DAN SCHWARTZ, EXPERT FISCAL: "Economia noastră riscă să aibă probleme din cauza supraîncălzirii"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 noiembrie 2017

"Economia noastră riscă să aibă probleme din cauza supraîncălzirii"

Creşterea economiei noastre va fi, anul acesta, cu siguranţă, mai mare decât arată prognozele, conform domnului Dan Schwartz, expert fiscal, partener în cadrul RSM, care precizează că analizele de la final de an vor fi cele mai concludente în acest sens.

Domnia sa ne-a declarat: "Problema nu este că avem creştere, ci cum este aceasta administrată de Guvern şi autorităţi, pentru că şi în 2008 - când am avut boom economic -, creşterea s-a bazat tot pe consum, iar dacă se continuă politica aceasta a Guvernului, care încurajează consumul populaţiei, şi nu investiţiile şi mediul de afaceri, atunci pe termen scurt vom avea creştere, dar pe termen mediu şi lung este posibil să intrăm, din nou, într-o perioadă cu dificultăţi".

Domnul Schwartz a afirmat că, deşi nu poate prezice dacă va urma o criză, ţara noastră riscă să aibă probleme din cauza supraîncălzirii economiei, pe fondul politicilor guvernamentale care încurajează consumul şi care vor face să crească cererea pentru bunuri şi produse de larg consum. Acestea, însă, nu vor putea fi furnizate doar din producţie internă, dat fiind faptul că politicile legate de investiţii sunt restrictive, caz în care va trebui să apelăm la importuri, ceea ce înseamnă că vom exporta creşterea noastră către ţările care ne furnizează bunurile de import, în loc să o canalizăm înspre creştere şi dezvoltare economică, ne-a mai spus domnia sa.

"Contextul acesta poate fi îngrijorător în condiţiile în care, în momentul de faţă, nu există niciun fel de predictibilitate în ceea ce priveşte politicile guvernamentale, iar în lipsa acesteia, mediul de afaceri, cel care trebuie să susţină creşterea economică, nu poate să ia decizii corecte", a mai menţionat expertul fiscal.

"Acest lucru înseamnă că instabilitatea legislativă şi ambiguitatea politicilor guvernamentale pot fi un factor de risc şi un element care să limiteze creşterea pe care economia noastră o are în mod natural, iar mediul de afaceri este conştient atât de creşterea care există, cât şi de limitele ei: lipsa forţei de muncă, a predictibilităţii şi logicii măsurilor fiscale propuse", a precizat domnul Schwartz.

Adrian Mitroi: "O creştere economică ce depăşeşte cu mult media Europei are şi alte baze, nu doar consumul"

Ţara noastră este noul tigru al Europei, iar perioada de creştere economică pe care o traversăm, nu se datorează strict consumului, a afirmat Adrian Mitroi, profesor de Finanţe Comportamentale şi Administrarea Averii Individuale şi analist economic.

Domnia sa ne-a declarat, vineri: "Poate că exprimarea aceasta, conform căreia România este noul tigru al Europei, este puţin exagerată, însă trebuie să recunoaştem că o creştere economică ce este de patru ori mai mare faţă de media Europei are şi alte baze, nu doar consumul. Consider că nu consumăm chiar atât de mult încât să justificăm această creştere economică".

"Pentru mine, argumentele unui an agricol bun şi al unui an tehnologic bun aduc schimbări semnificative în economia ţării noastre şi cred că anul viitor aceste două sectoare vor aduce, fiecare, peste 10% din PIB", a adăugat domnul Mitroi.

Conform analistului economic, aceste două sectoare sunt cele două motoare ale economiei noastre.

În ceea ce priveşte situaţia din anul 2008, Adrian Mitroi remarcă atât deosebiri, cât şi asemănări.

O asemănare poate fi considerată exuberanţa consumului şi deficitul de investiţii, dar marea diferenţă este reprezentată de faptul că nu mai avem deficitul "îngrozitor" de cont curent pe care îl aveam în 2008 şi care era de cinci ori mai mare decât astăzi (3% în prezent, 14-15% în 2008), a subliniat domnia sa.

Un alt aspect asupra căruia analistul economic trage un semnal de alarmă este consumul din import, care dăunează grav cursului valutar şi, probabil, dobânzilor, acestea funcţionând ca stabilizatori automaţi în economie.

"Un curs valutar se depreciază atunci când economia supraturează, de exemplu, importurile. Acest lucru înseamnă că acei stabilizatori automaţi în economie funcţionează, spre deosebire de anul 2008", ne-a explicat domnia sa.

Totodată, în ceea ce priveşte moneda naţională, analistul economic ne-a spus că leul este moneda europeană cea mai volatilă în ultima vreme, în raport cu euro. Cu toate acestea, euro este ea însăşi o monedă apreciată, iar deprecierea leului, atât faţă de euro, cât şi faţă de dolar este absolut naturală din punct de vedere economic, spune domnul Mitroi.

"În opinia mea, putem face o comparaţie măcar pentru economia mondială, care trece prin faze de recesiune şi de creştere economică, însă România are o volatilitate mai mare, în general, decât Europa, atât în ceea ce priveşte creşterea economică, cât şi în ceea ce priveşte costul. Aceste lucruri înseamnă că, în general, creştem mai mult decât partenerii noştri, dar şi scădem mai mult, lucru care este, de altfel, normal pentru că este integrat în structura economică din care facem parte", ne-a mai explicat domnia sa.

Conform domnului Mitroi, aceste lucruri sunt înrădăcinate profund în deficitul structural al economiei noastre de performanţă, care nu poate fi influenţat decât de economia privată.

Presiunea vine din direcţia unui factor economic extern, atât din Asia de Sud-Vest, cât şi din Africa şi Orientul Mijlociu, şi mai ales din America, astfel că Europa este prinsă într-o menghină a competitivităţii, întrucât, din punct de vedere economic, lucrurile se schimbă într-un mod fundamental şi pe plan extern, a mai adăugat analistul economic.

De asemenea, în ciuda volatilităţii fiscale, în ţara noastră, cifrele de impozitare, cele de proprietate şi cele de muncă sunt mici, context care va atrage investitorii mari, a mai precizat sursa citată, adăugând: "La acestea se adaugă şi faptul că România este, încă, o piaţă complet nesatisfăcută în ceea ce priveşte oferta de bunuri şi servicii, aşa că această efervescenţă economică este, probabil, parţial justificată".

Deficitul cronic de forţă de muncă şi de infrastructură, resimţite de ţara noastră, sunt două frâne în calea creşterii economice, a mai menţionat domnul Mitroi.

În concluzie, domnia sa vede şi o parte bună a acestei situaţii, respectiv faptul că stabilizatorii automaţi din economie funcţionează într-un fel sau altul, subliniind, însă, că nu vom avea o creştere sustenabilă cu valori de 8,8%, deoarece acest lucru este cu mult peste potenţialul de creştere economică al României.

Creşterea economică se va reduce în timp, însă nu şi volatilitatea economică, a mai afirmat sursa citată.

Investitorii în infrastructură, alături de cei din agricultură şi IT, vor performa chiar şi în condiţiile încetinirii economice, dar vor exista şi unii care vor fi afectaţi, ne-a mai spus Adrian Mitroi.

"Este probabil să ne confruntăm cu o încetinire economică în a doua parte a anului viitor, iar unii dintre noi o vom duce mai bine, alţii mai rău, în funcţie de cât de competitivi suntem şi de presiunea pe care o pune economia mondială pe noi", a conchis domnia sa.

În primele nouă luni din acest an, economia ţării noastre a înregistrat o creştere de 7%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Anulată de răcirea VREMIIII...!!!

    Dupa reforma financiara o sa se raceasca si consumul!

    D-nule Mitroi...ati cuprins toate cazurile....ca pe o tabla de cursuri la scoala...Acum urmeaza sa vedem ce se va intampla......

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb