De ce ne-a mulţumit preşedintele?

GRUPAJ REALIZAT DE MAKE ŞI DANIEL BOJIN
Ziarul BURSA #Politică / 24 august 2009

Preşedintele Traian Băsescu a mulţumit mass - media care a dezvăluit implicarea fratelui său într-o companie de afaceri militare.

Mass - media care a dezvăluit cazul este ziarul "BURSA", asociat cu emisiunea "BizBazar" a lui Moise Guran, de pe Antena 3.

Deci, prin comunicatul de presă al Preşedinţiei, Traian Băsescu a mulţumit ziarului "BURSA" şi emisiunii "BizBazar", amândouă făcând presă în domeniul financiar.

De ce ne-a mulţumit?

De ce nu ne-a luat la palme?!

Scandalul pe care l-a declanşat dezvăluirea noastră este, probabil, unul dintre cele mai groase din istoria politicii noastre postrevoluţionare. Însuşi Traian Băsescu a recunoscut că, dacă fratele său se va mai băga în vreo firmă dubioasă, ca acum, atunci nu va mai avea rost să candideze la alegerile prezidenţiale.

Fără rea voinţă, în respectul principiilor, să observăm aici că nu înţelegem de ce este nevoie de o a doua gafă a fratelui Băsescu Mircea; prima nu a fost suficient de gravă?!

Desigur, malurile Dâmboviţei nu seamănă nici cu malurile Tamisei, nici cu malurile Senei.

De aceea, să acceptăm că în condiţiile româneşti, scuzele exprimate în caz de către Preşedinţie reprezintă un pas spre normalitate (în lumea democraţiei civilizate ar fi considerate drept reacţie insuficientă).

Încă o dată: dacă i-am declanşat o asemenea năpastă, atunci de ce ne-a mulţumit preşedintele?!

În primul rând, Traian Băsescu ştie că ziarul "BURSA" aflat la originea dezvăluirii, nu se află sub comandă (nici politică, nici de afaceri, nici a "serviciilor").

Deci, dezvăluirea nu vine ca act de ostilitate. Ci din pură vocaţie jurnalistică, în slujba publicului.

În al doilea rând (şi cel mai important), dezvăluirea nu a fost "jucată politic": am descoperit situaţia, am făcut verificările ca să întemeiem solid informaţia şi am publicat-o imediat.

Se pare, după cum afirmă Mugur Ciuvică, fostul consilier prezidenţial (al lui Emil Constantinescu), că Grupul său de investigaţii cerceta cazul concomitent cu noi.

Dar, spre deosebire de "BURSA", domnul Ciuvică (după cum a declarat-o) şi-a făcut calcule de oportunitate asupra momentului dezvăluirii publice, programând-o undeva spre sfârşitul săptămânii acesteia, ori chiar mai târziu.

Ce calcule îşi va fi făcut Ciuvică?

Probabil că şi-a socotit un grafic de erodare a imaginii preşedintelui, pentru care fitilul "Udrea" trebuia să ardă până la capăt să aprindă bomba frăţiorului Mircea Băsescu, într-o explozie fatală, politic, pentru preşedinte.

Să mai observăm că, în acest răstimp de o săptămână, două, compania de afaceri militare în care era implicat Mircea Băsescu, ar fi avut spaţiul să încheie măcar un contract.

Ziarul "BURSA" i-a luat faţa lui Ciuvică, deşi habar n-aveam de calculele domniei sale.

Ăsta este motivul pentru care preşedintele ne-a mulţumit. Publicarea imediată a informaţiei - un imperativ al deontologiei jurnalistice - a stârnit recunoştinţa preşedintelui.

Deşi am făcut-o în interesul publicului, iar nu în interesul său, îi putem răspunde preşedintelui, politicos: "Cu plăcere!". n

Post scriptum

Câţiva liberali au construit scenariul că "BURSA" ar fi fost plătită de Băsescu însuşi să declanşeze scandalul, ca să-l pună în umbră pe celălalt - "scandalul Udrea".

Boală grea, frate ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb