Datoria publică a României a scăzut în aprilie cu 3,5 miliarde de lei faţă de luna precedentă şi a ajuns la 195,5 miliarde de lei (46,2 miliarde euro), echivalentul a 36% din PIB, în condiţiile în care Trezoreria a efectuat plăţi ajunse la scadenţă către bănci private de peste 2 miliarde de lei.
În cazul datoriei guvernamentale, după tipul de creditori, obligaţiile către bănci private au înregistrat cea mai mare scădere, de la 132,4 miliarde de lei în martie la 130,1 în luna aprilie. Totodată, datoria multilaterală s-a redus cu 1,1 miliarde de lei, la 53,6 miliarde de lei.
La finele lunii aprilie, aproape jumătate din datoria publică era în lei (85,4 miliarde de lei), în timp ce echivalentul a 77,6 miliarde de lei era în dolari. În DST, moneda utilizată de FMI pentru împrumuturi, Trezoreria datora 8,68 miliarde de lei. Datoria contractată în yeni japonezi era de 2,14 miliarde lei.
În perioada februarie-aprilie, Trezoreria a crescut maturităţile pentru împrumuturile accesate, astfel că la finele primelor patru luni, datoria pe termen lung era de 90,9 miliarde de lei, reprezentând aproape jumătate din total. Pe termen scurt, Trezoreria datorează 31,3 miliarde de lei, în timp ce pe termen mediu soldul împrumuturilor este de 61,7 miliarde de lei.
În februarie şi în martie ponderea datoriei pe termen lung a fost mai mică, de aproximativ 42%.
Datoria publică a autorităţilor locale a fost de 11,5 miliarde de lei la sfârşitul lunii aprilie, în scădere cu 38 milioane de lei faţă de luna anterioară. Cea mai mare parte a datoriei locale este contractată în lei, iar în funcţie de scadenţe, cele mai multe împrumuturi ajung la maturitate peste cel puţin 5 ani.
Oficialii Ministerului Finanţelor au declarat în mai multe rânduri că obiectivul Trezoreriei este de a creşte maturităţile la împrumuturi, având în acelaşi timp o finanţare echilibrată de pe piaţa internă şi cea externă.