Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, raportat la majoritatea valutelor partenerilor comerciali ai uniunii monetare, pe fondul publicării unor informaţii pozitive privind economia acestei regiuni.
Euro a urcat cu 0,1% la ora 10.40, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3239 dolari, după ce, anterior, consemnase un avans de 0,3%, până la 1,3256 dolari - cel mai ridicat curs din 20 iunie până în prezent. Moneda unică a mai pierdut din terenul câştigat faţă de dolar după ce randamentul titlurilor de stat americane cu maturitatea la zece ani a înregistrat cea mai importantă creştere de după 5 iulie. Totodată, limitarea avansului euro a fost determinată de faptul că autorităţile de la Washington au anunţat sporirea vânzărilor de locuinţe noi în SUA.
Tot ieri, euro a crescut cu 0,8% faţă de moneda Japoniei, ajungând la 132,55 yeni.
Conform unor date anunţate ieri, industria prelucrătoare şi sectorul serviciilor din zona euro au înregistrat, în luna iulie, evoluţii peste aşteptări.
Astfel, indicele privind evoluţia sectorului industrial, măsurat de Markit Economics, a crescut la 50,1 puncte luna aceasta, de la 48,8 în iunie. Analiştii preconizau că indicele va atinge 49,1 puncte în iulie. De menţionat că un indice de peste 50 de puncte indică avansul sectorului analizat, iar creşterea din iulie este prima consemnată în ultimii doi ani. Datele pozitive în materie se datorează evoluţiei economiei germane, conform Markit Economics.
Totodată, indicele compozit al industriei prelucrătoare şi sectorului serviciilor, calculat de Markit, a ajuns la 50,4 puncte în iulie, de la 48,7 în iunie. Nivelul este cel mai ridicat din ultimele 18 luni.
Aceste date publicate ieri vin după ce, în ziua precedentă, Comisia Europeană a anunţat, într-o estimare preliminară, că indicele privind încrederea consumatorilor din zona euro a ajuns la -17,4 puncte în iulie, de la -18,8 în iunie. Nivelul atins în luna curentă este cel mai ridicat din august 2011 până în prezent.
Analiştii spun că, în condiţiile date, Europa poate fi aproape de ieşirea din recesiune.