Comisia Europeană ar urma să prezinte, în această săptămână, draft-ul proiectului Uniunii Energetice, care ar urma să aibă ca punct central transparenţa contractelor de aprovizionare cu gaze dintre statele membre şi Gazprom. Comisia doreşte să avizeze aceste contracte înainte de implementare, astfel încât puterea de negociere a Rusiei să slăbească.
Rusia a anunţat deja că aceste contracte sunt confidenţiale şi nu va permite implicarea terţilor.
Analiştii consultaţi de ziarul BURSA susţin că proiectul Uniunii Energetice este mort în faşă dacă UE îşi propune să fie terţă parte la negocierile dintre Gazprom şi statele membre: "Este foarte important ca acest proiect să-şi fixeze ţinte şi obiective realiste, astfel încât să fie agreat de toate statele membre. Deja Grecia dă semne că se îndreaptă către China şi Rusia pentru finanţare, Ungaria este bastionul rusesc din Uniunea Europeană, iar Bulgaria este la mila Gazprom fiind dependentă 100% de importurile de gaze. România este clar prinsă într-o menghină între ţări care merg pe mâna Rusiei şi descurajează implementarea rutelor alternative de aprovizionare. În acest context, pentru România este crucial să-şi negocieze poziţia în cadrul Uniunii Energetice, pe care o va susţine".
Surse din piaţa de gaze susţin că ţara noastră trebuie să-şi impună pentru finanţare conducta care va aduce gazele din Marea Neagră şi conductele de interconexiune, prin care va transporta gazele din Marea Neagră către Occident.
"România trebuie să susţină eficienţa energetică şi dezvoltarea resurselor energetice interne ale fiecărei ţări, ca să se poată, în final, lansa ca hub energetic regional", mai spun sursele citate, care pledează şi pentru o mai bună negociere a preţului gazelor pentru populaţie şi categoriile vulnerabile.
Dintre ţările participante, România a fost singura fidelă unui proiect infidel - Nabucco - ce ar fi trebuit să aducă gazele azere prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, către vestul Europei.
Se pare că Grecia a fost o ţară cheie în eşecul proiectului, după ce Gazprom a oferit pe tavă concurentului SOCAR (compania azeră de stat) distribuţia de gaze grecească. De asemenea, consorţiul care va exploata gazele azere din zăcământul Shah Deniz II a ales un proiect concurent cu Nabucco, respectiv conducta TAP, care transportă gaze prin Turcia şi Grecia, către Italia.
Analiştii preconizează că, odată cu venirea noului Guvern de la Atena, va eşua şi proiectul interconectării Greciei cu Bulgaria şi România, care oferea o alternativă la gazele ruseşti.
Reuters a relatat, vineri, că draft-ul Uniunii Energetice ar urma să cuprindă 15 măsuri importante, printre care obligaţia ca acordurile interguvernamentale din energie să respecte cu stricteţe legislaţia europeană, noi măsuri privind securitatea aprovizionării cu gaze şi electricitate, o mai bună interconexiune între ţări, încurajarea pieţei de gaz natural lichefiat inclusiv cu dezvoltarea infrastructurii aferente, dezvoltarea coridorului sudic de transport al gazelor, o mai bună integrare a regenerabilelor în piaţă, dezvoltarea pieţei unice de energie, o transparenţă mai mare asupra formării preţurilor.
La acestea se adaugă accelerarea măsurilor de eficienţă energetică, în special în zona clădirilor publice, dar şi a măsurilor pentru continuarea reducerii emisiilor de carbon.
• Iohannis: "Avem nevoie de o extindere semnificativă a reţelelor pentru transportul energiei"
Este nevoie de o extindere semnificativă a reţelelor care permit transportul energiei electrice, a declarat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, în contextul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul bulgar.
Iohannis a subliniat nevoia unei colaborări regionale mult îmbunătăţite cu Bulgaria, punctând că, fără o colaborare regională cu vecinii, multe lucruri sunt extrem de greu de realizat.
Preşedintele a precizat, citat de Agerpres: "În Uniunea Europeană există de mult decizia liberalizării pieţei energiei, dar aici este un pic mai complicat decât în domeniul comerţului de mărfuri uzuale, fiindcă energia nu trebuie să fie doar disponibilă, trebuie să fie şi accesibilă, or, pentru asta este nevoie de o reţea de interconectare inteligentă pentru întreaga regiune".
Şeful statului a spus că, în momentul de faţă, există tot felul de proiecte şi de planuri, majoritatea dintre ele în faza de studiu de oportunitate sau studiu de fezabilitate, arătând că acestea sunt însă departe de a satisface nevoia unei pieţe libere: "Dacă vorbim de relaţia cu Bulgaria, avem interconectorul, care este în lucru, cam jumătate am înţeles că este finalizat. Avem cu Moldova, interconectorul Iaşi - Ungheni, avem cu Ungaria interconectorul care este funcţional unidirecţional. Aceste lucruri sunt foarte bune, dar departe de a satisface nevoia unei pieţe libere, care realmente dă accesul partenerilor din regiune la energie fără constrângeri politice. Şi, atunci, este clar că trebuie să mergem mai departe, nu numai în domeniul gazelor, unde sunt câteva proiecte foarte bune, care trebuie să meargă şi pe est - vest, dar obligatoriu şi pe nord - sud".
1. Incredibil cât de ipocrită este UE
(mesaj trimis de Cristi C în data de 23.02.2015, 11:01)
Cât Rusia a vrut să fie parte la masa negocierilor de liber schimb UE-Ucraina, UE a spus nu, ferm, tranșant.
Când state suverane, SUVERANE, negociază contracte comerciale, UE vrea să fie la masa negocierilor dintre o companie comercială și un stat. Incredibil, deși încep să fiu din ce în ce mai puțin surprins negativ de bruxelocrați.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de adi în data de 23.02.2015, 17:33)
Aiurea , ar trebui sa prezinte niste contracte standard in care Soccar si Gazprom sa NU MAI SANTAJEZE POLITIC STATELE UE.Asta inseamna puterea imensului PIB UE pusa in practica. Daca noua ni se cere sa crestem pretul intern la gaze acelasi lucru il pot impune monoplului Gazprom (prin amenzi si impozite suplimentare-asa cum au mai facut avum un an) Dar am sentimentul ca daca vor impune conditii de egalitate in contractele state-ue cu gazprom atunci interconexiunile noastre vor fi caduce.Iar Cristi statele UE prin Tratatul de Aderare si-au delegat multa suveranitate la Bruxelles, Toate astea spre durerea micilor politicieni locali (statali) care urla de durere acum, ca nu mai pot fura si mintii de capul lor.Norocul nostru!
1.2. Condiții de egalitate (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 23.02.2015, 21:58)
Nu pot fi niciodată. Niciun client nu este egal cu altul, nicăieri pe planeta pământ, cu excepția situației în care v ânzătorul pierde (prin timpul alocat discuției cu fiecare client în parte) mai mult decât ar câștiga prin eventualul contract preferențial acordat clientului.
Condiții de transparență a contractelor? De ce doar la gaz? De ce nu și la orice alt contract public în UE. Și la cele de armament venit de la americani sau alte firme europene. De ce nu și la Big Pharma americane și europene.
Adi, părerea mea convinsă este că europenii sunt mult mai jumuliți de companiile farmaceutice și de armament decât de gazul rusesc. Până la urmă, este doar materie primă în timp ce primele sunt produse finite de valoare adăugată mare.
UE, reduce durata patentelor. Reduce durata copyright-ului. Da-mi voie să văd ceva din domeniul artistic în mod egal pe tot teritoriul UE, nu cu licențe și copyright special pentru fiecare țară în parte. Ca să faci tu jocul lobbyului american.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2015, 22:00)
Erata: UE va reduce?