DAN TRIFU, ECO-CIVICA: "Ministerul Mediului a dat asigurări că va susţine interzicerea exportului de buşteni"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 8 iulie 2015

"Ministerul Mediului a dat asigurări că va susţine interzicerea exportului de buşteni"

"Strategia Forestieră Naţională trebuie să fie dezbătută şi adoptată urgent"

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va sprijini interzicerea permanentă a exportului de buşteni şi reducerea exportului de cherestea, după cum ne-a declarat Dan Trifu, vicepreşedintele Fundaţiei Eco-Civica.

Domnia sa ne-a explicat: "Săptămâna trecută a avut loc dezbaterea publică privind proiectul de sistare temporară a exportului de buşteni şi cherestea, unde toată lumea, cu unele excepţii de la exploatatorii de masă lemnoasă, a fost de acord că exportul de buşteni trebuie interzis permanent, iar cel de cherestea trebuie redus gradual, odată cu încurajarea şi creşterea gradului de prelucrare în ţară".

În opinia sa, aceste hotărâri vor fi eficiente numai dacă vor fi aplicate imediat măsurile de combatere a tăierilor ilegale. "Este cert că o mare parte din lemnul tăiat ilegal se exportă cu concursul autorităţilor de control, inclusiv cele vamale", ne-a spus domnul Trifu, subliniind că fundaţia Eco-Civica a cerut ministrului Mediului, Doina Pană, să înfiinţeze Inspectorate Teritoriale de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) în toate punctele vamale, în special în Portul Constanţa.

"Aplicând aceste măsuri, coroborat cu combaterea tăierilor ilegale şi o îmbunătăţire a radarului pădurilor, suntem convinşi că exporturile vor scădea semnificativ. Doamna ministru a fost încântată de propuneri şi a promis că va trece la punerea în practică", a adăugat vicepreşedintele organizaţiei non-guvernamentale.

Activistul consideră că autorităţile trebuie să pună accentul pe Strategia Forestieră Naţională, ce trebuie dezbătută şi adoptată urgent, întrucât aceasta este cel mai bun prilej de conştientizare a problemei pădurilor, inclusiv tăierile ilegale.

Strategia Forestieră Naţională 2013-2020 a fost lansată în dezbatere internă în cadrul Ministerul Mediului, la sfârşitul anului 2012, documentul nefiind adoptat până în prezent.

SFN propunea creşterea suprafeţelor forestiere, prin plantarea între 10.000 şi 20.000 de hectare de pădure în fiecare an. Un alt obiectiv al strategiei era accesibilizarea şi crearea drumurilor forestiere.

Trifu: "Vom începe protestele, dacă autorităţile nu lucrează pentru salvarea pădurilor"

Dan Trifu avertizează că Fundaţia Eco-Civica va începe protestele pentru salvarea pădurilor, dacă autorităţile nu vor lucra pentru rezolvarea problemelor tăierilor ilegale şi nu vor adopta proiectele legislative necesare.

Activistul a comentat şi subiectul "Holzindustrie Schweighofer", firma austriacă acuzată că a cumpărat lemn tăiat ilegal din ţara noastră: "Sunt două lucruri diferite în ceea ce priveşte Schweighofer. Faptul că a primit lemn tăiat ilegal trebuie dovedit de autorităţile abilitate, dar trebuie să fie dovedit faptul că firma a ştiut că lemnul este tăiat ilegal. Tot autorităţile abilitate trebuie să verifice dacă există documente legale pentru prelucrarea întregii cantităţii de lemn la intrare/ieşire. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) nu prea are competenţe de acest gen, aşa că autoritatea sa se opreşte la poarta investitorului".

Amintim că, în luna mai, Corpul de control al Guvernului a semnalat DNA nereguli în contractele cu Holzindustrie Schweighofer, însă autorităţile nu au luat nicio măsură în acest sens.

După adoptarea noului Cod Silvic, în luna mai, autorităţile noastre trebuie să introducă studii de evaluare a impactului asupra mediului, în cazul tăierilor rase, a construcţiilor în pădure şi a tăierii pe suprafeţe sub 10 hectare, consideră activistul George Epurescu, preşedintele Asociaţiei "România fără ei".

Domnia sa ne-a declarat recent că va propune o serie de măsuri pentru redactarea legislaţiei subsecvente Codului Silvic, printre care a amintit controlul asupra tăierilor arborilor din parcuri naţionale şi arii protejate, introducerea infracţiunii de mediu, nu doar a contravenţiei, precum şi stabilirea clară a măsurilor antimonopol.

Activistul consideră că autorităţile trebuie să întărească şi sistemul de control silvic independent. Totodată, domnul Epurescu ne-a precizat că avem nevoie de instruirea poliţiştilor pentru investigarea infracţiunilor de mediu, de confiscare a mijloacelor de transport a lemnului tăiat ilegal, precum şi de reducere a cantităţilor de lemn tăiat anual.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa distrus o industrie intrega de prelucrare a lemnului prin preturi la intern duble sau mai mari decat pretul la care se exporta . Adica dai la export busteanul cu 100 de lei ia la intern il dai cu 300 de lei ca cel din Romania sa nu faca decat pierdere si sa lichideze fabrica pentru a devaliza dezvoltarea Romaniei. Fiscul si CC sa verifice aceste fraude uriase facute de exportatorii de masa lemnoasa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb