DAN VÎLCEANU: ''România are o rată de absorbţie de aproximativ 54% în exerciţiul financiar 2014-2020''

G.U.
Macroeconomie / 24 noiembrie 2021

''România are o rată de absorbţie de aproximativ 54% în exerciţiul financiar 2014-2020''

România a absorbit până în prezent 54% din sumele alocate pe exerciţiul financiar 2014 -2020 şi nu are o problemă de dezangajare a acestor fonduri, având în vedere că rata de contractare până la acest moment este 141%, a declarat, astăzi, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, informează Agerpres.

"Există trei mari direcţii de acţiune în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi mă refer în primul rând la închiderea exerciţiului financiar 2014 -2020, un exerciţiu financiar din care mai avem de adus fonduri în România, sume consistente, dar nu suntem în pericol de a nu putea absorbi aceste sume, pentru că rata de contractare până la acest moment este 141%. Avem supra-contractare pe acest exerciţiu financiar şi cred că,urmărind cu grijă fiecare proiect, putem să evităm ca bani din acest exerciţiu să rămână necheltuiţi. Până în prezent, România a contractat 54% din sumă şi, având în vedere perioada de Covid, perioada de pandemie, lucrurile nu sunt deloc rele. Să ştiţi că în toate ţările au fost în această perioadă momente în care nu s-a putut desfăşura activitatea aşa cum trebuia şi undeva la nivelul Europei rata medie de absorbţie este de aproximativ 56%. Deci, România, din acest punct de vedere nu are o problemă", a spus Vîlceanu, în cadrul audierilor din Parlament.

De asemenea, dacă se adaugă şi sumele din Politica Agricolă Comună (PAC), România înregistrează are o rată de absorbţie de circa 62% din exerciţiul financiar 2014-2020, iar cu partea de subcontractare Vîlceanu crede că "nu vom rămâne cu bani neatraşi".

Nu în ultimul rând, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Investiţiilor şi Proiectelor Europene consideră că foarte importantă e şi deschiderea exerciţiului financiar 2021 - 2027, şi a subliniat că îşi doreşte ca până la finalul primului trimestru al anului viitor să fie deschise programele operaţionale.

"MIPE va avea un rol foarte important în perioada următoare, vorbim de fonduri europene care depăşesc 80 de miliarde de euro în următorii 2 ani şi toată lumea este conştientă că pentru România poate reprezenta o adevărată schimbare şi un salt în ceea ce priveşte calitatea vieţii şi dezvoltarea", a transmis acesta.

Pentru 2022, Dan Vîlceanu estimează o rată de absorbţie din fonduri europene de 3,5 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb