DACIAN CIOLOŞ: "Aderarea României la Spaţiul Schengen încă se joacă"

M.C.
Politică / 3 decembrie 2022

"Aderarea României la Spaţiul Schengen încă se joacă"

Aderarea României la Spaţiul Schengen încă se joacă, a afirmat europarlamentarul Dacian Cioloş, care a amintit că mai sunt cinci zile până la întâlnirea miniştrilor de interne din statele membre UE, unde trebuie luată o decizie în unanimitate asupra acestui subiect, informează Agerpres.

Dacian Cioloş a precizat, într-o postare pe Facebook, că după "lobby-ul intens din ultima perioadă, prin intermediul grupului politic Renew Europe", guvernul olandez a comunicat ieri primele semne de deschidere şi a afirmat că acum "problema Olandei este mai degrabă Bulgaria, şi nu România".

"Având în vedere cele două evaluări pozitive recente ale Comisiei Europene privind Schengen şi progresele identificate în recentul raport MCV privind statul de drept în România, guvernul olandez este orientat spre viitor în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen. Acesta va lua în considerare discuţiile parlamentare care vor urma în perioada premergătoare Consiliului JAI din 8 decembrie pentru a-şi stabili poziţia finală cu privire la această chestiune importantă", se arată în mesajul guvernului olandez citat de Cioloş.

El a precizat că a fost informat de colegii suedezi din grupul Renew că şi guvernul de la Stockholm este "favorabil" aderării României la Spaţiul Schengen.

"Colegii suedezi din grupul Renew m-au informat că guvernul de la Stockholm, favorabil aderării noastre la Spaţiul Schengen, a consultat Comisia de afaceri europene din Riksdag, parlamentul suedez, unde există acum majoritate pentru primirea României şi Bulgariei în Schengen. După intervenţia comisarei europene pentru afaceri interne, Ylva Johansson, social-democraţii suedezi şi-au schimbat poziţia, care iniţial fusese împotrivă. Textul adoptat este nuanţat, dar încă pozitiv: "Dacă există precondiţiile pentru o decizie în unanimitate în Consiliu, Suedia, ca viitoare preşedinţie UE, va vota da şi nu va bloca de una singură decizia, dacă există sprijin larg în favoare din partea celorlalte state membre", a precizat Dacian Cioloş.

El a afirmat că "în acest moment, cheia spre Schengen se află la Viena, în mâna familiei politice a popularilor europeni, din care fac parte PNL, PMP şi UDMR".

"Partidul cancelarului austriac, dar şi al ministrul de interne este membru al familiei politice a popularilor europeni. Sper că preşedintele Iohannis a folosit oportunitatea oferită de reuniunea de ieri de la Atena a liderilor Partidului Popular European pentru a discuta acest subiect cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Ştim bine că nu există motive întemeiate pentru ca Austria să ne refuze intrarea în Schengen", a menţionat Cioloş.

Dacian Cioloş a mai spus că eforturile diplomatice făcute de Ministerul Afacerilor Externe sunt "admirabile", iar decizia intrării ţării noastre în Schengen "a devenit una pur politică şi trebuie tratată ca atare, la cel mai înalt nivel".

"Dincolo de eşecurile politice interne din ultimele decenii, e important să nu mai ajungem în situaţia în care suntem folosiţi pentru interesele politice ale unuia sau altuia. Am participat la prea multe negocieri ca să ştiu că nimic nu e câştigat până când toate elementele sunt fixate. Chiar dacă în privinţa Suediei şi Olandei am făcut progrese, nuanţele din poziţionările lor le lasă încă suficient spaţiu de manevră. Ştiu că se vorbeşte din ce în ce mai mult despre decuplarea României de Bulgaria în acest proces şi mai ştiu că există soluţii discutate şi negociate încă din vremea guvernului pe care l-am condus în 2016, pentru ca în nicio variantă să nu ratăm acest moment. Cel mai important acum e să rămânem angajaţi până la capăt, să folosim în continuare toate pârghiile politice şi să fim capabili să punem pe masă soluţii", a mai spus Dacian Cioloş pe pagina sa de socializare.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Am ajuns la mâna Austriei?!?

    După ce le-am dat tot, dar chiar tot... 

    Sistemul bancar, Petrom, păduri, pământul cu oamenii de pe el, etc. Ce să le mai dăm?!? 

    Viitorul. Da, mai avem ceva de dat, deci... 

    Nu îmi judecați sarcasmul și pragmatismul, mai am nevoie de acestea :D

    1. Și am uitat să zic de cazul ursului Arthur. Ucis de un anume prinț austriac. Deci după ce au cărat pădurea cu totul, au ajuns și la animale.

      M-a marcat acest eveniment la vremea respectivă, autoritățile române nu au luat măsuri.  

    Ca sa avem o șansa dați afara de la guvernare udmr-isti! Sunt niște ipocriți iar noi niște prosti. Le-a cerut iohanis un punct de vrdedere privind participarea lor la discursul lui Orbán. N-au catadicsit sa răspundă. Acum de ziua naționala nu au răspuns invitatiei și nici nu au zis nimic. Ori parlamentarii noștri sunt toți slugi pentru UDMR ori sunt -in frunte cu iohanis -prosti grămada iar mie îmi este Rușine cu ei.

    1. Esti retard. Orban e un mega smecher, spre deosebire de partzarii autohtoni care iau muie si cu curu de la UE. Se kaka UE in gura ta, iar tu mori de Orban, fraiere cu cioc !

      UDMR, aceiași balama. Trebuie doar sa n-o mai ungem!

      De cand ai coborat din copac si de cand ai invatat mersul biped te crezi om . Eu iti recomand sa sa te duci la CARD citit invers dar mai aduga-il si pe U .

    In Romania, procuratura, DNA, Parlamentul Romaniei, trebuie sa lamureasca unde se duc (s-au dus) trei, patru garnituri de tren cu lemn de brad, care trec zilnic spre o mare fabrica de prelucrare a lemnului din Transilvania . Nu este posibil ca acolo sa fie prelucrata o asemenea cantitate de lemn, mai ales ca iesirile de acolo nu sunt pe masura.

    Deasemenea, este de mirare cum cineva poate produce un Kg de zahar, asa cum a fost acum trei ani, cu 1,9 lei si chiar cu pretul de acum, tinand cont ca pentru un kg de zahar sunt necesare 10 kg de sfecla iar procesul tehnologic este destul de costisitor si mare consumator de energie. Si tara producatoare ar trebui sa fie plina de melasa si borhot, reziduri care nu sunt de neglijat. Sa nu mai punem ambalajul, transportul, adaosul comercial.! 

    Este foarte probabil ca unii sa fi descoperit o cale prin care glucoza obtinuta din celuloza sa fie transformata in zahar, iar zaharul din marile noastre magazine sa fie in realitate obtinut din lemn.

    Se stie ca alcoolul obtinut din celuloza (glucoza) este toxic. Oare ... . Trebuie sa vada cei in drept.  

    Inca se joaca... la păcănele.

    1. Daca Austria blochează accesul României corupte in Schengen ,înseamnă că nu pot fi toți prostiți de către statul mafiot român, și le va da o lecție politicienilor borfași din Romanica,pe care sa ne-o uite curând, și să producă și o resetare a gândirii lor nocive, cât și să înțeleagă cum funcționează logica politică într-un stat cu adevărat democratic. Comentariile răutăcioase cum că austriecii sunt mână rușilor in Europa,pot fi parțial adevărate, dar în acest caz au perfecta dreptate.

      Iohannis = 7 case din salariul de profesor de fizica .

      Ciuca aplica programul romania educata din postura de PLAGIATOR. 

      PNL a devenit PSD 2. Rares bogdan un politician perves las si mincinos  

      UDMR nu spune la multi ani romniei si romanilor de ziua nationala a ROMANIEI .  

      George simion si cei de la aur nu vor ca republica moldova sa fie ajutata.

      In aceste conditii voi vota alianta USR-REPER-FORTA DREPTEI . Clar nu ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb