Pentru reconstrucţia zonei euro este necesar un pachet de măsuri care să liniştească pieţele şi care să atace problemele de fond, după ce liderii europeni nu au dovedit suficientă luciditate în adoptarea măsurilor pentru prevenirea situaţiei critice, a declarat, ieri, economistul Daniel Dăianu, la o dezbatere pe tema reformei guvernanţei economice europene. "Tot discutăm pe aceeaşi temă. Nu vreau să fiu ironic, dar să spunem că putem miza pe realism... Sigur, putem afirma, dar problema este că, după cum constatăm, judecând realitatea pe teren, cel mai adesea asemenea observaţii fac parte din ceea ce înseamnă < wishful thinking >. Realitatea este dramatică. Liderii europeni nu au putut să adopte anumite măsuri care să prevină situaţia din Europa. Vorbesc despre un pachet de măsuri care să liniştească pieţele şi care să atace problemele de fond, întrucât în zona euro şi la nivelul Uniunii trecem printr-o perioadă în care este obligatoriu să fie combinate măsuri de gestionare a crizei, concomitent cu reconstrucţia zonei euro, ceea ce este foarte greu. Dimensiunea acestui demers este copleşitoare. Liderii europeni nu au dovedit suficientă luciditate", a afirmat Daniel Dăianu, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a precizat că măsuri unitare nu pot fi aplicate, deoarece statele europene şi instituţiile abilitate nu au diagnoze comune ale problemelor din zona euro.
"Nu împărtăşesc teza care e preluată de presă, că noi ştim ce e de făcut, dar nu sunt adoptate măsurile necesare pentru că am pierde alegerile. De ce nu cred? Pentru că la o analiză atentă observăm că există abordări diferite, există disonanţe cognitive mari, diferenţe mari de diagnoză. Dacă nu ai acelaşi diagnostic, nu poţi avea măsuri clare", a adăugat economistul.