DE ASTĂZI, Certificatul digital Covid, obligatoriu pentru toate activităţile neesenţiale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 25 octombrie 2021

Certificatul digital Covid, obligatoriu pentru toate activităţile neesenţiale

Certificatul digital de vaccinare sau de trecere prin boală devine, de astăzi, obligatoriu pentru accesul la toate activităţile neesenţiale, conform hotărârii de guvern aprobată vineri prin care a fost modificată hotărârea privind prelungirea stării de alertă, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Certificatul verde digital de vaccinare, de trecere prin boală sau adeverinţa de testare negativă vor fi obligatorii şi pentru cetăţenii care vor dori să intre în clădirile publice, cum ar fi cele guvernamentale sau cele ale administraţiilor publice locale, precum şi ale serviciilor publice deconcentrate şi alte instituţii publice.

Nu va fi necesar certificatul verde pentru activităţile religioase precum şi cele din unităţile de alimentaţie publică în care doar se comercializează produsele alimentare şi băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, dar şi în târguri, bâlciuri şi talciocuri.

Sunt exceptaţi de la prezentarea certificatului verde copiii sub 12 ani.

"Accesul în toate locurile neesenţiale, cu excepţia magazinelor alimentare şi farmaciilor, se va face cu prezentarea certificatului verde. Copiii sub vârsta vaccinării nu pot intra în spaţiile respective decât dacă sunt însoţiţi de un adult care prezintă certificatul verde. În magazinele alimentare şi farmaciile din mall-uri se intră doar cu certificatul verde. (...) Spitalele sunt închise vizitatorilor. (...) Cazarea în unităţile turistice se va face doar după prezentarea certificatului verde. (...) Măsurile sunt menite să limiteze accesul celor care nu sunt vaccinaţi pentru că, dacă se îmbolnăvesc, ei ajung în număr mare la spital şi ATI. Sunt măsuri luate pentru a îi atenţiona pe oameni că există o soluţie: vaccinare. E dreptul lor să o refuze, dar atunci să respecte restricţiile impuse. Important acum, în actuala situaţie, este să reducem mobilitatea şi interacţiunea între noi. Vedem cum evoluăm mai departe. În acelaşi timp, facem tot posibilul să rezolvăm problemele cu care se confruntă sistemul sanitar", a declarat, după şedinţa de guvern, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe lângă generalizarea utilizării certificatului verde, guvernul a mai aprobat reintroducerea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun. Se exceptează de la purtarea măştii de protecţie următoarele categorii de persoane: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care sunt singure în birou; prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 2 metri între persoane; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 2 metri între persoane; persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.

De asemenea, pentru următoarele 30 de zile, se interzice circulaţia persoanelor nevaccinare în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22:00 - 05:00. Ele vor putea circula în intervalul respectiv doar cu declaraţie pe propria răspundere şi pentru un motiv temeinic sau dacă vin de la muncă sau se duc spre locul de muncă. Persoanele vaccinate vor fi libere să circule în timpul nopţii, dar vor trebui să prezinte, dacă vor fi opriţi de poliţişti sau jandarmi, certificatul de vaccinare. Secretarul de stat Raed Arafat îi atenţionează pe cei care doresc să circule în timpul nopţii să prezinte certificatul propriu de vaccinare şi nu un certificat fals sau al altei persoane, pentru că riscă să cadă sub incidenţa legii penale.

Guvernul a mai stabilit că, în următoarele 30 zile, activitatea operatorilor economici din domeniul comerţului/prestărilor de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, se va desfăşura în intervalul orar 05:00-21:00. Totodată, activitatea restaurantelor, cafenelelor în interiorul clădirilor şi la terase urmează să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 05:00 - 21:00, dar numai pentru persoanele care prezintă certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală. Între aceste ore, operatorii economici pot activa doar prin livrare la domiciliu.

Sunt interzise, timp de 30 de zile, organizarea şi desfăşurarea evenimentelor private - nunţi, botezuri, mese festive, a concertelor şi spectacolelor în aer liber, iar competiţiile sportive se vor desfăşura fără spectatori.

Spectacolele care se desfăşoară la interior vor avea loc la 30% din capacitatea sălii şi doar cu prezentarea de către spectatori a certificatului verde.

De asemenea, hotărârea de guvern mai prevede că în următoarele 30 de zile posibilitatea organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi, acolo unde este posibil, iar unde nu este posibil, activitatea să se desfăşoare în schimburi.

Guvernul a abilitat Ministerul Educaţiei să emită ordinul de ministru privind modificarea structurii anului şcolar 2021 - 2022, prin introducerea, începând de azi, a unei vacanţe de două săptămâni pentru toate ciclurile de învăţământ: preşcolar, şcolar, gimnazial şi liceal.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Presa este aservita.... Ordonanta este neconstitutionala... Ingadirea drepturilor omului..

    1. ingradirea dreptului de a fi focar de infectie. Nu vezi ca in toata lumea civilizata e cel putin la fel de dur ?

      In vest, iti mai si desface contractul de munca, nu doar ca nu te lasa in mall nevaccinat.  

      nicaieri in vest nu iti interzice accesul in magazine care nu sunt si alimentare

      nicaieri in vest nu iti interzice accesul la munca in afara de Italia si de ce incearca prin SUA

      in Spania e interzisa folosirea certificatului pe plan intern 

    CUM SA DEA ORDONANȚĂ DE URGENTA CA PENTRU NOI ROMANII NU ESTE UN GUVERN LEGAL. CUM SA DEA PUȘCĂRIAȘ UL FUTA LAU DROGAT DEMIS CU 281_0 IUBITUL FETITEI STERPE DE LA COTROCENI ORDONANȚĂ DE URGENTA CE CALITATE ARE. CE GUVERN ESTE ASTA. CHIAR TOȚI VATI VÂNDUT IUDEILOR, TRĂDĂTORILOR DE TARA, SATANIȘTILOR, CRIMINALILOR ÎN SERIE PENTRU BANII ȘI FUNCȚII GAY LOR DE LA BRUXELLES UNELTELE LUI ANTICRIST. UCIGAVARCRUCEA DE MUISTI, SATANIȘTI, L. G. B.T.ISTI,POPONARI,BULANGII,PED OFILII

    ,SODOMITI,GOMORITI.DRA GA REDACȚIA BURSA SA NU ȘTERGI ACEST TEXT ȘI MESAJ SA L CIREAȘA TOȚI CEI PLĂTIȚI SA ȘI FACĂ TREABA. CARE TRĂIESC DIN MUNCA NOASTRĂ. JOS TRINTORILOR DIN SPINAREA NOASTRĂ. LA MUNCA CU VOI SPURCATELOR, TICĂLOȘILOR.  

    1. vai ce opinie eleganta si ce logica impecabila a discursului :-)

      Si ce pozitie frumoasa a "Redactiei", care uneori invoca litera si spiritul regulamentului de postare!

      Make, ce faci cu deontologii tai?! 

      ai nota 10 de la mine

      esti beton!  

    Sigur, hainele si incaltamintea nu sunt esentiale. Tevile in casa nu sunt esentiale. Becurile, la fel (ok, becuri mai gasesti si prin supermarketuri). Macar sa zica nealimentare, nu neesentiale.

    Oricum, nici un magazin mic nu e nebun sa ceara certificat si sa piarda clienti. 

    1. corect!

      azi in Bucuresti am dat personal o tura prin 2 supermarketuri in zone comerciale (mall-uri) ... si prin magazine mici!  

      m-a intrebat cineva ceva?  

      nu!  

      nimic!  

      si m-am dus eu la paznici si am zis: auziti , nu am certificat verde, por sa intru la supermarket sa imi fac cumparaturile?  

      ce mi s-a zis?  

      daaa, dom'le du-te si ia-ti de mancare...  

      Confirm ce ai zis tu... TREBUIE SA FII CRETINUL CRETINILOR SA OPRESTI PUTINII CLIENTI CARE INTRA LA TINE IN MAGAZIN!  

      Daaar.... de acum incolo.... politistii se vor duce la pont ... sa dea amenzi sa isi faca planul de amenzi ... merg la supermarket in mall si iau 100 fraieri... macar 10 nu vor avea certificatul pwlii ... si le da amenzi  

      te vaiti in loc sa te vaccinezi. IQ de gaina.

      vaccinarea e voluntara. asa ca nu are nici o baza sa hartuiesti oamenii pt ca nu se vaccineaza. ca si cum eu ti-as interzice sa intri la mall pt ca esti fumator sau bautor.

      Ai rabdare pină infloreste și te lucrează nanografitul din tine ... peste 3...5 ani sigur nu mai postezi nimic aicea. Acum se srpara grîul dr neghină.

    DE ASTĂZI,

    Certificatul digital Covid, neesential pentru toate activităţile obligatorii 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb