• "Sterling Resources" investeşte, alături de alte două companii, până la un miliard de dolari în explorările din Marea Neagră
Grupul petrolier american "Chevron" va începe, anul viitor, forajul în ţara noastră, în căutarea de gaze neconvenţionale, a declarat, ieri, în cadrul unui forum energetic, Thomas Holst, directorul pentru Româ-nia al companiei: "Am început pros-pecţiunile seismice în luna august şi apreciem că vom fora prima sondă în a doua parte a anului 2012".
Reprezentantul "Chevron" a sub-liniat că, alături de ţara noastră, ţări precum Polonia, Franţa, Norvegia, Ucraina şi Suedia au rezerve potenţiale de gaze neconvenţionale.
Potrivit lui Alexandru Pătruţi, preşedintelui Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale (ANRM), rezervele sigure de gaze naturale ale României ar putea fi completate cu depozite de gaze neconvenţionale.
"Avem o estimare a resurselor naţionale de gaze neconvenţionale, dar cercetările sunt încă la început şi aşteptăm desfăşurarea lucrărilor de explorare care vor începe cu < Chevron >, pentru a vedea în ce măsură pot fi confirmate aceste estimări. O altă companie care caută gaze neconvenţionale în Româ-nia este MOL, din Ungaria, în ves-tul ţării. De asemenea, şi "Sterling", din Canada, şi-a manifestat interesul pentru explorarea de gaze neconvenţionale, într-un perimetru în Oltenia", a afirmat, ieri, domnul Pătruţi.
Tot ieri, reprezentanţii consorţiului alcătuit din companiile "Sterling Resources", "PetroVentures" şi "Gas Plus" au anunţat, în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o cu minis-trul economiei Ion Ariton că vor investi între 500 de milioane şi un miliard de dolari, în ţara noastră, în următoarea perioadă. Aceşti bani vor fi cheltuiţi pentru explorările în Marea Neagră, mai precis în zonele Ana şi Doina, care fac parte din perimetrele Pelican şi Midia, concesionate de Statul Român, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
În cadrul discuţiilor, reprezentanţii consorţiului au mai precizat că au finalizat toate negocierile şi procedurile cerute de legislaţia româneas-că pentru reluarea explorărilor în perimetrele concesionate din Marea Neagră.