Creşterea economică a ţării noastre este susţinută şi sustenabilă, iar orice astfel de economie trebuie să creeze locuri de muncă şi venituri la nivel macro şi microeconomic, a spus, ieri, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Ştefan Armeanu, într-o conferinţă de specialitate.
Domnul Armeanu a menţionat, conform Agerpres: "Între piaţa asigurărilor şi piaţa leasingului sau a creditului există o colaborare benefică reciprocă, în sensul că o creştere a pieţei leasingului influenţează în mod clar primele brute subscrise de societăţile de asigurări şi, mai mult, are o influenţă benefică asupra bilanţurilor şi duce la creşterea predictibilităţii încasărilor societăţilor de asigurări, mai ales în cazul poliţelor multianuale. Creşterea pieţelor financiare, indiferent la care facem referire, este în strânsă corelaţie cu creşterea economică. Creşterea economică a României este una susţinută şi sustenabilă, din punctul meu de vedere. Avem o creştere economică de anul trecut, cea mai mare din Uniunea Europeană, iar în trimestrul al treilea din acest an avem, de asemenea, o creştere faţă de trimestrul anterior, tot cea mai mare din Uniunea Europeană, undeva la 1,9%. Media pe UE este la 0,3%. La începutul anului, PIB-ul trimestrial a crescut doar cu 0,3% faţă de trimestrul anterior şi foarte multă lume spunea că avem stagnare economică, poate chiar criză. Ar fi bine să avem o astfel de stagnare a PIB-ului României la nivelul celui mai înalt PIB trimestrial de după criză".
Oficialul ASF a punctat faptul că investiţiile în capitalul uman sunt cele mai bune pe care poate să realizeze statul, în acest moment: "Din punctul meu de vedere, orice economie care creşte sustenabil trebuie să creeze locuri de muncă, trebuie să creeze venituri, atât la nivel macroeconomic, cât şi microeconomic. Toate aceste elemente se întâlnesc în România, în perioada actuală. Au fost perioade în care economia creştea şi rata şomajului creştea şi ea. În acest moment, economia creşte cu 4% şi produce şi locuri de muncă. Avem peste 100.000 de locuri de muncă de la începutul anului. În primele zece luni, investiţiile din buget reprezentate prin cheltuielile de capital au o creştere faţă de anul anterior de 75%. În acelaşi timp, avem şi o creştere a cheltuielilor de personal, dar aceasta se vede pe seama finanţării învăţământului şi sănătăţii, două domenii importante pentru dezvoltarea unei ţări. Acestea sunt investiţii în capitalul uman, în oameni şi cred că sunt cele mai bune investiţii pe care poate să realizeze statul la acest moment. Astfel de investiţii în capitalul uman sunt necesare inclusiv pentru dezvoltarea pieţelor financiare".