Moneda europeană ar putea valora 4,9 - 5 lei la începutul anului viitor, a declarat, astăzi, Dan Bucşa, economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra, menţionând că leul este supraevaluat comparativ cu monedele din Europa Centrală, potrivit Agerpres.
"După cum ştiţi, eu am teoria asta că în fiecare an leul se mai mută cu 10 bani. Ţine de câţiva ani. Şi probabil că se va muta şi la anul. În scenariul de bază, undeva pe la începutul anului viitor, că aşa se întâmplă de obicei, leul s-ar putea muta în intervalul 4,90 - 5. Este suficient? Nu. Dacă avem un scenariu cu risc, atunci leul ar putea să treacă temporar de 5. Tot ce trebuie este ca Banca Naţională să nu intervină enorm pentru a-l proteja în această situaţie şi se va duce uşor peste 5. Dar probabil că după aceea Banca Centrală îl va readuce în acest interval, pentru că se uită la inflaţie, se uită şi la cei care s-au împrumutat în valută", a spus Dan Bucşa, într-o discuţie online pe tema "România la sfârşitul ciclului electoral: lecţii din 2020 pentru 2021".
Potrivit acestuia, leul este "semnificativ supraevaluat" în raport cu monedele din Centrul Europei.
Dan Bucşa a precizat că are două criterii la care se uită, unul fiind ajustat cu preţurile de producţie, iar în acest caz leul este supraevaluat faţă de monedele din ţările aflate în Centrul Europei cu 5-12%. Dacă modelul este ajustat cu costul unitar al forţei de muncă, supraevaluarea este faţă de monedele din zonă cu 10-33%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 26.10.2020, 20:39)
rezistenta suprema pe eur/ron e in aria 5.19-5.21 ron / 1 euro
nu stiu cand ar putea fi atinsa - probabil ca in 2021 sau in prima jumatate a anului 2022
nu vad euro peste 5.21 ron nici sa dai cu tunul dupa el
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 26.10.2020, 20:56)
"leul este supraevaluat faţă de monedele din ţările aflate în Centrul Europei cu 5-12%. Dacă modelul este ajustat cu costul unitar al forţei de muncă, supraevaluarea este faţă de monedele din zonă cu 10-33%."
asta e o mare injuratura la adresa romanilor care muncesc
li se zice in fata ca au salarii mai mari decat merita si fata de cat produc (ceea ce e fals - puterea de cumparare ajustata cu cresterile nominale salariale versus salturile enorme de productivitate din ultimii 10-15 ani dovedesc cu varf si indesat ca salariile romanilor sunt cu 15-35% sub cat ar trebui ca sa fie egalat ritmul cresterii productivitatii din ultimul deceniu
adica nanaul (pentru cunoscatorii care stiu ce inseamna asta in sudul Moldovei) asta de la Unicredit a zis o tampenie care e si falsa si jignitoare pentru romani
Suge - o, prietene de la unicredit!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vali în data de 26.10.2020, 20:58)
daca nanaul de la unicredit (banca de sclavi austrieci) si-ar cunoaste interesul de bancher atunci ar promova marirea in salturi a salariilor - pentru ca de acolo iese marja de indatorare (viitoare credite) bai nanau mic si tembel !
Adica business pt gaoacea ta de banca unde te dai interesant, bai nanau!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Vali în data de 26.10.2020, 21:02)
nanau -
definitie pentru cei ce nu stiu : regionalism peiorativ care desemneaza o persoana redusa mintal, gangava, care nu reuseste sa se concentreze la ceva mai mult de cateva secunde ;
sens secundar : p*nis flasc, balansandu-se in vant in amintirea primaverilor pierdute :) ...na, ca am fost si liric! :)
2.3. Daca (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de sabin în data de 27.10.2020, 08:40)
ar fi sa fiti evaluati la o bursa, tu ai fi o copeica si Bucsa un euro...