Dănescu, ARB: "Implementarea Directivei Serviciilor de Plată va creşte competiţia pe piaţă"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 octombrie 2017

Dănescu, ARB: "Implementarea Directivei Serviciilor de Plată va creşte competiţia pe piaţă"

Implementarea Directivei Serviciilor de Plată (PSD2) va creşte competiţia pe piaţa plăţilor şi va înlesni drumul către "one single banking market", o piaţă fără bariere geografice sau de reglementare, a declarat, joi, Florin Dănescu, preşedinte executiv Asociaţia Română a Băncilor.

"PSD2 va creşte competiţia pe piaţa plăţilor şi va înlesni drumul către "one single banking market", o piaţă fără bariere geografice sau de reglementare şi care este, de altfel, un obiectiv exprimat la nivelul Uniunii Europene. Pe măsură ce aceste bariere cad, piaţa bancară va deveni mai eficientă. PSD2 aduce oportunităţi pentru bănci, care vor avea posibilitatea să îşi diversifice serviciile oferite, prin inovare şi prin încheierea de parteneriate cu companiile fintech. În acelaşi timp, implementarea va aduce şi o serie de provocări pentru sistemul bancar. În primul rând, costurile legate de infrastructura IT vor creşte datorită cerinţelor mult mai ridicate în ceea ce priveşte securitatea datelor şi a tranzacţiilor ca urmare a accesului unor terţi la aceste informaţii", a spus Florin Dănescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, băncile şi toţi prestatorii de servicii de plată vor trebui să adopte măsuri pentru creşterea securităţii tranzacţiilor online, prin includerea unui protocol mai strict de autentificare a clientului în vederea efectuării plăţilor.

Dănescu susţine că băncile vor avea noi competitori în entităţile fintech, iar competitivitatea va trebui îmbunătăţită pentru ca băncile să rămână relevante în acest nou climat. Totodată, industria bancară va trebui să procedeze la reorganizarea proceselor şi modelelor de afaceri, la modificarea contractelor cu clienţii, să realizeze adaptarea sistemelor informatice, să implementeze soluţii pentru o autentificare sigură a noilor furnizori, dar şi să îşi asume o colaborare strânsă cu noile entităţi de servicii de plată astfel încât transpunerea Directivei să conducă la un impact benefic concret şi coerent pentru consumatori.

"Chiar dacă în prezent nu există încă un proiect de lege de transpunere, având în vedere că Directiva este aplicabilă începând cu ianuarie 2018, instituţiile de credit din România au o abordare proactivă privind implementarea Directivei, au iniţiat proiecte interne derulate de echipe dedicate, plasând clientul în centrul modelului de business, în strânsă legătură cu dezvoltarea digitală. Totodată, la nivelul comunităţii bancare, există o comunicare permanentă cu BNR privind aplicarea prevederilor Directivei şi transpunerea acesteia şi este în curs de finalizare un model comun de interfaţă (API) cu Third Party Providers (TPP), în beneficiul comunităţii bancare şi al furnizorilor terţi. Urmează ca acest model să fie supus şi consultării furnizorilor terţi de servicii de plăţi înainte de a fi publicat", a spus Dănescu.

Acesta a explicat că apariţia PSD2 - varianta revizuită a primei Directive a Serviciilor de Plată - a fost necesară pentru actualizarea şi modernizarea legislaţiei din perspectiva evoluţiei tehnologiei, pentru a crea o mai mare deschidere, transparenţă, competitivitate şi pentru a stimula inovaţia în zona serviciilor de plată. PSD2 aduce o serie de noutăţi importante în aria serviciilor de plată la nivel european: PSD2 extinde scopul şi aria de acoperire a PSD1 pentru plăţi în orice monedă, efectuate în interiorul spaţiului economic European, dar şi pentru plăţi către şi din ţările din afara Spaţiului Economic European - one-leg in sau out - în orice monedă; PSD2 reglementează noi jucători pe piaţa plăţilor: Third Party Providers, care pot oferi clienţilor servicii de informaţii despre conturi sau pot iniţia plăţi direct din contul clientului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O sa aveti o competitie acerba pentru cei care inca nu au auzit de abuzurile pe care le practicati si nu au suferit batjocura voastra continua.

    Alternativa la banca este: nimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb