DACĂ PREŢURILE CONTINUĂ SĂ CREASCĂ OPEC, posibil să decidă majorarea producţiei de ţiţei

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 aprilie 2019

OPEC, posibil să decidă majorarea producţiei de ţiţei

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea decide majorarea producţiei din iulie, în cazul în care livrările de ţiţei din Venezuela şi Iran scad şi mai mult, iar preţurile continuă să crească, în condiţiile în care extinderea reducerii producţiei ar putea duce la înăsprirea excesivă a condiţiilor de pe piaţă, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Producţia Venezuelei a scăzut sub un milion de barili de ţiţei pe zi (bpd), în urma sancţiunilor SUA, iar dacă Washingtonul îşi înăspreşte sancţiunile asupra Teheranului, producţia de ţiţei a Iranului ar putea scădea şi mai mult în luna mai, apreciază analiştii.

O sursă din OPEC a precizat: "Dacă va exista un declin semnificativ al producţiei şi preţul barilului de ţiţei urcă spre 85 de dolari, va trebui să majorăm producţia. Perspectivele de pe piaţă sunt neclare şi multe depind de evoluţiile din Venezuela şi Iran, înaintea reuniunii din iunie".

Conform Agerpres, de la 1 ianuarie, OPEC şi alţi producători de ţiţei (alianţa OPEC+) au decis să reducă producţia cu 1,2 milioane bpd, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, urmând ca în cadrul reuniunii din 25-26 iunie să se decidă dacă pactul va fi extins.

Venezuela a pompat 960.000 bpd în martie, în scădere cu aproape 500.000 bpd faţă de februarie, mai arată datele OPEC.

O altă sursă din OPEC a declarat: "Discutăm o creştere a producţiei, dacă preţul barilului de ţiţei urcă spre 80 de dolari. Totul depinde de nivelul la care se vor situa preţurile în mai şi iunie".

Rusia vrea ca la reuniunea din 25-26 iunie cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol să se decidă majorarea producţiei de ţiţei datorită îmbunătăţirii condiţiilor de pe pieţe şi a scăderii stocurilor, a indicat luni Kirill Dmitriev, şeful Fondului rusesc pentru investiţii directe, acesta fiind, de altfel, primul oficial rus care în 2016 a previzionat un acord cu OPEC şi de atunci a sprijinit înţelegerea, în pofida presiunilor producătorilor de ţiţei din Rusia, care cereau retragerea din acord.

În ultimele luni, Dmitriev declara că este prea devreme să se renunţe la acordul de reducere a producţiei de ţiţei, sprijinind astfel poziţia Arabiei Saudite, liderul OPEC. Luni, însă, într-o aparentă schimbare de poziţie, şeful Fondului rusesc pentru investiţii directe a declarat că, după luna iunie, ar putea să nu mai fie necesare reduceri ale producţiei.

Totodată, Dmitriev a afirmat la o conferinţă desfăşurată la Moscova: "Este destul de posibil ca, ţinând cont de îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţe şi de scăderea stocurilor, OPEC şi aliaţii săi să decidă în iunie să renunţe la reducerea producţiei şi, în consecinţă, să majoreze producţia de ţiţei. Decizia nu va însemna sfârşitul acordului, ci o confirmare că participanţii îşi vor continua eforturile coordonate atunci când este important nu doar să reducă, ci şi să majoreze producţia de ţiţei, în funcţie de condiţiile de pe piaţă".

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, declarase anterior că este important ca reducerea producţiei să fie extinsă până la sfârşitul anului. Însă, luni, oficialul saudit a afirmat că piaţa se echilibrează, iar lucrurile vor deveni mai clare în mai.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie se tranzacţiona joi la 71,41 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb