DACIAN CIOLOŞ:  "Reforma administraţiei nu s-a putut face din cauza lipsei de susţinere a Parlamentului şi a partidelor"

Diana Mihu
Politică / 17 noiembrie 2016

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Actualizare 20:44

Premierul Dacian Cioloş a explicat, astăzi, la TVR, că reforma administraţiei publice promisă de Guvern nu a putut fi înfăptuită pentru că Parlamentul şi partidele politice nu s-au achitat de promisiunea făcută, de a susţine măsurile, şi nu au oferit un răspuns pozitiv Executivului atunci când propunerile au fost prezentate în Parlament.

Cioloş a spus că nu dă vina nici pe Vasile Dîncu şi nici pe funcţionarii din Ministerul Dezvoltării, deşi "s-ar fi aşteptat la mai multă performanţă" din partea instituţiei, relatează News.ro.

Premierul a explicat şi că a întâmpinat "rezistenţă din sistem", însă principala problemă a fost că Parlamentul nu a reacţionat la propunerile făcute în primăvară.

"De ce nu am mers noi mai departe, pentru că în luna mai, când am lansat acea dezbatere publică pe elementele cheie de reformă a administraţiei publice aşteptam susţinere din partea Parlamentului ca un pachet legislativ să poată să fie votat şi am prezentat chiar mai multe scenarii legate de mecanismul de depolitizare a administraţiei, pentru că aici este elementul cheie", a spus premierul.

Întrebat dacă s-ar fi aşteptat la un răspuns afirmativ din partea partidelor şi a Parlamentului, Cioloş a confirmat, explicând că, odată cu numirea în funcţie a Guvernului, majoritatea liderilor politici au declarat că îl susţin în acest proiect.

"Când am prezentat, au spus «da, dar nu în felul ăsta, trebuie să ne gândim». Era clar că nu o să treacă", a precizat el.

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, în aprilie, în Parlament, trei "scenarii" privind profesionalizarea şi transparentizarea administraţiei publice, unul reprezentând un "status quo îmbunătăţit", iar celelalte două vizând grade diferite de politizare a administraţiei, însă numai cu numiri efectuate din rândul unui corp profesionist de funcţionari.

"Avem nevoie mai ales de o transparentizare şi clarificare a relaţiei nivelului politic decizional şi administraţia publică. Ne dorim o definire a unui mod de funcţionare clar a administraţiei prin eliminarea excepţiilor şi a derogărilor de la reguli care fac imprevizibile de cele mai multe ori deciziile", a spus Cioloş.

Premierul a explicat că depolitizarea nu trebuie făcută prin "eliminarea" sau scăderea rolului politic, care este "determinant" în administraţie, ci prin transparentizare şi profesionalizare.

"Principalul obiectiv pe care ni-l propunem este să eliminăm arbitrariul în această relaţie, a nivelului politic cu nivelul executiv al administraţiei şi o claritate mai mare. Aceasta presupune programe de guvernare care să fie coerente, apoi mecanisme de aplicare care să fie asumate şi transparente la nivelul Guvernului şi administraţiei publice", a explicat premierul.

Acesta a propus trei "scenarii" de schimbare a actualului sistem privind relaţia dintre nivelul politic şi eşalonul doi şi trei din administraţie.

Primul scenariu presupune integrarea prefecţilor şi subprefecţilor în categoria demnitarilor, legându-i astfel de nivelul executiv central.

"Asta ar însemna că prefecţii şi subprefecţii, împreună cu miniştrii şi secretarii de stat, vin împreună cu Guvernul, pleacă împreună cu Guvernul şi îşi asumă împreună programul de guvernare şi aplicarea lui, atât la nivel de Guvern, central, cât şi la nivel teritorial", a explicat premierul.

Dacian Cioloş a spus că acest sistem ar presupune introducerea însă a unei noi categorii, care să asigure un soi de permanenţă în funcţie. Este vorba despre o categorie de "secretari generali" ai prefecturilor, care să aibă statut de înalţi funcţionari publici, numiţi strict pe criterii de competenţă şi fără legătură cu mediul politic.

În administraţia publică centrală, sub nivelul secretarilor de stat, structurile ar trebui populate doar pe profesionişti, însă prin intermediul unei "comisii de recrutare", care să vină în faţa responsabililor cu o "listă scurtă" de câteva nume, urmând ca demnitarii să facă numirea finală.

"În felul acesta avem atât recrutarea pe baze profesioniste, cât şi luăm în considerare şi compatibilitatea între demnitarul care va lucra cu acel înalt funcţionar public, care va avea un cuvânt de spus", a spus Cioloş.

Al doilea scenariu "este puţin mai provocator", a spus premierul, afirmând că numirile politice ar trebui "coborâte" sub nivelul prefecţilor, însă acestea nu pot fi făcute decât din rândul corpului funcţionarilor profesionişti.

"Ar presupune o integrare a realităţii de facto în modul în care se face recrutarea pe posturi de conducere, dar cu introducerea unor reguli clare, transparente şi obiective în acest proces. Ar însemna coborârea numirilor la nivel politic sau asumate de partidul care vine la guvernare nu doar la nivelul miniştrilor, secretarilor de stat şi prefecţilor, dar şi directorilor regionali, de agenţii şi de deconcentrate", a spus premierul.

Şefii de deconcentrate şi de agenţii ar urma să "vină şi să plece odată cu Guvernul", iar întregul aparat îşi asumă în acest fel aplicarea programului de guvernare.

În momentul în care partidul care i-a adus la guvernare pleacă, funcţionarii rămân în "rezerva de cadre", dar trebuie să îşi continue procesul de formare profesională, inclusiv prin examene periodice, dar pot, din afara funcţiei, să sprijine partidele politice, inclusiv prin propuneri privind programele de guvernare.

"Principalul avantaj este că prin această coborâre a nivelului de poltiizare practic profesionalizăm şi partidele politice", a spus Cioloş.

Al treilea scenariu a fost numit de Cioloş "un status quo îmbunătăţit", în ideea că legislaţia actuală rămâne în vigoare în privinţa nivelului politic, însă numirile efective pot fi făcute doar din funcţionari profesionişti.

"Aplicarea efectivă a legislaţiei actuale, care ar presupune că exercitări temporare ale unor funcţii de conducere ar fi eliminate şi am merge pe o întărire a corpului de înalţi funcţionari publici, (...) strict pe criterii de competenţă", a mai spus prim-ministrul.

(I.S.)

-----------

Dacian Cioloş: "Indiferent cine vine la guvernare trebuie să reformeze administraţia publică"

Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi că, indiferent cine vine la guvernare, trebuie să înceapă o reaşezare a administraţiei publice dacă vrea să aplice un program de guvernare eficient, transmite Digi24.ro.

Premierul spune că în lipsa unei majorităţi parlamentare clare, cu obictive concrete, un guvern nepolitic a ales ca, în loc să fie erou în reformarea administraţiei, fără să poată înrădăcina schimbările, a ales lansarea de strategii, transmite Digi24.ro.

"Indiferent cine va veni la guvernare, un viitor guvern, o viitoare majoritate, dacă vrea să aplice un program de guvernare eficient, are neapărat nevoie din punctul meu de vedere să treacă sau să înceapă cu un proces de reaşezare, de reformare a administraţiei publice, măsuri clare de creştere a eficienţei administraţiei publice. (...) E nevoie de o reaşezare a aparatului administrativ pe criterii de profesionalism, pe criterii de competenţă", a spus prim-ministrul la lansarea analizei OECD cu privire la cinci domenii cheie ale guvernanţei publice şi reformei administrative în România, care are loc la Palatul Victoria.

Cioloş a adăugat că a constatat acest lucru încă din primele luni de guvernare, însă nu a existat "apetitul politic" necesar pentru a se trece la o reformă a administraţiei.

"Am lucrat în primele luni la un astfel de pachet de reformare (...) şi am pregătit chiar o dezbatere publică cu câteva propuneri de idei de reformare. (...) Probabil, într-un an preelectoral, într-un context în care era vorba de o relaţie dintre Parlament cu un guvern independent, fără o majoritate clar definită şi obiective clar asumate din acest punct de vedere, am constatat, din păcate, în urma acestei dezbateri publice pe care noi am dorit să o lansăm, lipsa apetitului de a aborda frontal aceste subiecte şi atunci, decât să dăm dovadă doar de eroism în acest proces de reformare fără să avem convingerea, certitudinea că putem înrădăcina acest proces de reformă, am abordat lucrurile mai mult din punct de vedere strategic", a susţinut Cioloş.

Potrivit premierului, în aceste condiţii, au fost reactivate anumite analize făcute deja cu sprijinul financiar din partea unor instituţii internaţionale precum Banca Mondială sau OECD, rezultând nişte strategii care pot sta la baza reformei în administraţie.

"Am dus la bun sfârşit aceste strategii. Mă refer aici la Strategia pentru funcţia publică, la Strategia pentru formarea profesională în administraţiei (...), care pot sta la baza unui proces de reformare a administraţiei, care poate să vină în perioada imediat următoare", a adăugat prim-ministrul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb