D&B DAVID ŞI BAIAS: CE schimbă regulile pentru întreaga industrie naţională de ţiţei şi gaze naturale

S.B.
Materii Prime / 7 noiembrie 2022

CE schimbă regulile pentru întreaga industrie naţională de ţiţei şi gaze naturale

Comisia Europeană a decis că normele europene privind achiziţiile sectoriale efectuate de producătorii de ţiţei şi gaze naturale (Directiva 2014/25/UE, în continuare "Directiva") nu se mai aplică în România, potrivit unui comunicat al D&B David şi Baias.

Decizia Comisiei Europene schimbă regulile pentru întreaga industrie naţională de ţiţei şi gaze naturale, de efectele acesteia beneficiind toate companiile din sectorul upstream din România.

Concret, producătorii de ţiţei şi gaze naturale din România nu mai trebuie să aplice regulile privind achiziţiile publice atunci când contractează servicii şi/sau produse specializate aferente activităţilor de extracţie şi producţie ţiţei şi gaze naturale. Comisia Europeană a constatat că piaţa în sectorul upstream în România este suficient de concurenţială şi astfel nu se mai justifica aplicarea Directivei în acest sector.

Decizia Comisiei Europene potrivit căreia Directiva nu se mai aplică producţiei de ţiţei şi gaze naturale din România reprezintă o premieră pentru ţara noastră. La nivel european, numărul unor astfel de decizii de exceptare este extrem de limitat. Decizia a fost adoptată ca urmare a unei solicitări de derogare de la aplicarea Directivei formulate de o societate din România activă în sectorul upstream, avocaţii de concurenţă ai D&B David şi Baias asistând societatea pe durata întregii proceduri, procedură ce s-a întins pe parcursul ultimilor doi ani. Echipa de proiect a fost formată din Sorin David, Partenerul coordonator al D&B David şi Baias, Lucian Bozian, Avocat senior coordonator, şi Andreea Toncu, Avocat colaborator.

"Aceasta a fost prima solicitare de derogare depusă vreodată de către o entitate din România. Acordarea excepţiei reprezintă o realizare majoră pentru industria de ţiţei şi gaze naturale în ansamblu, având în vedere că derogările de la aplicarea Directivei sunt acordate doar cu titlu de excepţie şi doar în măsura în care solicitantul demonstrează că activităţile în legătură cu care se solicită exceptarea de la aplicarea Directivei sunt expuse direct concurenţei, pe pieţe la care accesul jucătorilor nu este restricţionat. Rezultatul deosebit obţinut în cadrul proiectului se datorează, în mare parte, expertizei echipei noastre în domeniul normelor de concurenţă din România şi Uniunea Europeană", a declarat Sorin David, Partenerul coordonator D&B David şi Baias.

Echipa D&B David şi Baias a gestionat întreaga procedură în România, prima aprobare venind din partea Consiliului Concurenţei în februarie 2021. D&B David şi Baias a pregătit şi susţinut în faţa Consiliul Concurenţei solicitarea de exceptare de la aplicabilitatea Directivei şi a legii de transpunere (Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale). De asemenea, a pregătit solicitarea de derogare depusă la Comisia Europeană şi clarificările ulterioare solicitate de Comisie. În faţa Comisiei Europene, societatea românească a fost reprezentată de Latham&Watkins Belgia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce firma a dorit exceptarea de la reguli?cumva Petrom????

    Nu stiu care vor fi efectele acestei exceptari,dar motivatia de mai jos e de rasul curcilor.si la productia de gaze si la titei evem cvasi-monopol.concurenta exista doar in căpățânile birocratilor de la bruxelles. 

    Sa citim si sa ne minunam. 

    "Comisia Europeană a constatat că piaţa în sectorul upstream în România este suficient de concurenţială şi astfel nu se mai justifica aplicarea Directivei în acest sector."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb