Danemarca foloseşte banii din petrol pentru finanţarea tranziţiei spre energia verde

Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2017

Danemarca foloseşte banii din petrol pentru finanţarea tranziţiei spre energia verde

Danemarca, cel mai mare producător mondial de turbine eoliene, şi-a vândut ultima sa companie petrolieră fără ca nimeni să protesteze, banii rezultaţi din vânzarea activelor petroliere urmând să finanţeze tranziţia la energia verde, informează Bloomberg.

Considerată odată un activ strategic, divizia de petrol şi gaze a grupului danez A.P. Moller-Maersk A/S a fost preluată de grupul petrolier francez Total SA pentru 7,45 miliarde de dolari. Această tranzacţie, care vine la câteva luni după ce grupul danez de utilităţi Dong Energy şi-a vândut operaţiunile de petrol şi gaze din Marea Nordului către grupul german Ineos, a fost salutată atât de guvernul de la Copenhaga cât şi de sindicate.

Ironia este că Danemarca va avea nevoie de veniturile realizate de industria de petrol şi gaze pentru a-şi finanţa tranziţia la energia verde şi a respecta angajamentul de a înceta să mai utilizeze combustibili fosili din 2050, potrivit presei internaţionale, citată de Agerpres. Aceasta înseamnă că producţia la zăcămintele din Marea Nordului va trebui să continue, lucru pe care Total s-a angajat să îl facă.

"Cu cât fac mai mulţi bani în Marea Nordului, cu atât vor fi mai mulţi bani pentru noi cu care să finanţăm tranziţia la energia verde", a declarat ministrul danez al Energiei, Lars Christian Lilleholt.

Potrivit calculelor Ministerelor Finanţelor şi Economiei, veniturile din taxe generate de petrolul şi gazele din Marea Nordului au scăzut la o zecime faţă de nivelul de vârf atins în urmă cu un deceniu. În medie, veniturile din petrolul din Marea Nordului se ridică la opt miliarde de coroane (1,3 miliarde de dolari pe an), o sumă suficientă pentru a finanţa instalarea unor noi capacităţi de energie eoliană în valoare de un gigawat, suficientă pentru a aproviziona cu electricitate 170.000 de locuinţe.

Compania daneză de utilităţi Dong Energy, fostă companie de stat, va utiliza cel puţin o parte din veniturile realizate în urma vânzării operaţiunilor de petrol şi gaze din Marea Nordului pentru a construi noi parcuri eoliene offshore, ceea ce îi va consolida şi mai mult poziţia de cel mai mare operator mondial de turbine eoliene amplasate în mare.

Potrivit datelor din 2015, Danemarca îşi asigură 40% din necesarul de electricitate din surse regenerabile iar obiectivul autorităţilor este să ajungă la peste 50% până în 2020. Sectorul energiei verzi are deja 67.000 de angajaţi în Danemarca, dublu faţă de numărul angajaţilor în industria petrolieră din Marea Nordului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb