DAN NICULA, ADR BUCUREŞTI - ILFOV: "Trebuie să îmbunătăţim calitatea documentaţiilor tehnico-economice pentru noul POR"

P.B.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 4 decembrie 2015

"Trebuie să îmbunătăţim calitatea documentaţiilor tehnico-economice pentru noul POR"

Marea problemă a noului Program Operaţional Regional o reprezintă calitatea documentaţiilor tehnico-economice, fapt ce a condus la dificultăţi pe partea de evaluare şi implementare a proiectelor, a declarat, ieri, Dan Nicula, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti - Ilfov (ADRBI).

Domnia sa a explicat că, după aprobarea tuturor ghidurilor de finanţare pentru perioada 2014-2020, "aproximativ 90% din activitatea noastră va fi concentrată pe îmbunătăţirea calităţii documentaţiilor tehnico-economice".

Potrivit domnului Nicula, o parte dintre ghidurile de finanţare pentru programul POR 2014-2020 sunt deja lansate în dezbatere publică şi toate vor fi gata până la finalul primului trimestru de anul viitor.

Reprezentanţii Autorităţii de Management pentru POR 2014-2020 consideră că noul program este mult mai complex decât precedentul, având de două ori mai multe axe prioritare şi un buget aproape dublu, de peste 8 miliarde de euro.

Ionuţ Sandu, consilier în cadrul Serviciului de Planificare al AM POR, a menţionat că noul program vine cu noutăţi în ceea ce priveşte posibilitatea finanţării activităţilor în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării pentru IMM-uri.

Domnia sa a explicat: "În urma analizelor realizate cu ajutorul instituţiilor financiare internaţionale, s-a constatat că foarte puţine firme au acces la un produs inovator şi doar 3% dintre ele folosesc asemenea produse în activitatea lor. Ne confruntăm cu probleme mari privind dispariţia IMM-urilor. Aproximativ două treimi dintre firmele mici şi mijlocii dispar în primul an de funcţionare, ceea ce este destul de mult".

Alte noutăţi apărute în POR 2014-2020 sunt centrele de transfer tehnologic, precum şi incubatoarele de afaceri, potrivit sursei citate, care a adăugat: "Încă o noutate faţă de programul operaţional regional 2007-2013 este partea de eficienţă energetică unde vom putea să anvelopăm şi clădirile publice pe lângă cele rezidenţiale". Absorbţia fondurilor pentru POR 2007-2013 este estimată să crească la 70%, până la sfârşitul anului, dar rămâne sub media naţională de 80%, consideră Dan Nicula, precizând, potrivit Agerpres: "Faţă de cifrele actuale, care arată o absorbţie de aproximativ 55%, estimarea noastră este mai optimistă. Poate părea un salt foarte mare, dar se bazează pe ceea ce avem clar în casă, cheltuieli deja făcute sau cheltuieli care urmează şi sunt destul de sigure, fiind vorba de următoarea lună. Se păstrează, practic, decalajul pe care l-am avut de la început faţă de alte regiuni de dezvoltare. Au fost şi factori externi ai programului care ne-au afectat, în principal procedurile de achiziţie publică, dar şi factori care ţin de beneficiari. Am avut, de multe ori, proiecte suspendate. Şi programul a fost suspendat la rândul său din cauza unor probleme legate, până la urmă, tot de procesul de achiziţii publice".

Domnia sa susţine că, pentru următoarele luni, rămân câteva provocări: "Avem câteva zeci de proiecte cu risc de neimplementare, deci care nu se vor termina la 31 decembrie 2015. Aceste proiecte mai au o şansă, în sensul că, în perioada imediat următoare, vom asigura cadrul contractual, însă este şi o provocare pentru beneficiari pentru că aceştia trebuie să găsească resursele financiare să le finalizeze. Plăţile programului nu vor depăşi data de 31 decembrie 2015. Trebuie ca beneficiarii să înţeleagă acest lucru şi să găsească resursele. În caz contrar, după sfârşitul perioadei de implementare, la depunerea raportului final, dacă proiectul nu este finalizat şi funcţional vom demara procedurile pentru demararea sumelor deja plătite. Estimările ADRBI arată că nu vor exista multe proiecte în situaţia aceasta".

Potrivit sursei citate, în cadrul POR 2007-2013, au fost depuse 837 de proiecte dintre care 331 contractate. Valoarea totală alocată pentru proiectele contractate s-a situat la 1,7 miliarde de lei, cei mai mulţi bani mergând către "Dezvoltare urbană" (589 milioane lei pentru 56 de proiecte contractate). Pentru "mediul de afaceri", valoarea totală alocată pentru proiectele contractate s-a situat la 211 milioane lei, pentru 208 proiecte contractate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb