Daniel Dăianu precizează că o creştere a veniturilor fiscale este absolut necesară

B.D.
Macroeconomie / 20 februarie 2020

Daniel Dăianu precizează că o creştere a veniturilor fiscale este absolut necesară

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat joi, că anul 2020 este un moment cheie, cu referire la majorarea punctului de pensie prevăzută pentru acest an, el precizând, în context, că îi doreşte ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, să poată să adopte măsura corectă.

Daniel Dăianu, în contextul evenimentului"Întâlnire cu presa economică", organizat de Piaţa Financiară la Predeal, a spus: "Anul 2020 este un moment cheie şi eu sper să se ia decizia înţeleaptă şi îi doresc ministrului Florin Cîţu să poată să adopte măsura corectă având sprijin politic pentru că altfel ne afundăm. Şi acesta trebuie să se explice oamenilor, că nu este vorba de a lua, de a intra într-un regim de austeritate, este de a da mai puţin pentru a nu lua după nu mult timp, a lua din buzunarele oamenilor sub o formă sau alta. Se poate ajunge la creşteri de taxe şi impozite dacă nu avem altă soluţie. Aplicarea legii să se facă în funcţie de spaţiu fiscal şi aici trebuie văzut care este spaţiul fiscal".

Daniel Dăianu a precizat că nu se poate vorbi de bugetul pentru 2020 fără a discuta bugetul în 2021 având în vedere legătura dintre cele două. Creşterea din 2020 a punctului de pensie are un impact de trei ori mai mare în 2021. Recalcularea are impact mare în 2022, de circa 1% din PIB.

El a explicat că o eşalonare pe patru ani a creşterii cu 40% a punctului de pensie ar duce deficitul la 4-4,1% în 2020 şi la 4,2% în 2021.

"Cu alte măsuri ne-am apropia de ţinta de 3,6% în 2020. Recalcularea din 2022 ar adăuga însă 1% din PIB, deci alte măsuri compensatorii sunt necesare", a declarat Daniel Dăianu.

Preşedintele CF a precizat că fără creşterea punctului de pensie, în 2020 deficitul ar fi de 3,8-3,9% din PIB. Pensiile ar creşte totuşi cu 8% medie anuală în 2020 datorită măririi cu 15% în septembrie 2019.

Daniel Dăianu a subliniat faptul că o creştere a veniturilor fiscale este absolut necesară, iar noi reduceri de taxe şi impozite ar fi "o prostie".

"Şi acum sunt iniţiative. Şi taxa clawback, iar s-o reducem...Lăsaţi-mă domnule, ce vrea industria farma? Noi ne ocupăm de finanţele publice ale României nu de ce vrea industria farma. Şi îmi pare bine că Bogdan Chiriţoiu (preşedintele Consiliului Concurenţei, n.r.) a spus public şi ar trebui să o spună. Sunt presiuni mari din partea mediului de afaceri şi chiar şantaje. Dar chiar ne temem? Politica economică se face pentru România, nu pentru o firmă sau alta. Că e multinaţională, că e firmă locală, nu contează. Fără mediu de afaceri sănătos nu funcţionează economia. Fără consumatori, fără cetăţeni care să câştige bine nu funcţionează economia. Fără transparenţă, fără venituri fiscale mai mari, nu este în regulă. Teza că nu pot fi crescute veniturile fiscale este incorectă. S-a reuşit în Bulgaria şi Polonia. Dar ce, România este blestemată?", a spus Daniel Dăianu.

De asemenea, el a atras atenţia că o nouă criză nu ar trebui privită doar din perspectiva consolidării bugetare.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Daca e sa facem calcule pentru anul 2019 pentru pensionari, eu zic ca pensionarii au pierdut cu toata cresterea acea de 15 % din septembrie.2019..Daca se respecta Legea Cresteri Pensiilor (crestere 50%din cresterea salar mediu+inflatia) trebuia aplicata aceasta crestere de la 01.01.2019 si atunci daca se face un calcul,sa nu mai zic si tinand cont de inflatia pana la data maririi pensiilor cu 15 %, pensionarii au pierdut in jur de 3 % De exemplu :Calculam la 100 de lei pensie si cu procent de crestere de la 01.01.2019 cu 8% (50 % salar mediu+ inflatie Pe 12 luni 108x12 =1296...iar cazul aplicat de 15 % pentru 4 luni este 4x115=460 lei,si la care se adauga cele 8 luni neindexate 8x100=800 lei deci total 1260 lei. Comparand cele doua cifre 1260 si 1296 se scoate clar in evidenta ca pensionarii au pierdut. Si in acest an 2020 vad ca se intampla la fel. Stiu ca o sa fiu "apostrofat ca "baza " de plecare pentru anul 2020 este de 115 si nu de 108.lei. Dar daca e totusi sa fim corecti fata de pensionari hai sa facem un calcul retroactiv ce s-a pierdut in 2019 , care ar fi fost coeficientul de indexare din acest an (de la 01,01,2020} conform Legi si apoi pierderile care se pot calcula pana la 01.09.2020 si toate acestea aduse la un coeficient tinand cont si de inflatie. Toata aceasta suma sa se dea in acest an de la 01.09.2020 esalonat pe cele 4 luni ramase + plus indexarea normala ce se cuvenea de la 01.01.2020. PS Nu stiu daca am fost destul de explicit ??!!

    Sa fie impozitate veniturile nesimtite din toate institutiile si vor fi bani destui, sa dam si la rate.

    Stăpânii din străinătate nu sunt de acord cu creșterea impozitelor pentru ca firmele străine ar fi obligate să mai lase ceva în România.

    1. "Stapanii din strainatate" ,pot foarte bine sa inchida in Romania si sa deschida in alta tara....Deja am vazut ieri sau alaltaieri o firma germana de pantofi care si-a inchis fabrica din Dej.Cateva sute de familii "fericite" . In loc ca acel investitor sa plateasca un impozit chiar si modest statului si autoritatilor locale,plus salarii cu impozitele aferente catorva sute de angajati,acum avem zero impozit platit catre bugetul de stat plus cateva sute de someri platiti,evident ,de catre stat (ajutorul de somaj)....Daca te plangi de "stapanii din strainatate" vino tu, cu capitalul propriu ( daca il ai si ma indoiesc ca il ai) si deschide o fabrica .Angajeaza sute de oameni ,plateste salarii,plateste facturi majorate la curent,la gaze ,la chirii ,plateste impozite statului.Iar daca vreun politician propune sa platesti un impozit mai mare......sa fi bucuros ! Ce parere ai ?

      Caline ai perfecta dreptate. Daca ai vizionat audientele ministrilor in Comisiile Parlamentare poti sa-ti dai seama cata mitocanie si analfabetism profesional poti sa vezi la acesti oameni care au condus aceasta tara.Astia care sunt pro PSD-isti si comentatori gandesc la fel ca ei. Noi discutam de ceva ..iar afirmatiile lor te trimit cu totul la alceva care nu are nimic cu subiectul in sine.( diversiuni puierile si de prost gust}

      Numai afaceristi lu peste pe aici, mai scutiti-ma cu capitalu vostru propriu, cate fabrici si uzine nu sau construit cu ajutor de stat si start-up nation si balarii din astea stii voi de bani de acasa si capitalul propriu ce sa-ti spun, ba mai mult acum hai sa dam pe mana “desteptilor” care au plecat din tara 100.000 de euro sa-si faca o firma In romania ca na aia din afara stiu ceva ce aia din tara nu stiu, sau aia o sa zica peste cativa ani ca au muncit din greu pentru aia 100.000 de coco ca doar is mai putini decat astia multi din tara care muncesc aici pentru straini, nici pe aia nu cred ca ia chemat nimeni sa-si faca aici firma la dej sau pe unde au mai facut ca o paralela NOKIA, au studii de piata de fezabilitate nu plang pe nimeni nici pe ala de a inchis fabrica ca sigur e pe + , nici pe ala care nu mai lucreaza ca gaseste el ceva sa fim seriosi.

    Dacă eu cumpăr o masina, care se dovedește că emana mai multe noxe decat ar trebui,acea masina este declarată toxica si eliminată de pe piata iar clientii despăgubiti.Daca iau un credit in chf si moneda se dublează,creditul nu este toxic,clientul este de vina pentru ca a semnat un contract.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb