Daniel Dăianu: "Mersul resurselor în interiorul Uniunii Europene avantajează ţările mai bogate"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2017

Daniel Dăianu: "Mersul resurselor în interiorul Uniunii Europene avantajează ţările mai bogate"

Distribuţia resurselor în interiorul Uniunii Europene avantajează, în mare măsură, ţările dezvoltate, a precizat Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unei dezbateri privind cadrul financiar multianual post-2020.

"Sunt analize care arată că dinamica resurselor, mersul resurselor în interiorul Uniunii avantajează, în largă măsură şi adesea, ţările mai bogate, mai avansate. Trebuie demolate miturile care lucrează împotriva noastră", a declarat domnul Dăianu.

Domnia sa a mai precizat că, în vederea aderării ţării noastre la zona euro, este nevoie de reforme care, pe lângă fondurile europene, să se concentreze pe moblizarea şi utilizarea resurselor interne.

"Aderarea la zona euro cere reforme serioase. Nu trebuie să ne bazăm numai pe fonduri europene. Trebuie să mizăm pe resursele noastre, să le mobilizăm, să folosim banii mult mai bine. Avem nevoie de strategia de ţară, fondurile structurale şi de coeziune au un rol major, dar nu fac diferenţa în ultimă instanţă, ci mobilizarea resurselor interne şi cum vom reuşi noi să clădim această ţară", a mai declarat Daniel Dăianu.

În opinia sa, contextul general european este foarte complicat, urmând să se complice şi mai mult în viitor, existând diferenţe pronunţate de viziune între statele membre ale Uniunii. Astfel, cea mai mare problemă din punct de vedere economic se află în zona Euro, şi nu în statele din afara zonei.

De asemenea, domnia sa a precizat că apetitul pentru creşterea bugetului UE este foarte mic, în realitate dorindu-se scăderea acestuia.

Domnul Dăianu a mai precizat că, în vederea protejării bunurilor publice europene, este necesară o angajare mai mare de resurse, ceea ce implică necesitatea creşterea bugetului public.

"Pentru aceste bunuri europene trebuie să luptăm şi noi şi va trebui să venim nu numai cu declaraţii de simpatie, ci să ne angajăm şi cu resurse. Atunci trebuie să ne uităm la bugetul nostru cu resurse atât de mici şi trebuie să luptăm ca să avem un buget public al României cu mai multe resurse. Să nu ne luptăm numai cu granturi, să avem venituri fiscale care sunt astăzi foarte mici. Suntem ţara codaşă a UE", a mai precizat dominia sa.

În legătură cu preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE, oficialul BNR a mai arătat: "2019 va fi un test excepţional în ceea ce ne priveşte, instituţiile noastre dacă vor face faţă. Nu este vorba de o olimpiadă de trei săptămâni, este vorba de şase luni, un test foarte sever din punct de vedere instituţional şi de competenţe".

Preşedinţia Consiliului se asigură prin rotaţie între statele membre ale UE la fiecare şase luni, în perioada ianuarie-iunie 2019 această funcţie revenind României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb