DATE JLL ROMÂNIA PENTRU PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2017:  "Sectorul de retail a avut cea mai lentă creştere în dezvoltarea proiectelor imobiliare"

R.R.
Companii #Construcţii / 15 noiembrie 2017

Andrei Drosu

Andrei Drosu

"Pe piaţa de birouri din Capitală, dezvoltatorii au livrat proiecte cu o suprafaţă totală de 114.200 metri pătraţi"

"Piaţa investiţiilor imobiliare de la noi a ajuns la 610 milioane de euro, cu aproape 44% mai mult decât în perioada similară din 2016"

Sectoarele spaţiilor industriale, logistice şi de birouri din Bucureşti au fost motoarele pieţei de dezvoltare de proiecte imobiliare în primele nouă luni ale anului curent, în timp ce sectorul de retail a înregistrat cel mai scăzut ritm de creştere în ceea ce priveşte proiectele livrate în acest interval de timp, arată un comunicat al JLL România.

Potrivit celui mai recent raport de piaţă publicat de compania de consultanţă, pe piaţa industrială de la noi din ţară au fost livrate, în perioada ianuarie-septembrie 2017, proiecte de peste 215.000 metri pătraţi, dintre care 187.000 de metri pătraţi doar în Capitală, restul, de 28.100 de metri pătraţi fiind localizat în zona centrală a ţării. Acelaşi raport arată că stocul de proiecte imobiliare nerezidenţiale din ţara noastră a depăşit 2,9 milioane de metri pătraţi.

De asemenea, conform datelor JLL România, până la finele acestui an, au mai fost anunţate proiecte totalizând 140.400 metri pătraţi, în Bucureşti, Timişoara şi Roman, stocul modern din România urmând să depăşească pragul de trei milioane de metri pătraţi.

Conform surselor citate, stocul de spaţii comerciale moderne din ţară este estimat la 3,05 milioane de metri pătraţi, din care 1,11 milioane metri pătraţi în Bucureşti.

În primele trei trimestre ale acestui an, pe piaţa de birouri din Bucureşti, dezvoltatorii au livrat proiecte cu o suprafaţă totală de 114.200 metri pătraţi, mai spun reprezentanţii companiei, menţionând că zona de Centru-Vest a beneficiat de cea mai mare suprafaţă de birouri livrată în acest an, cu 64.200 de metri pătraţi, în două proiecte, iar prin finalizarea primei faze a Timpuri Noi Square (33.000 m), zona de sud este pe locul al doilea din punct de vedere al stocului nou pus pe piaţă în primele nouă luni.

Stocul de birouri din Bucureşti a crescut la 2,5 milioane de metri pătraţi, au mai spus sursele citate.

Potrivit comunicatului, în ultimul trimestru din acest an urmează să mai fie livrat un singur proiect de mari dimeniuni în Capitală, de 29.000 metri pătraţi, Globalworth Campus faza 1, în zona Dimitrie Pompeiu, iar în ceea ce priveşte livrările de spaţii pentru retail, în primele nouă luni din 2017 a fost finalizată doar extinderea cu 11.000 metri pătraţi a centrului comercial Sun Plaza.

Până la finele anului însă, stocul va creşte cu 60.000 metri pătraţi, în trei proiecte, toate dezvoltate de NEPI, mai menţionează compania de consultanţă, mai exact Râmnicu Vâlcea Mall (28.000 mp) - proiect nou, şi extinderea centrelor comerciale existente, din Galaţi şi Sibiu.

De asemenea, pe piaţa de investiţii, sectorul de retail, a acumulat 60% din volumul tranzacţionat în primele nouă luni, fiind propulsat de achiziţia a 50% din portofoliul de retail şi de birouri a Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iaşi, Iulius Mall Timisoara şi Iulius Mall Suceava şi trei clădiri de birouri) de către grupul sud-african Atterbury, mai notează comunicatul în care se menţionează că aceasta este prima investiţie a fondului sud-african în ţara noastră.

Conform surselor citate, în primele nouă luni din 2017 piaţa de investiţii de la noi a ajuns la 610 milioane de euro, o valoare cu aproape 44% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară a anului trecut (423 milioane de euro). Numărul tranzacţiilor a crescut, dar valoarea medie s-a menţinut la aproximativ 25 milioane de euro.

Achiziţiile de clădiri de birouri au reprezentat 25% din totalul tranzacţionat, acestea fiind urmate de industrial si hoteluri, se mai menţionează în comunicat, iar pe segmentul de birouri, cele mai importante tranzacţii au fost preluarea de către Immochan a Coresi Business Park din Braşov de la Ascenta Management şi vânzarea către Globalworth a clădiriii C din Green Court Bucharest de către Skanska.

Conform JLL România, achiziţia Renault Warehouse Oarja de către Globalworth pentru suma de 42 milioane de euro rămâne cea mai importantă tranzacţie de pe segmentul industrial din acest an.

"Potrivit planurilor de investiţii anunţate de dezvoltatorii imobiliari, anul viitor se anunţă un an mai bogat în livrări noi decât 2017, mai ales pe sectorul birouri şi retail. Dacă toate proiectele anunţate vor fi duse la bun sfârşit, stocul de birouri din Bucureşti va creşte cu peste 300.000 de metri pătraţi, iar cel de retail din ţară va fi mai bogat cu 200.000 metri pătraţi. Pe segmentul industrial, durata de construcţie a proiectelor este mult mai redusă decât în cazul unei clădiri de birouri sau a unui centru comercial", a declarat Andrei Drosu, consultant Research Department JLL Romania, adăugând: "Astfel, deşi sunt anunţaţi în jur de 120.000 de metri pătraţi, estimăm că în realitate oferta nouă va fi mult mai ridicată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb