DAN VÎLCEANU, MINISTRUL INVESTIŢIILOR ŞI PROIECTELOR EUROPENE: "TVA zero la alimentele de bază înseamnă infringement din partea Comisiei Europene"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 14 ianuarie 2022

"TVA zero la alimentele de bază înseamnă infringement din partea Comisiei Europene"

Implementarea unei TVA zero la alimente - măsură dorită de PSD -contravine directivelor europene, iar România ar risca procedura de infringement, a declarat, ieri, Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul instituţiei.

"Nu am avut o discuţie în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puţin la momentul ăsta, contravine directivei TVA. Putem să discutăm orice cu Comisia Europeană, dar să ai o reglementare care contravine unei directive asta înseamnă infringement", a afirmat Dan Vîlceanu.

O altă măsură discutată în ultimul timp în spaţiul public se referă la plafonarea preţurilor pentru alimentele de bază, dar ministrul Vîlceanu arată că o astfel de măsură va duce la dispariţia unor produse de pe raft, deoarece preţul de producţie al acestora ar fi mai mare decât preţul de vânzare.

"Există oricând instrumentul de a plafona preţul şi de a interveni în piaţă la modul acesta, de a fixa tu preţuri de la Guvern. Ceea ce nu e tocmai ideea unei pieţe libere şi ceea ce ar duce, sunt convins, în condiţiile de piaţă actuale, cu preţuri crescute la energie, la dispariţia unor produse de pe raft. În momentul în care preţul la care tu produci este mai mare decât preţul cu care poţi să vinzi, evident că nu vei mai avea niciun fel de motivaţie să mai produci produsul respectiv, pentru că asta înseamnă să pierzi. (...) E complicat să faci tu, ca guvern, preţul fiecărui produs în parte şi să îi spui producătorului cu cât să îl vândă. Într-o astfel de procedură ar trebui să stabileşti preţuri pentru mii de produse. Este o idee care poate fi un profit politic, dar niciodată nu poate fi un profit în piaţă", a precizat Dan Vîlceanu. În prezent, cota TVA pentru alimentele de bază în Româ­nia este de 9%.

În contextul discuţiei privind preţurile la alimentele de bază, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-a referit şi la situaţia din energie şi a susţinut că Guvernul nu poate merge pe termen lung cu compensarea facturilor şi plafonarea preţurilor pentru toţi clienţii persoane fizice şi persoane juridice.

"Este evident că statul trebuia să facă ceva în actuala situaţie privind preţurile din energie şi a făcut prin introducerea compensării şi plafonării. Dar dacă vom continua să compensăm facturile pentru toată lumea, unde ne vom opri? Pentru că nevoi are toată lumea. Ar trebui să se discute despre categoriile care au cu adevărat nevoie de ajutor şi, în primul rând, trebuie ajutată populaţia. Dacă vom continua să ajutăm pe toată lumea, mi se pare că vom intra într-o spirală care nu se va opri niciodată. De aceea, consider că ar trebui să ne oprim din a avea puncte de vedere politice", a spus Dan Vîlceanu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Hopa! Grozav ! Si PSDul incepe să gândească! Sunt de acord cu ce spune ministrul !

    umblarea la preturi si cu pomeni seamana a 70-80! seamana a roman antica... seamana a imperiu otoman... seamana a China...

    sa nu uitma de "diluarea monedei" in imperiul roman, de fizarea preturilor, de disparitia treptata a competitivitatii - bunurilor si serviciilor din piata... ce a dus la prabusirea imperiului. 

    s e m n a t co m en tur i cre tine 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb