Europarlamentarul PNL Daniel Buda a declarat astăzi, că doar liberul arbitru ne spune dacă vrem să încercăm alternativ la sarmale, la şuncă, la pizza, la paste şi făina de greieri, în contextul dezbaterilor privind consumul de astfel de produse, la nivel european, notează news.ro.
El a arătat că nimeni nu ne obligă să consumăm niciun fel de produs şi a dat ca exemplu faptul că acum 50 de ani, rapiţa nu era folosită în consumul uman, iar acum folosim uleiul de rapiţă. Daniel Buda a precizat că este nevoie de mare atenţie ce fel de mesaje se dau în spaţiul public, pentru că s-ar putea să ne trezim într-o situaţia a anilor 40, iar istoria se poate repeata.
Europarlamentarul PNL a afirmat că disputa privind consumul de făină de greieri nu este doar o dispută românească.
Daniel Buda a arătat: "Vin de la comisia de agricultură unde am discutat exact despre consumul de astfel de produse, de carne din laborator, de făină de greieri, de viermi. Ceea ce trebuie să ştie cei care vor să se informeze este că nimeni nu o să oblige pe niciun om din România sau de pe lumea asta să consume astfel de produse, nici carne din laborator, nici făină de greieri, sau de viermi"
El a precizat că Comisia Europeană, pe baza unor solicitări venite din anumite zone, în spiritul unei democraţii autentice pe care nu o putem combate, a făcut nişte evaluări punctuale pe aceste produse şi a spus că aceste produse pot fi consumate fără să fie afectată sănătatea omului.
Precizând că în Italia, premierul Georgia Meloni a promovat un proiect în Parlament în care se interzicea consumul de astfel de produse, astfel că sunt abordări diferite, Buda a spus: "De aici încolo, liberul arbitru ne spune dacă vrem să încercăm alternativ la sarmale, la şuncă, la pizza, la paste şi făina de greieri. Nimeni nu ne obligă să consumă niciun fel de produs dintre cele despre care noi am vorbit. În Olanda de exemplu sunt discuţii privind promovarea consumului de astfel de produse dar ţine de opţiunea la nivel national".
Eurodeputatul liberal a subliniat: "Sunt convins că electoratul din România va ştii să aprecieze şi să deceleze între bine şi rău, între a consuma anumite produse. Sigur, avem forţe extremist şi este păcat că România devine un poligon al extremismului şi nu trebuie să ne fie frică să spunem acest lucru. Nu ne putem concepe existenţa în afara Uniunii Europene, să fie foarte clar. Toate sectoarele din România, plecând de la agricultură, de care mă ocup, la sănătate, infrastructură, depind de UE şi UE nu face altceva decât să ofere posibilitatea statelor membre să se manifeste într-un fel sau altul".
Daniel Buda a dat şi un exemplu, arătând că acum 50 de ani, rapiţa nu era folosită în consumul uman, iar astăzi folosim uleiul de rapiţă. "Nu mai putem sta blocaţi în nişte mentalităţi", a spus el.
Daniel Buda a precizat că este nevoie de mare atenţie ce fel de mesaje se dau în spaţiul public, pentru că s-ar putea să ne trezim într-o situaţia a anilor 40, iar istoria se poate repeata.
Buda a afirmat: "Este important să vedem mesajele date de politicieni în spaţiul public de către politicieni, pentru că lumea se uită la ei ca la depozitarii adevărului absolut deşi nu suntem şi trebuie să oferim cetăţenilor la nivel European şi din România să îşi facă propriile alegeri, în diferitele domenii".