Protejarea mediului înconjurător este o preocupare permanentă a Dacia. Împărtăşind politica Renault în materie de mediu, Dacia a realizat progrese vizibile pentru ca uzina de la Mioveni să producă vehicule mai economice şi mai ecologice. Cu un consum de energie termică şi electrică redus, cu emisii de CO2 diminuate, cu un consum de apă mai mic şi 95% dintre componentele Logan reciclabile, uzina respectă mediul înconjurător. În curând, Dacia va inaugura o instalaţie de vopsitorie cu tehnologie bazată pe apă şi va pune la punct un nou sistem de prevenire a incendiilor.
Încă din anul 2000, Dacia şi-a manifestat grija faţă de protejarea mediului înconjurător odată cu implementarea politicii Renault în materie de mediu. Câteva axe prioritare au orientat evoluţia uzinei de la Mioveni către rezultate concrete: vehiculele Dacia produse în prezent sunt mai economice, poluează mai puţin şi respectă exigenţele reglementărilor Euro 4. Lansarea recentă a modelului Logan cu GPL completează această realizare.
Uzina - o platformă industrială ecologică
Activitatea uzinei de la Mioveni are din ce în ce mai puţine efecte nocive asupra mediului înconjurător. Poluarea este prevenită încă de la concepţia vehiculului. Dacia are grijă să păstreze rezervele naturale şi să le respecte şi cere acest lucru şi furnizorilor de componente, prezenţi pe platforma industrială. Toate instalaţiile şi procesele industriale dezvoltate previn poluarea.
Bărbaţii şi femeile care muncesc la producţia modelelor Logan sunt conştienţi de necesitatea diminuării impactului asupra mediului: fie că este vorba de deşeuri, de emisii atmosferice sau de deversări. Componentele din care este fabricat modelul Logan sunt reciclabile în proporţie de 95%. Pentru asigurarea unui sistem de management al mediului, a fost creat un comitet de urmărire a cartografierii deşeurilor, a colectării uleiurilor uzate, dar şi de realizare a unor studii ale solului.
Energie, apă şi CO2 la nivel redus
Investiţiile realizate în ultimii ani la uzina de la Mioveni au permis activităţilor industriale să se desfăşoare într-un mediu mai economic şi mai ecologic. Instalaţia de distribuţie a apei a fost modernizată, iar consumul de apă a fost redus cu 95% în perioada 2000-2006. În acelaşi interval de timp, consumul de energie electrică necesar pentru fabricarea unui vehicul a fost diminuat cu 75%, consumul de energie termică a fost redus cu 83%, iar emisiile de CO2 au fost reduse cu 80%. Toate aceste realizări s-au datorat unui management al mediului performant care urmăreşte întregul ciclu de viaţă al produsului.
Logan cu GPL - cel mai nou produs Dacia
Recent, Dacia a lansat modelul Logan (Preference 1.4 MPI şi Laureate 1.4 MPI), disponibil în varianta cu alimentare alternativă, benzină / GPL (gaz petrolier lichefiat), în toată reţeaua autorizată Dacia. În parteneriat cu Landi Renzo, unul dintre liderii mondiali pe piaţa de GPL, Dacia oferă un vehicul fiabil şi economic la cel mai bun raport calitate/preţ. GPL este un carburant economic şi ecologic, al cărui preţ la pompă este deosebit de atractiv. Emisiile de CO2 ale vehiculelor care utilizează carburantul GPL sunt cu 18% mai mici faţă de cele echipate cu motoare pe benzină. În plus, GPL este cu aproximativ 50% mai ieftin decât benzina.
În curând, proiecte noi pentru uzină
Grija pentru protejarea mediului va rămâne un obiectiv permanent al Dacia. În perioada următoare, uzina de la Mioveni va beneficia de o instalaţie de vopsire ecologică bazată pe o tehnologie care utilizează apa. În plus, uzina va fi la adăpostul incendiilor datorită unui sistem performant de prevenire a acestora.