Daniel Dăianu, BNR: "Bursa noastră este subţire, iar avantajele short selling-ului nu sunt atât de mari"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iunie 2016

«Finanţa» mai puţin sofisticată nu este în mod automat rea, a spus, ieri, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, la o conferinţă organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară despre protecţia consumatorilor.

"Există o pledoarie să avem instrumente sofisticate, să dezvoltăm...

Viaţa arată că a căuta să ai instrumente tot mai sofisticate cu orice preţ este un drum greşit", a precizat domnul Dăianu, explicând că instrumentele sofisticate trec de capacitatea de înţelegere a multora, inclusiv a unor reglementatori.

Bursa de Valori Bucureşti a anunţat recent că a aprobat modificarea Codului BVB cu privire la operaţiunile de vânzare în lipsă (short selling) şi cumpărare în marjă, în contextul recentei aprobări de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a Regulamentului nr. 6/2016.

Daniel Dăianu consideră însă că avantajele short selling-ului nu sunt atât de mari. Domnia sa a spus: "Short selling-ul care este văzut ca un mare progres. Poate să fie, într-o anumită măsură. Dar hai să vedem şi reversul.

Short selling-ul va mări volatilitatea şi într-adevăr se vor face mai multe tranzacţii, dar vom avea o piaţă mai puţin stabilă, pentru jucători sofisticaţi".

De asemenea, în opinia domnului Dăianu, statutul de economie emergentă nu trebuie să ţi se dea pentru că ai short selling, ci pentru robusteţea economiei şi adâncimea pieţei.

"Short selling-ul are avantaje şi dezavantaje. Piaţa noastră este subţire şi nu cred că avantajele sunt atât de considerabile", a concluzionat Dăianu.

BVB a precizat: "Modificările reglementărilor BVB şi - în curând vor fi adoptate - modificările corespunzătoare ale reglementărilor Depozitarului Central (ambele urmând să fie aprobate de ASF) sunt consistente cu noul cadru de reglementare".

Referitor la piaţa noastră de capital, Daniel Dăianu transmite că este nevoie de listări de companii private.

"Pe piaţa noastră de capital, tot auzim că trebuie să listăm companii de stat", a declarat Dăianu, adăugând: "Da , listarea companiilor de stat este bună şi ajută piaţa de capital, dar ar trebui să fie listate şi companii private.

Discursul trebuie să fie onest , mai ales din partea oamenilor de afaceri. «Să listăm companii de stat», spun oamenii de afaceri. Dar de ce nu aveţi această pledoarie faţă de alte companii?".

În opinia domnului Dăianu, trăim vremuri în care investitorii trebuie, în primul rând, să îşi protejeze principalul şi abia apoi să se gândească la randamente.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Cu toata dragostea, nu e chiar asa. Oferta genereaza cererea adica da-i investitorului produse si metode de a face bani si el va veni ca veverita la alune. Timid la inceput, dar va prinde curaj. Ca exemplu vedeti volumele si randamentele facute pe certificatele turbo. Niste baieti priceputi fac bani acolo in liniste constant. Nu trebuie sa asteptam sa fie volume ca sa facem produse noi.

    1. Daianu nu s-a consultat cu Sima ?!

    ....cine i-a suflat in pupa crucisatorului lui Anghel cand detinea temporar presedintia ASF, cand a canalizat toate resursele pietei de capital in brizbrizuri inutile spunandu-ne ca alea ne duc in randul pietelor emergente???

    Cine l-a felicitat pentru initierea proiectului 8 bariere?? Nu era simplu sa pricepem ca ''instrumentele sofisticate'' nu au nicio legatura cu ceea ce da consistenta unei piete, ca retailul intern se aduna din glodul strazii, din carciumele corporatiste sau de la ghiseele bancilor unde isi depun orbi agoniseala la dobenda zero, retail care s-a subtiat si mai mult, datorita suprareglementarii la care ati fost partas??  

    Sa ne amintim, de exemplu' documentul Orientarile ESMA privind politicile si practicile de remunerare, (Norma 4 / 2014) pe care ASF l-a implementat sub semnatura dvs distinsa cu mentiunea ''...sintagma ''ár trebui'''se inlocuieste cu 'trebuie'....''  

    Acum ne trezim, cand ne-am facut reprezentanta Lamborghini si stam cu barierele ridicate si asteptam sa ne vina clientii cu credit ''prima masina''?? 

    Stiti ca toate reglementarile si auditurile inutile, formarea profesionala continua, autorizarile de toate felurile, etc au scazut dramatic resursele operatorilor? Stiti care mai este numarul de brokeri autorizati, care teoretic ar trebui sa descopere si sa administraeze clienti de retail? Dati-i la o parte pe angajatii de la ghiseul bancilor, care au fost autorizati ca sa vanda produsele grupurilor din care fac parte si veti vedea tragedia in care ati dus piata de capital, ramasa cu un numar de brokeri cu doua cifre... 

    Acum e tarziu, dom' Profesor, ce mai conteaza?...Lasati-ne macar sa murim in glorie, rupti in defaulturi apoteotice din short sellinguri si din structurate cu levier, ca sa intram in istorie mandri ca am rupt barierele emergente si sa avem si noi ce povesti la un ceai cu macrostabilitate cu Cristi Sima!...

    1. Dar pe gloriosul Sobolewski, cel mai priceput gropar, nu-l invitati la ceai?

      "Marele" macroeconomist daianu le stie pe toate. In realitate el n-a produs nimic niciodata. El este un devorator de rente statale. Trieste bine pe banii nostrii si ne vinde teorii imprumutate de la altii. Cand a fost sa produca si el ceva palpabil a dat chix. Nu stie nimic practic dar ne da lectii post festum. Nu-l mai ascultati. Lasati-l in plata Domnului a nu stie ce face.

      Nici traderii nu au facut nimic niciodata. Sunt niste paraziti.

    Cine isi mai pierde vremea sa asculte aburicurile lui Daianu in ziua de azi? Studentii sunt obligati dar restul?!?

    "Short selling-ul are avantaje şi dezavantaje. Piaţa noastră este subţire şi nu cred că avantajele sunt atât de considerabile", a concluzionat Dăianu.

    Cu tot respectul pt dl. Daianu , de data asta se inseala un pic . Lucrurile stau un pic invers. Bursa are niste avantaje reale de urma short selling-ului. Cei care sunt dezavantajati de volatilitatea mare provocata tocmai de aceasta "bursa subtire- ilichida " si ,probabil ca multi o vor "musca" din cauza asta, sunt tocmai cei care fac short selling. A vinde short nu este pentru oricine, trebuie sa ai buzunare adanci ( ca sa suporti pierderile atunci cand bursa se misca altfel decat ai pariat tu) si trebuie sa sa fi si foarte competent atunci cand apreciezi valoarea reala a unei companii.

    Pentru bursa marele avantaj este acela ca in perioadele de criza in care preturile se prabusesc , singurii care cumpara sunt cei care au vandut short si care isi marcheaza profitul indiferent de pretul la care cumpara. Vanzarile short pot stabiliza si pot incetini, intr-o oarecare masura , prabusirea preturilor. 

    Distinsul bugetar Daniel Daianu si-a dat masura competentei cand si-a ales drept broker pe Cristi Sima.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb