DAN DIMĂNCESCU, HANUL BALABAN: "Turiştii străini care descoperă România se îndrăgostesc de frumuseţile ei variate"

A CONSEMNAT ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 31 octombrie 2016

"Turiştii străini care descoperă România se îndrăgostesc de frumuseţile ei variate"

Inspirat de o casă ţărănească veche, mutată între timp la Muzeul de Etnografie din Sibiu, Dan Dimăncescu a reunit stilul arhitectural tradiţional şi mâncarea autohtonă în cadrul unor peisaje fermecătoare, unde a construit Hanul Balaban.

Domnia sa ne-a acordat un interviu în cadrul căruia ne-a declarat că, în ciuda deficienţelor cu care ţara noastră se confruntă încă, turiştii străini care descoperă România ajung să se îndrăgostească de frumuseţile ei variate.

De asemenea, Dan Dimăncescu ne-a povestit cum a luat naştere Hanul Balaban şi ce îi atrage, în general, pe turişti.

Reporter: De ce aţi ales România pentru a deschide Hanul Balaban?

Dan Dimăncescu: Părinţii mei sunt români şi au plecat din ţară la sfârşitul anilor 1947. Am avut norocul să mă întorc în România prima oară în 1960 ca jurnalist al revistei National Geographic. Un reportaj concentrat asupra Munţilor Carpaţi m-a adus la Bran. Aproape 30 de ani mai târziu, frumuseţea Branului şi a Carpaţilor părea locul natural pentru a construi un han.

Reporter: Care a fost investiţia pentru ridicarea hanului?

Dan Dimăncescu: Investiţia a fost mai mare decât ar fi pentru o construcţie normală. Avem două case mari care au curţi interioare şi o casă ţărănească mică demontată şi mutată în locaţia hanului nostru. Costul cel mai mare a fost pentru utilizarea buştenilor şi a materialelor de bază, materiale naturale care sunt în mod surprinzător mai scumpe decât betonul, mult mai ieftin, şi preferat în multe structuri.

Reporter: Ce a inspirat arhitectura hanului?

Dan Dimăncescu: Hanul a fost inspirat de prima vizită la Bran şi în satul Măgura în 1968. Acolo am schiţat o casă ţărănească care, am descoperit abia peste 30 de ani, că a fost mutată la Muzeul Astra de Etnografie din Sibiu. Acea casă a constituit modelul Hanului Balaban pe care l-am copiat cu exactitate.

Reporter: Cum a fost primit hanul pe piaţă?

Dan Dimăncescu: Majoritatea vizitatorilor hanului sunt străini şi apreciază din prima clipă stilul arhitectural tradiţional şi în special priveliştea montană, întrucât suntem la 1000 de metri atât de lanţul muntos Bucegi, cât şi de Piatra Craiului. Surprinzător este şi faptul că vizitatorii români sunt imediat impresionaţi de faptul că o arhitectură tradiţional ţărănească poate fi transformată într-un loc atât de primitor şi modern. Pleacă încărcaţi de emoţii.

Reporter: Câţi vizitatori a primit hanul de la deschidere şi până în prezent?

Dan Dimăncescu: Nu am numere exacte, însă între lunile aprilie şi octombrie ne-au vizitat săptămânal.

Reporter: Câţi dintre turiştii care ajung la hanul dumneavoastră sunt români şi câţi sunt din alte ţări?

Dan Dimăncescu: Probabil că 85% dintre oaspeţii noştri sunt străini. Pentru mulţi români costurile de cazare sunt prea mari comparativ cu ofertele altor pensiuni din Bran.

Reporter: Ce pot găsi turiştii ajunşi la dumneavoastră, comparative cu alte pensiuni?

Dan Dimăncescu: Vizitatorii hanului nostru descoperă o arhitectură ţărănească într-un cadru montan de o frumuseţe unică. Toţi turiştii noştri sunt surprinşi să afle că urşii, lupii şi porcii mistreţi sunt văzuţi frecvent în apropiere. De asemenea, mesele pe care le oferim sunt tot timpul cu produse locale şi "home cooked", care sunt mereu apreciate ca un contrast cu meniurile extravagante ale restaurantelor din oraş.

Reporter: Care este preţul de cazare pentru o noapte la Hanul Balaban?

Dan Dimăncescu: Preţul unei nopţi pentru o cameră dublă, adică pentru două persoane este de 150 de euro şi include micul dejun şi cina. Pentru o singură persoană, costul este de 100 de euro.

Reporter: Care sunt principalele atracţii din apropierea hanului?

Dan Dimăncescu: Regiunea are foarte multe obiective turistice: Castelul Bran din apropiere este mereu popular, Cetatea Râşnov este la 20 de minute distanţă, foarte căutată este şi Poiana Braşov, mai ales pentru schi, şi desigur oraşul Braşov pentru toate calităţile sale antice "săseşti" şi facilităţile moderne.

Reporter: Cum aţi caracteriza turismul din România?

Dan Dimăncescu: Turismul în România este în faza incipientă. Doar în jur de 700.000 de străini vin anual pentru călătorii leasure în România, comparativ cu alte ţări ca Spania unde ajung 5.000.000 de turişti străini. În prezent, România are în continuare deficienţe majore precum infrastructura puţină, spoturi de informare slab gestionate, iar rating-ul cu "stele" sau "margarete" nu este întotdeauna credibil. Vestea bună este că toţi turiştii străini care descoperă România se îndrăgostesc de frumuseţile ei variate, mâncarea, vinurile grozave şi ospitalitatea.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si de aceea fug clientii BCR in Moldova.Mai ales astazi de HALLOWIEN, cand renumitul Conte tine bal mascat la castel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb