Miliardarul ceh Daniel Kretinsky a confirmat că oferta sa de preluare a retailerului german Metro AG pentru suma de 5,8 miliarde de euro nu a avut succes şi a declarat că acum este de competenţa conducerii să arate că firma valorează mai mult, transmite Reuters.
EP Global Commerce (EPGC), vehiculul de investiţii deţinut în proporţie de 53% de miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi de 47% de investitorul slovac Patrik Tkac (cofondatorul grupului de companii J&T), anunţase deja luni că nu va majora oferta, după ce nu a reuşit să ajungă la un acord cu acţionarii Metro Meridian Stiftung şi Beisheim Holding, care deţin o participaţie de aproape 21%.
Kretinsky le-a spus jurnaliştilor că EPGC nu va majora oferta de 16 euro pe acţiune şi toate opţiunile sunt acum deschise, adăugând că este un investitor pe termen lung şi vrea să vadă cum se va dezvolta compania în viitor.
EPGC a criticat planul Metro de a vinde lanţul de hipermarketuri Real, evaluat la aproximativ un miliard de euro, unui consorţiu condus de dezvoltatorul imobiliar Redos, deoarece preţul a fost prea scăzut.
EPGC a cumpărat acţiuni Metro când titlurile au înregistrat anul trecut un nivel scăzut record, în urma performanţei slabe din Rusia şi a înrăutăţirii perspectivelor financiare, conform sursei citate.
Luna trecută, Metro AG a recomandat acţionarilor săi să refuze oferta de preluarea din partea EP Global Commerce deoarece aceasta subevaluează substanţial retailerul german.
Daniel Kretinsky şi Patrik Tkac susţin că oferta de 5,8 miliarde de euro "reprezintă o oportunitate unică pentru acţionari", ţinând cont de condiţiile dificile de pe piaţă şi de dificultăţile cu care se confruntă Metro. Ofertanţii au indicat că sunt necesare noi schimbări la Metro, deşi au dat asigurări că nu vor închide magazine în Germania şi pe pieţele de bază şi nici nu vor face concedieri substanţiale.
Totuşi, Metro a precizat că atât conducerea cât şi Consiliul de supervizare recomandă acţionarilor să nu accepte oferta.
"Considerăm preţul oferit de EPGC ca fiind inadecvat deoarece subevaluează substanţial Metro şi, chiar după revizuirea condiţiilor, recomand acţionarilor să nu o accepte", a afirmat directorul general al retailerului german, Olaf Koch.
Metro operează în 26 de ţări, având 771 de magazine şi 150.000 de angajaţi.
Conducerea retailerului susţine că au fost ignorate progresele înregistrate cu planul de transformare, inclusiv planificata vânzare a lanţului de hipermarketuri Real şi căutarea unor potenţiali parteneri pentru subsidiara din China, informează Agerpres.
EP Global Commerce, care deţine deja o participaţie de aproape 11% în Metro, a oferit 16 euro pentru fiecare acţiune obişnuită şi 13,80 pentru fiecare acţiune preferenţială, reprezentând o primă de 34,5% faţă de august 2018, când Global Commerce a făcut investiţia sa iniţială.
Kretinsky, a cărui avere este estimată de Forbes la 2,3 miliarde de euro, a făcut multe achiziţii în Europa în ultimii ani, în special în energie, şi a preluat o parte din posturile de radio din Europa de Est aparţinând grupului francez de media Lagardere. El deţine şi clubul de fotbal Sparta Praga.
Anul trecut, principalul acţionar al Metro, grupul german Haniel, a anunţat că a ajuns la un acord pentru a-şi vinde o participaţie de 7,3% din capitalul Metro către vehiculul de investiţii EP Investment, care dispune de o opţiune de a prelua şi restul acţiunilor deţinute de Haniel la Metro, la o dată ulterioară.
De asemenea, miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care conduce şi grupul energetic ceh EPH, s-a declarat convins că poate juca un rol pozitiv în dezvoltarea Metro. După ce a transformat EPH într-unul dintre cele mai mari grupuri energetice din Europa, Kretinsky a făcut şi alte investiţii în ultimii ani, cea mai recentă fiind preluarea unei părţi din posturile de radio din Europa de Est aparţinând grupului francez de media Lagardere, conform aceleiaşi surse.
Divizia Metro Cash & Carry s-a lansat oficial în România în luna octombrie 1996, când a deschis primul magazin din Bucureşti. Astăzi, reţeaua numără 32 de magazine în 24 de oraşe.