Omul de afaceri Dan Adamescu este urmărit penal pentru dare de mită. Procurorii DNA, care au început ieri procesul de urmărire penală, susţin că acesta ar fi săvârşit două infracţiuni de dare de mită, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Comunicatul DNA arată că Adamescu ar fi dat, prin intermediar, 15.000 de euro şi, respectiv, 5.000 euro lui Ion Stanciu şi Elenei Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti, pentru ca, în schimb, magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care era acţionar. Omul de afaceri nu a făcut nicio declaraţie, ieri, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Procurorii DNA au făcut, miercuri, percheziţii la locuinţa lui Dan Adamescu şi la firmele deţinute de acesta (inclusiv în redacţia ziarului România Liberă). Surse judiciare susţin că una dintre societăţile pentru care Adamescu ar fi dat mită ar fi Astra Asigurări. Recent, combinatul chimic Oltchim, prin administratorul judiciar Rominsolv, a cerut în instanţă falimentul Astra Asigurări pentru neplata unei poliţe de 10 milioane de euro pe asigurarea managementului profesional al fostului director Constantin Roibu. KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurări, a anunţat, atunci, că dosarul de despăgubire înaintat de Oltchim nu indica un eveniment asigurat, produs în intervalul vizat şi care să descrie şi să cuantifice un prejudiciu acoperit de poliţa de asigurare a răspunderii civile emisă de Astra.
George Claudiu Dumitru, avocatul lui Dan Adamescu, s-a sinucis luni, aruncându-se în faţa metroului, la staţia Universitate, la câteva ore după ce judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi că ar fi luat mită de la Dan Adamescu, au fost ridicaţi şi arestaţi de procurorii DNA.
George Claudiu Dumitru ar fi furnizat procurorilor DNA, în dosarul celor patru judecători acuzaţi de fapte de corupţie, o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul mitei date acestora pentru a soluţiona favorabil dosare privind insolvenţa unor firme ale lui Adamescu, potrivit Mediafax. Decizia Curţii de Apel Bucureşti de arestare a celor patru magistraţi arată că unul dintre martorii din dosar, Elena Daniela Firestein, a spus că Dan Adamescu şi fiul său, Alexander Adamescu, au fost de acord, atât în vara anului 2013, cât şi în decembrie 2013, pentru coruperea judecătorilor care aveau spre soluţionare dosarele de insolvenţă ale SC Sigur Industrial Construct SRL şi SC Activ Construcţii Industriale SRL. Martora a mai spus că în decembrie 2013 s-a întâlnit cu Dan Adamescu şi cu juristul Daniel Onuţe, martor şi el în dosar, la sediul SC Asigurare Reasigurare Astra SA. Cu această ocazie, Onuţe i-ar fi spus lui Dan Adamescu că mai avea nevoie de o sumă de bani, nespecificată la acel moment, pentru rezolvarea "problemei" cu dosarul de insolvenţă.
"Cu prilejul acelei discuţii, Adamescu Grigore Dan, care dispunea de activele financiare ale firmelor din grupul Baumaister, a stabilit ca martora să plătească, în baza unui contract de asistenţă juridică, încheiat formal cu avocatul Dumitru George-Claudiu, o sumă de bani, care îi va fi indicată ulterior de Onuţe Daniel. Martora a aflat de la Onuţe Daniel că se va folosi de avocatul Dumitru George-Claudiu pentru a scoate banii, pe care ulterior îi va înmâna lichidatorului Borza Monica Angela în vederea remiterii lor către judecători, folosind cu privire la aceştia apelativul de «jude»", se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.
Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată marţi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.