DANIEL DĂIANU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI FISCAL: "Deficitul bugetar pe 2021 ar putea depăşi 8% din produsul intern brut"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 decembrie 2020

"Deficitul bugetar pe 2021 ar putea depăşi 8% din produsul intern brut"

Dăianu: "2021 va fi un an critic pentru sectoarele bancare din Europa"

În 2021, în condiţii de creştere a punctului de pensie cu numai 14% şi aplicare a altor decizii privind asistenţa socială, deficitul ar depăşi 8% din produsul intern brut (PIB), a spus, vineri, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, într-o intervenţie la Digi24. Ministrul Finanţelor şi premierul propus de PNL Florin Cîţu înainta recent o ţintă de deficit pentru 2021 de circa 7% din PIB. La deficit se adaugă sumele ce trebuiesc împrumutate pentru refinanţarea datoriilor din trecut, sume ce sunt şi ele aşteptate să se ridice la circa 4-5% din PIB.

Dăianu a precizat: "Anul viitor vor continua să existe diferenţe foarte mari între sectoare, iar România a plecat în acest război cu un deficit pre-pandemie foarte înalt, cel mai înalt din UE, deficit care a răpit posibilitatea de a interveni în economie cu sume mai mari cum s-a întâmplat în alte ţări. A trebuit să fim drămuiţi cu resursele pe care le avem. Şi aşa, însă, deficitul bugetar în 2020 este foarte probabil să fie peste 9%, noi îl evaluăm la 9,7-9,8 (la sută) din produsul intern brut. Şi în 2021, şi în condiţii de creştere a punctului de pensie numai cu 14%, şi respectându-se alte decizii guvernamentale privind diverse componente a ceea ce numim asistenţă socială, deficitul ar depăşi 8% din produsul intern brut. Dacă adăugăm ceea ce înseamnă sprijinirea economiei... (Sprijinire) care trebuie continuată: nu poţi ca de la întâi (ianuarie) să spui «nu mai fac nimic pentru economie». Va trebui poate să alocăm în continuare unii bani pentru şomajul tehnic, sau să ajutăm unele întreprinderi. Şi aici trebuie spus că nu trebuie să se facă cu ochii închişi, adică pentru toată lumea, trebuie să se facă o selecţie".

Bugetul nostru post-pandemie nu trebuie să aştepte, consideră Dăianu, care adaugă că ne vom lupta cu acest virus încă luni bune în 2021.

"Există resurse europene care îşi găsesc utilizare în bugetul public şi acesta nu are cum să nu oglindească marile provocări pentru societate. Vedeţi cum mediul de afaceri vorbeşte despre predictibilitate, să fie sprijinit. Da, dar în primul rând trebuie să fie protejată întreaga societate, nu numai mediul de afaceri. Este drept că mediul de afaceri oferă locuri de muncă, dar şi cetăţenii trebuie să fie protejaţi, în sensul ca sănătatea publică să nu cunoască o deteriorare atât de puternică încât mediul de afaceri să nu-şi poată desfăşura activitatea în condiţii cât de cât care să asigure bunuri publice şi private de bază. Construcţia bugetului nu va fi uşoară. Este nevoie de un guvern cât mai repede. Este nevoie de un guvern şi acesta este clar că va fi un guvern de coaliţie. Programele trebuie să fie conciliate. Nu sunt programe care au izomorfie totală. E nevoie de compromisuri. (...) Există un draft de buget la Ministerul Finanţelor publice. Nu numai o schiţă, o construcţie de buget pentru 2021. Dacă va fi îmbrăţişată filozofia acestui buget, chiar cu unele modificări, de celelalte partide... Acest buget se va confrunta cu nişte provocări foarte mari. În primul rând el trebuie să asigure resurse pentru lupta în continuare cu pandemia, cu acest război pe care îl vom purta încă luni bune din 2021. În al doilea rând, bugetul trebuie să continue sprijinirea economiei. Aşa se face peste tot în statele Uniunii Europene fiindcă avem o eco­nomie vulnerabilizată, sunt sectoare care au suferit enorm", a afirmat preşedintele Consiliului Fiscal.

Dăianu: "Va fi o iarnă a suferinţei"

Potrivit lui Daniel Dăianu, se va reveni la nivelul PIB-ului de la începutul lui 2020, cel mai probabil în 2022.

"Se mizează pe o rată de vaccinare care să meargă către 50-60% din populaţie, nu numai în România. Pe noi ne interesează în primul rând ce se va întâmpla cu sănătatea cetăţenilor români. La noi, din punct de vedere logistic, al organizării, al colaborării dintre populaţie şi guvern, mediul de afaceri, trebuie să reuşim ca vaccinarea să fie o izbândă. Nu vom reuşi să învingem pandemia în România (dintr-odată). Intrăm în sezon de iarnă. Iarna este foarte grea, va fi o iarnă a suferinţei. Se suferă şi acum foarte mult în ţară, cu atât mai mult într-o perioadă în care vedem că avem o încordare teribilă a sistemului medical, cu medici epuizaţi dar care îşi fac datoria. În ceea ce priveşte accesul la resurse europene, Dăianu a spus că există resurse europene de care România beneficiază deja şi ar trebui ca România să fie mai bine pregătită astfel încât să utilizăm aceste resurse cât mai repede. În privinţa sectorului bancar, Dăianu a afirmat că 2021 va fi un an critic pentru întreg sistemul bancar european.

"S-a recurs la un moratoriu, au fost amânate anumite plăţi. Sprijinul trebuie să fie însă mai complet şi aici este vorba şi de colaborarea cu băncile. Eu am o anumită... nu neapărat strângere de inimă pentru că înţeleg raţiunea pentru care băncile caută să fie mai atente cu acordarea de credite. Ele vor fi foarte stresate în 2021 întrucât eu zic că marele hop pentru ele este 2021, când ceea ce erau amânări la plată sau reeşalonări se vor concretiza în credite neperformante. Asta se va vedea în toată Uniunea Europeană. 2021 va fi un an critic pentru sectoarele bancare din Europa. Trebuie să fim mulţumiţi că băncile la noi sunt mult mai bine capitalizate şi au (resurse). Cel puţin la finele anului trecut, dar şi în ultimele luni din 2020, datele arătau că starea lor din acest punct de vedere este bună. Adică a capacităţii de a răspunde la un eventual şoc", a declarat Daniel Dăianu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cameleon, domnul Daianu a vazut ca au trecut alegerile si au fost castigate de unii care s-au angajat ca nu vor creste taxele.

    Pentru a ramane relevant in acest context, domnul _vreau si eu un ciolan_ Daianu a trebuit sa dea dovada de imensa flexibilitate mentala si sa-si schimbe mesajul toxic de la recomandarile din primavara care sustineau nevoia "impartirii poverii" printr-o "taxa pe avere" la afirmatia mult mai frecventabila din textul de mai sus: "bugetul trebuie să continue sprijinirea economiei" 

    Ideologia domnului Daianu este la fel de constanta ca si culoarea unui cameleon.

    Naravul insa ii este imuabil ca al unui lup. 

    Somajul real in piata nu scade niciodata (istoric vorbind) atat de repede! - cum se prcizeaza in acest articol

    Unele argumente se contrazic cu istoria ciclica a somajului in urcare si cadere care este egala cu istoria ciclica a ciclurilor de afacere in piete!  

    Somajul are mereu cel putin 2-4 ani de ascendent; si poate avea inca 1-3 ani de stagflatie in ascendent (sau chiar 3-9 ani cazul romaniei 91-98); in functie de repozitionare in piata a altor fireme ce vor absorbi si vor reeduca muncitorii din trecu prin diferite politici guvernamentale de sustinere a lantului de afaceri!  

    Pe urmatorii 1-4 ani somajul se va duce in tavan in mai multe parti ale globului!  

    ..  

    "Banca Centrală a Franţei estimează că impactul vaccinului se va resimţi abia la finele lui 2021"  

    Deci intram in iarna economica!  

    PS: pibul mai are de cazut o tura in cap in pai multe state / economii pana sa inceapa sa isi revina / stagneze.  

    Semnat cel cu comenturi "cretine".  

    Lasă-i pe mâna care-i ști : multiplica - E. Udrea bună pt. Viitor PREMIER....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb