Actualizare 17:32 Ministrul Agriculturii: "Vom continua proiectele mari, cum ar fi cel de irigaţii"
Accelerarea absorbţiei fondurilor europene, implementarea Politicii Agricole Comune dar şi continuarea proiectele mari, cum ar fi cel de irigaţii, se află pe lista de priorităţi care va fi afişată în scurt timp pe site-ul Ministerului Agriculturii, a declarat astăzi ministrul de resort, Achim Irimescu, la finalul discuţiilor cu Dacian Cioloş, potrivit unor surse din presă.
"Ne-am stabilit ceea ce am apreciat noi că este extrem de important pentru acest an, să accelerăm absorbţia fondurilor europene, implementarea Politicii Agricole Comune, dar sigur şi să continuăm proiectele mari, cum ar fi cel de irigaţii, care are prevăzut pentru perioada 2016-2020 un miliard de euro şi la care sperăm să mai adăugăm câteva sute de milioane de euro prin Planul Juncker şi facem demersurile necesare la Bruxelles. De asemenea, avem în vizor restructurarea cercetării pentru dezvoltarea producţiei agricole moderne astfel încât să reuşim să asigurăm hrana pentru 9 miliarde de oameni în 2050, aşa cum prevede evaluarea FAO. Este clar că nu se mai poate merge cu agricultura din secolul trecut. Trebuie să aducem inovarea iar cercetarea va juca un rol esenţial în acest sens", a afirmat Irimescu.
În altă ordine de idei, ministrul Agriculturii a subliniat că unul dintre obiectivele MADR îl reprezintă şi îmbunătăţirea eficienţei producătorilor români.
"Gândim încurajarea formelor asociative prin revederea sistemului de impozitare, stabilirea de cooperative moderne care să permită fermierilor noştri în momentul în care se înregistrează şocuri din cauza volatilităţii preţurilor pe piaţă, să reuşim să îi ajutăm să le atenuăm acest şoc prin participarea în cooperative care să cuprindă şi partea de comercializare şi procesare. Nu în ultimul rând, o altă prioritate este sectorul pomicol, care este un subprogram în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi ştiţi bine că am ajuns în situaţia în care suntem net importatori de fructe şi este necesar să dezvoltăm acest sector. Să nu uităm că în producţia europeană de fructe se înregistrează un deficit important şi România poate măcar, într-o primă fază, să îşi asigure autoconsumul', a adăugat ministrul Agriculturii.
Echipa Ministerului Agriculturii s-a întâlnit astăzi cu şeful Executivului, Dacian Cioloş, pentru a discuta Programul de măsuri al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(S.A.)
---------
Planul de măsuri sectoriale cu priorităţile ministerelor în detaliu este finalizat şi va fi publicat cel mai probabil în cursul acestei zile, iar ulterior va fi trimis către Parlament, a declarat premierul Dacian Cioloş, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, potrivit unor surse din presă.
"În primele săptămâni de la instalare, am solicitat fiecărui ministru să îşi stabilească priorităţile în detaliu pe domeniul pe care îl are în coordonare, pornind şi de la programul de guvernare şi de la ceea ce a găsit în minister, de la proiectele în curs, de la proiectele care trebuie începute sau idei cu care a venit în echipă. Suntem acum în măsură să finalizăm şi să publicăm acest plan de măsuri sectoriale, cred că în cursul zilei de azi (joi n.r.), dacă nu s-a făcut deja şi o să-l trimitem la Parlament şi o să-l facem şi public", a afirmat Cioloş.
Prim-ministrul a precizat că a început seria acestor întâlniri cu Ministerul Agriculturii deoarece cunoaşte bine atât domeniul cât şi ministerul, adăugând că vizitele pe care le va face în fiecare minister nu sunt controale ci "o discuţie colegială cu echipele din minister".
"Am vrut să încep cu Agricultura, nu doar pentru că e un minister care începe cu litera A, ci şi pentru că mi-a fost mult mai uşor, cunosc bine şi ministerul, cunosc bine şi domeniul. Astăzi am discutat, conform priorităţilor stabilite de minister şi prezentate de domnul ministru (Achim Irimescu n.r.), în primul rând despre activitatea celor două agenţii de plăţi, care au un rol esenţial în aplicarea Politicii Agricole Comune, care reprezintă cea mai mare parte a ministerului, atât realizarea la timp a plăţilor directe în agricultură, dar şi derularea în bune condiţii a implementării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală", a precizat premierul.
Cioloş a mai spus că a cerut conducerii ministerului "să gândească într-un mod mai imaginativ aplicarea PNDR", deoarece PAC oferă posibilitatea de a aplica anumite măsuri în pachet.
"Aici am incitat ministerul să gândească într-un mod mai imaginativ aplicarea PNDR, care conform noii Politici Agricole Comune dă posibilitatea de a gândi şi de a aplica anumite măsuri în pachet, care să includă pentru anumită categorie de beneficiari şi o susţinere pentru investiţii şi pentru instalarea unui tânăr fermier, dar şi parte de consultanţă şi sprijin financiar pentru forme asociative, care pot fi gândite în pachet pe anumite domenii, pe anumite sectoare sau categorii de beneficiari", a adăugat premierul.