DATE REFINITIV PENTRU FEBRUARIE Fuziuni şi achiziţii record, la nivel mondial

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 martie 2021

Fuziuni şi achiziţii record, la nivel mondial

Valoarea tranzacţiilor a trecut de 405 miliarde de dolari luna trecută, înregistrând o creştere anuală de 45%

"Boom" pe segmentul tehnologic

Fuziunile şi achiziţiile din America - la nivelul maxim al ultimelor 20 de luni, însă cele din Europa au scăzut cu 37%

Companiile din întreaga lume au realizat fuziuni şi achiziţii în valoare de aproape 700 de miliarde de dolari în primele două luni ale anului curent, în condiţiile în care consolidarea din sectorul tehnologic a alimentat aceste tranzacţii, potrivit cifrelor Refinitiv, preluate de Financial News.

Conform sursei, numai în februarie, fuziunile şi achiziţiile anunţate la nivel global au valorat 405,3 miliarde de dolari, cu 45% mai mult comparativ cu aceeaşi lună din 2020. Cifra aferentă lunii trecute este cea mai mare (pentru februarie) de la momentul la care Refinitiv a început să colecteze date (în anii 1970).

Activitatea susţinută de fuziuni şi achiziţii a dus valoarea tuturor operaţiunilor anunţate în acest an la 698,7 miliarde de dolari, cu 56% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra a fost depăşită numai de două ori, în anii 2000 şi 2018.

Conform sursei, sectorul tehnologic a dominat tranzacţiile pentru a şaptea lună consecutiv, cu fuziuni şi achiziţii în valoare de 87 de miliarde de dolari încheiate în februarie, în condiţiile în care acestea dispun de lichidităţi consistente, fiind câştigătoare de pe urma pandemiei de coronavirus, care a mutat multe activităţi în mediul online.

Printre afacerile majore din acest an se numără oferta de 6 miliarde de dolari lansată de compania niponă Renesas Electronics Corp., în numerar, pentru Dialog Semiconductor Plc din Marea Britanie (furnizor al gigantului american Apple Inc.) şi achiziţia pe 8 miliarde de dolari a ChangeHealthcare Inc. din SUA de către UnitedHealth Group Inc.

Refinitiv aduce în atenţie şi creşterea până la un nivel record a tranzacţiilor care implică societăţi de tip SPAC: 150,6 miliarde de dolari de la începutul anului în curs.

Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO (ofertă publică iniţială). SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Potrivit firmei americane de consultanţă Bain & Company, capitalul privat necheltuit, inclusiv cel dedicat fondurilor de risc, de creştere şi infrastructură, a sporit semnificativ din 2013, apropiindu-se de trei trilioane de dolari, din care aproximativ o treime este atribuită fondurilor de buyout şi SPAC-urilor.

Sursa menţionează că, în timp ce fuziunile şi achiziţiile din America au atins nivelul maxim al ultimelor 20 de luni în februarie, activitatea de profil din Europa a scăzut cu 37%, în ritm anual. Totodată, operaţiunile de profil din Asia-Pacific au scăzut la cel mai redus nivel al ultimelor nouă luni, conform Refinitiv.

Bloomberg: 42 de tranzacţii SPAC în februarie, în SUA

Un număr record de companii de tip SPAC au încheiat acorduri de preluare în SUA, în februarie 2021, conform Bloomberg Law, care menţionează că au fost anunţate 42 de astfel de afaceri luna trecută, care fie sunt finalizate, fie sunt în curs de finalizare. Toate acestea sunt SPAC-uri listate după 1 ianuarie 2019.

Cele 42 de tranzacţii au o valoare totală de 30,79 miliarde de dolari, care depăşeşte recordul stabilit în 2020: 30,07 miliarde de dolari, potrivit sursei.

Cu aproape o lună înainte de startul celui de-al doilea trimestru din 2021, numărul tranzacţiilor de preluare pe segmentul SPAC a fost de 66 (de la începutul anului până în 3 martie), iar volumul lor - de 46 de miliarde de dolari. În ultimul trimestru din 2020, în SUA au fost încheiate 46 de astfel tranzacţii, în sumă de 29,8 miliarde de dolari, iar în trimestrul al treilea - 25 de afaceri cu o valoare de 40,2 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Sute de SPAC-uri care s-au listat recent nu au încheiat încă acorduri de fuziune cu o ţintă privată pentru a-şi îndeplini scopul în care au fost create, notează sursa, anticipând că tot mai multe preluări pe segmentul SPAC vor avea loc în mod sigur, în următoarele luni.

Fuziuni şi achiziţii de 3,6 trilioane de dolari în 2020, în lume

O serie de tranzacţii de amploare realizate în ultimele săptămâni ale anului trecut a dus valoarea fuziunilor şi achiziţiilor globale la 3,6 trilioane de dolari în 2020, reprezentând o revenire majoră a activităţilor de preluare în a doua jumătate a anului.

Valoarea totală a tranzacţiilor din 2020 a scăzut cu 5% faţă de 2019, potrivit datelor Refinitiv, dar evoluţia include o redresare importantă faţă de prima jumătate a anului, când izbucnirea pandemiei de Covid-19 a oprit tranzacţiile.

Conform sursei, companiile au realizat tranzacţii în valoare de peste 2,3 trilioane de dolari de la începutul lunii iulie până la finele lui 2020, în creştere cu 88% faţă de primul semestru. Atât în trimestrul al treilea din 2020, cât şi în al patrulea, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor a depăşit un trilion de dolari, sumă care nu a mai fost atinsă timp de două trimestre consecutive decât o dată după 2008, notează Refinitiv. Mai exact, valoarea acestora a fost de 1,3 trilioane de dolari în ultimul trimestru al anului trecut, respectiv de 1,1 trilioane de dolari în trimestrul anterior, totalul pe ultimele şase luni din 2020 fiind în creştere cu 90% faţă de primul semestru al aceluiaşi an.

"Au fost două jumătăţi de an total diferite, în 2020", spunea, la începutul anului curent, Piers Prichard Jones, partener la firma de avocatură Freshfields, adăugând: "Prima jumătate a fost foarte afectată de ameninţarea privind coronavirusul, apoi de izbucnirea pandemiei, iar ulterior de incertitudinea pe care a generat-o această criză. De la începutul celui de-al treilea trimestru a apărut un nivel de încredere care a arătat că lumea a devenit mai pragmatică în ceea ce priveşte tranzacţiile".

Unele dintre cele mai mari afaceri din ultimele trei luni ale anului trecut au inclus acordul de 44 de miliarde de dolari prin care S&P Global a cumpărat grupul de analiză IHS Markit, achiziţia pe 35 de miliarde de dolari a producătorului american de cipuri Xilinx de către rivalul AMD, respectiv cumpărarea pe 39 de miliarde de dolari a grupului american de biotehnologie Alexion de către compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca.

În fiecare dintre aceste tranzacţii, cumpărătorul şi-a folosit propriile acţiuni ca monedă principală de plată, profitând de creşterea pieţelor bursiere. S&P Global şi AMD au plătit integral cu propriile acţiuni tranzacţiile mai sus menţionate, în timp ce AstraZeneca a achitat aproximativ două treimi cu titlurile sale.

Tranzacţiile de preluare din SUA, posibil să fie impulsionate de pachetul de stimulente

Anul acesta are un mare potenţial în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor din SUA, deoarece noua administraţie americană se concentrează pe economie, iar campania de vaccinare împotriva Covid-19 se extinde, potrivit Bloomberg Law. Brooks Giles, partener la firma de avocatură Katten Muchin Rosenman LLP, consideră că potenţiali factori de creştere a activităţilor pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor sunt inclusiv planul de stimulente care a fost adoptat recent de Camera Reprezentanţilor, legislaţia privind infrastructura şi extinderea restructurărilor.

Amintim că, la finele săptămânii trecute, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat, doar cu votul democraţilor, planul de relansare economică în valoare de 1.900 de miliarde de dolari propus de preşedintele Joe Biden, acesta fiind un prim pas important înainte ca textul să ajungă în Senat. După trecerea prin Congres, versiunea finală a textului va reveni în Camera Reprezentanţilor. Democraţii vor ca planul să fie adoptat până în 14 martie, când va înceta plata alocaţiilor de şomaj prelungită prin planul de ajutor precedent.

Lex Mundi: "Activitatea de fuziuni şi achiziţii va creşte la nivel global, în 2021"

Potrivit reţelei de companii de avocatură Lex Mundi, fuziunile şi achiziţiile vor creşte la nivel global în 2021, în pofida provocărilor pe care le-a adus pandemia izbucnită anul trecut.

Conform sursei, în Europa, multe acorduri de fuziuni şi achiziţii au revenit în atenţie după o încetinire iniţială vara trecută, deşi ţări precum Spania au fost afectate de restricţii privind investiţiile străine. Lex Mundi preconizează că, în 2021, în ţările europene, precum Slovenia, este aşteptată creşterea tranzacţiilor în turism şi IT, în timp ce în Portugalia este preconizată extinderea tranzacţiilor de pe piaţa energiei regenerabile. Pentru Franţa, previziunile arată investiţii mai multe în sectorul de retail şi cel de consum.

Mark Ellis, partener la compania de avocatură Burness Paull, spune că, în Regatul Unit, sunt în creştere investiţiile în explorarea petrolului şi gazelor.

Totodată, estimările arată tranzacţii în creştere pe piaţa farmaceutică, cea a sănătăţii şi în domeniul tehnologic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb