Bucureştenii vor avea căldură şi apă caldă în sezonul rece"
Primarul capitalei, Gabriela Firea a declarat că apa caldă şi căldura vor fi furnizate în flux continuu în această iarna, şi de asemenea este asigurat şi stocul de gaze naturale, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Îi asigur pe cetăţeni că apa caldă şi căldura vor fi furnizate în flux continuu şi la parametrii necesari în această iarnă. Avem asigurat stocul de gaze naturale prin semnarea convenţiei dintre RADET, ELCEN si ROMGAZ privind justificarea avansurilor de plată, agreată de Primăria Municipiului Bucureşti, pentru repartizarea în avans de la bugetul local a sumei de 417 milioane lei, aproximativ 100 milioane euro. Aceste fonduri vor fi utilizate exclusiv pentru aprovizionarea cu gaze naturale, astfel încât stocul necesar pentru funcţionarea RADET să fie asigurat pentru iarna 2016- 2017", conform sursei citate.
Primarul General, Gabriela Firea, împreună cu administratorul special al RADET, Sorin Chiriţă şi cu reprezentantul administratorului judiciar, Rominsolv SRL, Gheorghe Piperea, au susţinut astăzi, o conferinţă de presă în cadrul căreia au prezentat raportul la 20 de zile de la intrarea în insolvenţă a RADET, transmite sursa citată.
Totodată, Gabriela Firea a explicat că a iniţiat proiectul de hotărâre privind aprobarea acestei convenţii, realizat în conformitate cu articolul 5^1 alin. (3) al Ordonanţei Guvernului nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei, proiect care va fi supus aprobării CGMB în şedinţa de luni.
"Acţionăm astfel încât activitatea Regiei, în urma reorganizării, să fie eficientizată şi să asigure servicii de calitate pentru cetăţeni. Nu se pune problema falimentului Regiei, măsura insolvenţei fiind, aşa cum am declarat în repetate rânduri, singura soluţie viabilă pentru continuarea activităţii RADET în folosul bucureştenilor" , a mai spus Primarul General.
Reprezentantul administratorului judiciar al regiei, Rominsolv SRL, Gheorghe Piperea, a declarat că: "În momentul de faţă, categoric şi cu toată responsabilitatea, din analiza făcută, pot spune că nu există temeri în ceea ce priveşte o eventuală intrare în faliment a regiei. Asta nu înseamnă că RADET este într-o situatie deja rezolvată în 20 de zile, poate fi o chestiune de luni sau de ani de zile, ne concentrăm în prezent pe ceea ce înseamnă activitatea curentă, bineînţeles împreună cu administratorul special şi cu sprijinul esenţial al Primăriei Municipiului Bucureşti", potrivit comunicatului.
Gheorghe Piperea a mai arătat că se lucrează la o noua organigrama a regiei, care "să dea coerenţa fluxului decizional in interiorul entităţii" şi la modalitaţi de a eficientiza încasările de facturi de la asociatiile de locatari.
"În prezent, ca efect imediat al deschiderii procedurii insolventei, toate popririle care erau efectuate de creditori, in principal Elcen, pe creantele de recuperat de la asoctiatiile de locatari, sunt ridicate, iar acestea platesc direct catre regie. De asemenea, sunt ridicate toate popririle si de pe conturile bancare, ceea ce înseamnă că aceste conturi sunt operate de administraţia RADET, fara restricţiile existente inainte de deschiderea procedurii de insolventa", a mai spus administratorul judiciar al RADET.
La rândul său, Sorin Chiriţă, administratorul special al RADET, a prezentat starea sistemului de termoficare. Astfel, din cauza popririi conturilor, din planul de lucrări propuse a fi executate cu terţi (28 de lucrări) în 2015 - 2016 nu a fost executată nici o lucrare si nu s-a putut asigura fluxul necesar de materiale şi nu s-au făcut probe de presiune pe reţeaua primară. Tot din cauza lipsei materialelor (generate de lipsa fondurilor), planul de lucrări care trebuia executat cu angajaţii regiei s-a realizat în proporţie de aproximativ 50%, respectiv 56 de lucrări din 99 lucrări, menţionează sursa citată.
Sorin Chiriţă a mai adăugat că, "Un prim efect al declarării stării de insolvenţă, a fost deblocarea situaţiilor contractuale cu furnizorii astfel încât să fie asigurate condiţiile pentru o intervenţie rapidă în cazul avariilor accidentale".
Administratorul special al RADET a precizat că pentru sezonul rece, "La nivelul regiei, s-a constituit un dispecerat comun alături de reprezentanţii ELCEN, iar personalul RADET este implicat în efectuarea ultimelor pregătiri şi reparaţii în vederea asigurării confortului termic pe perioada iernii. O altă măsură dispusă a avut în vedere asigurarea stocului de combustibil lichid uşor şi stocul de sare necesar pentru Casa Presei Libere şi începând cu data de 01.11.2016, în cadrul secţiilor de transport distribuţie şi furnizare se va asigura permanenţa (schimbul II) de către ingineri, tehnicieni şi maiştri".
De asemenea, Sorin Chiriţă a mai completat că, în cadrul fiecărei secţii de transport distribuţie şi furnizare, funcţionează deja dispecerate şi echipe de intervenţie care asigură permanent preluarea şi rezolvarea reclamaţiilor, conform comunicatului.
În ceea ce priveşte numărul asociaţiilor care nu doresc încălzire, acesta a scăzut de la 3.145 (în 10 octombrie 2016), la 83, în data de 25 octombrie.
(L.B.)
--------
Actualizare 14:35 Gabriela Firea: "Convenţia între Radet - Elcen - Romgaz, pentru plata în avans a gazelor, a fost semnată"
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, astăzi, că a fost semnată Convenţia între cele trei companii privind justificarea avansurilor de plată agreată de Primăria Municipiului Bucureşti pentru repartizarea a 417 milioane de lei, pentru achitarea gazelor pentru această iarnă.
"Dezmint orice informaţie cu privire la posibilitatea de a se tăia gazele, de a se opri furnizarea agentului termic. Nu mai suntem în această situaţie. Primăria poate să plătească stocul în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, fapt fără precedent, dar care asigura confortul bucureltenilor şi instituţiilor statului racordate la sistemul centralizat: creşe, grădiniţe, şcoli, spitale şi instituţii publice", a declarat Gabriela Firea, primarul general al Bucureştiului, potrivit Digi 24.
Firea a precizat: "Am solicitat Guvernului crearea unui cadru legal prin care Primăria Generală să poată să plătească gazele în avans, pentru a putea să depăşim perioada de iarnă, lucru care s-a întâmplat. Urmare a acestei ordonanţe de urgenţă s-a semnat convenţia cadru între Radet, Elcen şi Romgaz, convenţie care face şi obiectul proiectului de hotărâre care va fi dezbătut şi - sper - votat în Consiliul General".
"Nu se pune problema falimentului Radet", iar măsura insolvenţei este "singura soluţie viabilă pentru continuarea activităţii regiei în folosul bucureştenilor", a mai spus Firea astăzi, într-o conferinţă de presă.
(I.S.)
-----------
Actualizare 14:23 CA al Romgaz a aprobat livrarea de gaze către Elcen până pe 12 noiembrie
Consiliul de Administraţie (CA) al Romgaz a decis, ieri, ca societatea să continue furnizarea de gaze naturale către Elcen Bucureşti până în data de 12 noiembrie, inclusiv, fără garantarea plăţii sau plata în avans, potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
De asemenea, a fost aprobată şi semnarea Convenţiei cu Radet şi Elcen privind justificarea avansurilor de plată agreată de Primăria Municipiului Bucureşti.
"În data de 25 octombrie 2016, Consiliul de Administraţie al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a întrunit în şedinţă pentru analizarea termenilor în care se poate continua livrarea de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti S.A. Consiliul de Administraţie a hotărât următoarele: aprobarea semnării Convenţiei de Justificare a avansurilor nr. 1/2016 de către Romgaz cu Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti, Electrocentrale Bucureşti S.A. şi Municipiul Bucureşti; continuarea furnizării de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti S.A. până în data de 12 noiembrie 2016 (dată până la care se vor efectua plăţile aferente lunilor octombrie şi noiembrie 2016) şi fixarea zilei gaziere de 12 noiembrie 2016 ca ultima zi de livrare a gazelor naturale, fără garantarea plăţii sau plata în avans", se arată în raportul Romgaz.
(S.A.)
------------
Romgaz va furniza gaze naturale către Elcen până pe 12 noiembrie, doar dacă Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va aproba, în şedinţa din 31 octombrie, convenţia ce reglementează obligaţiile între părţi, au declarat ieri, reprezentanţi ai Romgaz, citaţi de Agerpres.
"Romgaz, înţelegând procedurile birocratice, a decis să continue furnizarea până când CGMB va aproba sumele stabilite prin convenţia ce reglementează obligaţiile între părţi (Romgaz, ELCEN, RADET şi primărie - n. r). Totodată, în cazul în care Consiliul aprobă, Romgaz va continua să furnizeze gaze până cel târziu pe 12 noiembrie, data limită pentru plăţile pe lunile octombrie şi noiembrie", au precizat sursele citate.
Potrivit reprezentanţilor Romgaz, din data de 4 octombrie, compania furnizează gaze naturale către Elcen fără ca acestea să fie plătite. Primăria Capitalei s-a angajat să convoace în data de 31 octombrie Consiliul General.
Guvernul a adoptat în şedinţa din 5 octombrie o Ordonanţă de Urgenţă privind crearea unui cont escrow unde vor fi virate sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenţei de preţ pentru producerea energiei termice în sistem centralizat, sume care vor merge direct către producătorii şi furnizorii de energie termică.
De asemenea, potrivit actului normativ, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvenţă şi faliment, în cazul furnizorilor şi producătorilor de energie termică.
Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autorităţile administraţiei publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termică şi furnizorul de combustibil. ELCEN, producătorul de energie termică pentru Bucureşti, şi RADET, furnizorul şi distribuitorul de energie termică, au intrat în insolvenţă la începutul lunii octombrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de H2o în data de 26.10.2016, 10:35)
Si uite cum statul isi saboteaza propriile companii....sa fie statul roman?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2016, 13:16)
Si apoi va venu un salvator providential care va cumpara pe nimic ce va dori: centralele, distributia...
3. Miroase urat la PMB!
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2016, 18:23)
Ordonanta 36/2006 prevedea si pana acum posibilitate ca administratia publica sa poata plati gazele in avans, dar cu conditia sa obtina un pret mai bun, sau conditii comerciale mai bune de la furnizor. De ce nu s-au mentinut aceste conditionari? Firea o da de gard! La fel si pseudoprofetul Piperea. Mie mi-e clar ce a facut la Oltchim, ca sa anticipez finalul la Radet.