Actualizare Rasmussen pledează în favoarea unor "noi planuri de apărare" în faţa Rusiei
Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen susţine că "agresiunea rusă" împotriva Ucrainei justifică pregătirea de "noi planuri de apărare", într-un interviu acordat astăzi ziarului francez Midi Libre, preluat de France Presse, informează Agerpres.
"Vom spori exerciţiile militare şi vom pregăti noi planuri de apărare. Agresiunea rusă a fost un semnal de alarmă şi a creat o nouă situaţie de securitate în Europa", a declarat Rasmussen pentru cotidianul regional.
"Este îngrijorător pentru că mă gândesc că ambiţia preşedintelui Putin este de a stabili o sferă de influenţă în apropierea sa. Voi încuraja ţările NATO să îşi sporească investiţiile în apărare. În cursul ultimilor cinci ani, Rusia şi-a mărit cheltuielile de apărare cu 50%, în timp ce ţările NATO şi le-au diminuat pe ale lor cu 20% în medie. Trebuie să inversăm tendinţa", a adăugat el.
"Rusia consideră NATO ca un adversar", a subliniat responsabilul.
"Eu regret acest lucru, pentru că trebuie să dezvoltăm o cooperare fructuoasă între Vest şi Rusia. Dar trebuie să ne adaptăm la această nouă situaţie", a continuat el.
-----
NATO trebuie să îşi regândească relaţia pe termen lung cu Rusia şi să îşi consolideze capacitatea de a reacţiona rapid la orice ameninţare, a afirmat ieri premierul britanic, David Cameron, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Este necesar ca Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să îşi menţină o prezenţă defensivă "robustă" în Europa de Est, a menţionat prim-ministrul Cameron într-o scrisoare adresată secretarului general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, şi liderilor celorlalte 27 de ţări membre.
De asemenea, NATO trebui să îşi întărească trupele speciale, la sol, în aer şi marina, a pledat el în această scrisoare dată publicităţii de cabinetul său.
David Cameron a subliniat că se va folosi de summitul NATO, programat să se desfăşoare peste o lună şi jumătate în localitatea Newport din Ţara Galilor, pentru a decide o politică mai severă faţă de Moscova cu scopul de a-i demonstra că ţările membre ale Alianţei nu se vor lăsa intimidate.
"În 2014, lumea este mai imprevizibilă ca niciodată şi ne găsim într-un nou punct de cotitură din istoria Alianţei", a afirmat premierul Cameron.
"În Afganistan, misiunea noastră ajunge la final. În est, Rusia a călcat în picioare regulile jocului odată cu anexarea ilegală a Crimeii şi destabilizarea agresivă a Ucrainei", a subliniat el.
"În sud, un arc de instabilitate se întinde din Africa de Nord şi Sahel până în Siria, Irak şi Orientul Mijlociu", a continuat demnitarul britanic.
Cu toate că NATO a căutat întotdeauna să fie un partener al Rusiei, şi nu o ameninţare, "este clar că Rusia vede NATO ca pe un adversar", potrivit prim-ministrului care a ajuns la concluzia că "trebuie... să ne revedem relaţia pe termen lung cu Rusia".
NATO trebuie să cadă de acord asupra unor "măsuri pe termen lung pentru a consolida capacitatea noastră de a reacţiona rapid la ameninţări, pentru a ne asigura aliaţii care se tem pentru propria securitate şi pentru a descuraja orice agresiune rusă", a mai afirmat David Cameron în scrisoare.