De ce nu poate rezolva Federal Reserve criza de dolari, deşi are cea mai mare tiparniţă?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 aprilie 2020

De ce nu poate rezolva Federal Reserve criza de dolari, deşi are cea mai mare tiparniţă?
Călin Rechea

Extraordinar nu mai este demult un cu­vânt suficient pentru a descrie ceea ce a făcut sau face Federal Reserve, banca centrală americană, pentru a opri propagarea efectelor pandemiei de coronavirus nu doar în economia Statelor Unite ci şi la nivelul economiei globale.

Din păcate, nici extraordinarul nu mai este suficient, deoarece dezechilibrele acumulate sunt mult prea mari. Normalitatea după care tânjeşte toată lumea nu mai este posibilă, în condiţiile în care iluziile "construite" prin creditare iresponsabilă nu mai pot fi susţinute, iar acest proces dureros va deveni tot mai evident, mai ales în economiile emergente.

Poate că autorităţile de acolo vor ajunge, în sfârşit, la concluzia că "acumularea" unor credite tot mai mari, deseori în numele construirii infrastructurii, nu deschide deloc o cale mai "uşoară" către dezvoltare.

Dimpotrivă, dacă obiectivul este dezvoltarea sustenabilă, atunci calea nu poate fi decât aceea "grea" a acumulării capitalului şi libertăţii economice.

Până atunci nu ne rămâne decât să asistăm cu uimire la încercările disperate ale Fed-ului de a obţine ceva, un rezultat cât de mic în economia reală, în urma operaţiunilor nelimitate de tipărire şi creditare lansate în ultimele săptămâni.

În urma acestor operaţiuni, bilanţul băncii centrale americane a crescut cu circa 1,5 trilioane de dolari în ultimele trei săptămâni, până la 5,81 de trilioane (vezi graficul 1), în condiţiile în care portofoliul obligaţiunilor guvernamentale "cumpărate" prin tipărire a crescut cu 818 miliarde de dolari, până la 3,34 trilioane.

În ciuda aceste expansiuni monetare fără precedent, dolarul american a înregistrat o apreciere puternică faţă de un coş valutar al principalelor economii dezvoltate, după cum arată evoluţia indicelui dolarului, calculat zilnic de ICE (Intercontinental Exchange) (vezi graficul 2).

Indicele dolarului este un indicator construit ca medie geometrică a valorii dolarului faţă de euro, yen, lira sterlină, dolarul canadian, coroana suedeză şi francul elveţian.

Valoarea indicelui creşte atunci când dolarul se apreciază în raport cu valutele din coş.

Redeschiderea liniilor de swap valutar cu băncile centrale din Canada, Anglia, Japonia, Elveţia şi Banca Centrală Europeană nu a ajutat. Soldul acestor operaţiuni în bilanţul Federal Reserve a crescut vertical numai după extinderea listei băncilor centrale cu cele din Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Mexic, Singapore, Suedia, Danemarca, Norvegia şi Noua Zeelandă (vezi graficul 3).

Ultimele date de la Federal Reserve arată că soldul operaţiunilor de swap valutar a urcat până la 348,5 miliarde de euro în săptămâna încheiată la 1 aprilie 2020, în condiţiile în care limita operaţiunilor swap din lista extinsă este de 450 de miliarde de dolari, iar maturitatea lor este de până la 6 luni.

După cum scrie reputatul analist american James Rickards, autorul cărţilor "Moartea banilor" şi "Războaiele valutare", natura operaţiunilor swap este aceea a unui credit, care trebuie rambursat la scadenţă, iar "lanţul" nu trebuie să aibă nicio verigă slăbită.

Nici extinderea operaţiunilor de swap valutar nu a oprit aprecierea dolarului american, iar accentuarea crizei de dolari pe pieţele internaţionale a condus la depăşirea unui alt record: volumul vânzărilor de obligaţiuni americane.

Conform celor mai recente date oficiale, valoarea obligaţiunilor guvernamentale americane din portofoliile băncilor centrale străine, care sunt deţinute în custodie de Federal Reserve, a scăzut cu circa 136 de miliarde de dolari în martie 2020 (vezi graficul 4), până la 2,86 trilioane de dolari.

În aceste condiţii, Fed-ul a lansat şi un program de operaţiuni repo cu alte bănci centrale, astfel încât să ofere lichiditate în dolari, în condiţiile opririi vânzărilor "forţate" de titluri americane.

"Fed-ul şi-a asumat rolul de bancă centrală a lumii", a scris Bloomberg după anunţarea acestui program.

Din nefericire pentru cei care propovăduiesc soluţionarea problemelor omenirii cu ajutorul tiparniţei sau creditelor ieftine, dolarul nu şi-a oprit creşterea faţă de celelalte monede.

Într-un articol recent de pe site-ul publicaţiei "The Daily Reckoning", James Rickards scrie că nu trebuie să fim surprinşi de criza de dolari, deoarece "în timp ce Fed-ul a tipărit 4 trilioane de dolari, la nivel global s-au creat datorii noi de 100 de trilioane".

Rickards mai scrie că "dacă există un deficit de dolari, China nu îşi poate controla moneda, iar pieţele emergente nu îşi pot refinanţa datoriile".

Economistul spaniol Daniel Lacalle estimează un deficit de 13 trilioane de dolari la nivel global, explicat de "explozia datoriilor denominate în dolari din economiile emergente în ultimii 20 de ani".

Explicaţia? "Investitorii străini şi locali nu au acceptat riscul valutar ridicat, deoarece, în condiţii cum sunt cele actuale, multe ţări ar decide să-şi devalorizeze moneda, care ar duce la distrugerea creditorilor", după cum mai scrie Lacalle.

Acesta este şi motivul pentru care promisiunea intervenţiilor "nelimitate" nu influenţează pieţele pentru mai mult de câteva zile.

"Cuvântul "nelimitat' este doar un instrument de comunicare", după cum mai scrie tot Daniel Lacalle, şi nu există program de relaxare cantitativă nelimitat în Statele Unite deoarece "limitele sunt impuse de încrederea şi cererea pentru dolari".

Tocmai de aceea, toate operaţiunile băncilor centrale, precum şi viziunea optimistă asociată acestora în presa financiară internaţională, nu pot decât să amâne "ziua judecăţii", pentru că ne aflăm în faţa ultimei etape dintr-un "super-ciclu al datoriilor", rezultat al "unui pact faustian guvernelor şi băncilor centrale".

Într-o analiză din 2012, Scott Minerd, director de investiţii la Guggenheim Investments scria că "în drama Faust, diavolul l-a convins pe un împărat falit să tipărească şi să cheltuiască vaste cantităţi de bani de hârtie pentru a rezolva problemele ţării, însă rezultatul a fost destrămarea imperiului şi instaurarea haosului".

În acelaşi an, Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, a citat din aceeaşi operă a lui Johann Wolfgang von Goethe în cadrul unei conferinţe, tot pentru a denunţa pactul faustian al băncilor centrale.

În concluzia analizei sale, Scott Minerd scria că "guvernele care s-au bazat pe relaxarea cantitativă, în loc să aplice reformele structurale necesare, au semnat cel mai mare pact faustian din istoria financiară a omenirii".

Acum a venit scadenţa.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. The U.S. Dollar Index is calculated with this formula: USDX = 50.14348112 × EURUSD-0.576 × USDJPY0.136 × GBPUSD-0.119 × USDCAD0.091 × USDSEK0.042 × USDCHF0.036

    Acțiunile fed sau bce au scopul de a conserva -

    congela valoarea activelor din țările lor în fața unei crize exterioare deciziilor economice. 

    Când se vor produce suficiente măști și lumea va jnternaliza distanțarea social de ex, o mare parte a economiei, în adormire, va reporni. (cu limite în .turism, evenimente sportive) 

    Este si un pic de cinism aici, ca si la ultima criza: din valuta celor puternici sunt aruncate fărâme către căței, si iarăși statele sărace și supra-populate vor lucra pt.cele bogate. 

    D.Rechea are dreptate, dar parțial : statele sărace, supra-populate si corupte trebuiau să facă reforme ca să nu devină, cu fiecare criza, din nou vasalele statelor bogate, corupte dar puternice. 

    Ex în Ro ne aruncă niște euro pt.plati șomaj tehnic si chiar salarii medici . 

    Se ...echilibrează un curs fals și iar vom importa bunuri din eurozona si vom.exporta oameni tineri, calificați și muncitori etc. 

    Ce vina au aia ca noi votăm corupti si nu se fac reforme 

    Statele sărace au nevoie de reforme. 

    Fed si bce fac bine ce fac, sunt instrumente de stabilitate pt.tarile lor și de putere fata de alte tari

    1. Aici este problema! Ce facem noi in Romania? Americanii si altii se descurca destul de bine,nu-i vad plangand de foame la granita noastra! Dl Rechea,Romania are multe probleme! Cum le rezolvam? Stii cine sunt vinovatii dar nu-i critici! Isarescu si alti guvernatori de banci centrale sunt sacul tau de box preferat! Pe mafia politica nu o critici! Aceasta mafie are nume si prenume,dar ti-e frica sa-i acuzi public!

      Cum sa-i critice ca d-lui, tot de fariseism este bolnav!

    La cat de culti sau culta, financiar si literar este lumea din ziua de azi nu va tine cont nimeni de asta si america nu are ce face decat sa taie si ei vreo 2 sau 3 zerouri, urmeaza statia 1$ = 0.04 bani sau invers si restu suporta si 1$ = 446 de lei

    1. La cat de culta sau culti esti, financiar si literar, cred ca ai facut facultatea de litere ca uite, cunosti literele.

      Are dreptate. Eu sunt pregătit, iar tu nu. Citește despre criza germană din 1938 si de cea americană din 1929. Cursul leu/$ este corect.

      Îți mai recomand să studiezi când a fost FED înființată, de ce și pe cine are în spate.

    :))

    Pib.ul SUA a fost de 20 trilioane, datoria publica externa este de 30 trilioane,oare chiar asa apocaliptic este? Hai sa vedem Italia,,Spania,de Grecia nu discutam:))

    1. Pib-ul SUA este aproximativ 22-23 trilioane dolari! Datoria PUBLICA TOTALA(interna+externa!) este aproximativ 24 trilioane dolari!

    Dl Rechea,pana la criza din 2008,majoritatea tarilor au avut crestere economica si si-au redus datoria publica din pib! In timpul unor crize majore,este normal sa creasca nivelul de indatorare,atat public cat si privat! Ideal este sa nu avem nevoie de imprumuturi si sa economisi pt vremuri grele! Daca cineva din familia dv. ar avea nevoie de o operatie costisitoare pt a-i fi salvata viata,nu te imprumuti ca sa-l ajuti ?

    1. Dl Rechea,care este diferenta dintre creditare iresponsabila si creditare responsabila? Te rog sa ne explici!

      Nu ti-e rusine sa alegi un astfel de exemplu, obraznicatura?!

      Pardon?! De ce este obraznic exemplul?

      Nici o problema! Voi alege alt exemplu! Dl Rechea,ce-i sfatuiti pe cei care nu au locuinta lor proprie? Sa locuiasca in chirie si sa plateasca proprietarului o anumita suma timp de 10,15,20 de ani,sau sa obtina un imprumut si sa plateasca dobanda?

      Creditare responsabila este atunci cind banca respecta indicatorii de solvabilitate al unui client.

      Diferenta o faci tu daca stii ceva matematica. 

      Este mult de discutat! Un client poate fi solvent astazi,dar maine sa nu mai fie! Bine inteles,banca cere garantii de la persoane fizice si juridice! Problema este cand statul se imprumuta iar dupa aceea declara faliment fara sa mai restituie! Ce trebuie facut? Sa nu mai imprumute nimeni statul daca nu prezinta garantii precum persoanele fizice?

    Traim in un sistem financiar global fara acoperire.

    Sunt prea multe produse derivate in primul rand, hartii adică, care pierd total contatul cu realitatea fizica.  

    Sunt prea multi bani si datorii de state firme persoane. Banii aduc randament negativ. 

    Clar trebuie o resetate. 

    Trebuie ajuns la valoarea reala a activelor prin desfiintatea majoritatii produselor derivate lasand numai cele cu livrare la scadență. 

    Credite trebuie date numai in limita capitalului propriu. 

    Banii trebuie armonizati cu datoriile statelor valoric si numeric.

    Oarecum ideal ar fi revenirea la etalonul aur fizic. 

    1. In noul model economic care se va instaura pe fondul crizei, termenul de "acoperire" dispare si este inlocuit cu termenul de "control".

      In privinta armonizarii valorii banilor cu datoriilor, cand se va introduce cip-ul biometric, fiecare cetatean va avea alocata pe cip o cantitate din datoria publica pe care trebuie sa o stinga anual prin munca sa pe plantatie.  

      In functie de cata datorie publica reuseste sa anihileze fiecare anual, rezulta valoarea monedei si cantiatea de bani primita de la bancile centrale.

      Adica logica economica nu va mai porni avand la baza averea, activele, drepturile ci invers, avand la baza datoriile, obligatiile si constrangerile.. De aceea poporul este obisnuit cu armata in aceste zile.  

    Mr. Rechea said:

    "Dimpotrivă, dacă obiectivul este dezvoltarea sustenabilă, atunci calea nu poate fi decât aceea "grea" a acumulării capitalului şi libertăţii economice." 

    I say:  

    Au contraire. Va fi dezvoltare sustenabila dar planificata, coordonata de la centru, cu biciul iar acumularea de capital va fi trecuta in plan secund. De aceea bancile centrale tiparesc moneda cu nemiluita, tocmai ca s-a schimbat paradigma deficitelor bugetare prag. Treptat se va schimba si modelul economic si n-o sa mai auziti de IMM-uri, decat sporadic (servicii marunte). 

    Noul model economic are in prim plan corporatia care produce pentru mase de oameni dar care nu urmareste neaparat profitul ci e un fel de "regie autonoma" in subordinea statului. De aceea inclusiv filozofia fiscala viitoare va fi centrata pe impozitarea corporatiilor (taxe facturate ulterior clientilor finali) precum si a colectarii taxelor in facturile de utilitati (mai ceva decat avem in prezent). 

    Relaxarea cantitativa va fi inlocuita cu monetizarea permanenta si nerambursabila a deficitului bugetar in schimbul cedarii suveranitatii statelor. Austeritatea va fi cuvantul de ordine dar limitele acestei austeritati vor fi stabilite centralizat, la nivelul bancilor centrale. Economia va deveni astfle mai putin capitalista si democratica decat o stim noi in prezent.  

    1. Intr-o anumita directie e posibil sa devina realitate din ce ai scris. Taxarea celor bogati va incepe prin gradualitate si va deveni exhaustiva pentru a genera inflatie si pentru ca miliardarii oricum nu au ce face cu banii pe care i-au strins.

      Nu e decat o falsa taxare a celor bogati. In cazul marilor corporatii (ex: energie, internet, etc) taxele se vor regasi in facturi, deci tot prostii le platesc. Taxarea intr-un stat abuziv, despotic e o forma de a tine lumea in sclavie. Sclavia exista si pana acum... dar totusi puteai iesi pe strada.. In noua ordine, nu se va mai putea, ca vei fi scanat biometric la fiecare colt de strada, vor fi camere si cititoare peste tot..

    Remarc un singur lucru.Multimea postarilor la articolele lui Rechea, denotă ca sunt citite, stârnesc interes si dezbateri unele mai realiste , altele mai fanteziste. Cert este un singur lucru: niciodată in istoria consemnată nu există un precedent .Oprirea activității umane la un asemenea nivel,nu poate fi quantificat de vreun model testat. Ca urmare, va sugerez sa aveți puțină răbdare si vom vedea cu toții noul mod de viață post corona.

    Chiar si teoria de distrugere in masă a populației, are o problemă,(a se vedea dificultățile de a înlătura multimea de morti in NY), unde naiba îngropi sau incinerezi 6 miliarde de oameni ( numar vehiculat pentru un reset demografic sustenabil eco de planeta Pământ).Resetul financiar e mai simplu. Revenirea la un model testat si functional,dar care nu lasă prea mult loc de manevră lăcomiei patologice.Banul emis in legătură directă cu corespondentul marfă, bancile sa atragă doar excedentul de bani reali,pe care sa plateasca o dobânda corelată cu cererea,emiterea de monedă nelimitată interzisă prin lege.Oamenii s-ar limita strict la consumul resurselor reale,piața ar reflecta preturi reale la tot (bunuri,servicii,imobile) ,dar ar frâna modelul consumist care are nevoie de permanenta creștere. Lumea ar deveni mai slow ,mai curată si mai bună. Na uite ca am venit si eu cu un scenariu. Imi cer scuze înainte de un potop de critici acide. 

    1. Stii cum asteapta un miel bland sa fie taiat de Pasti..? Se uita la tine ca oaia proasta, nevenindu-i sa creada ca viata lui a luat sfarsti. Esti cam ancorat in vechea teorie a banilor. Vezi ca intre timp a aparut una noua.

      Nu crede tot ce vezi.Am batut șaua sa priceapă iapa.Era un scenariu al bunului simț. MTM este o teorie pe care chiar eu am explicat-o in trecut intr-un comentariu. Maynard Keynes fondatorul, si adepții lui au adus lumea in acest punct. Sunt printre putinii,independenti financiar si energetic,pentru ca" șansa favorizează o minte educată ".De ce nu ma pot proteja,este lebada neagra care poate distruge viața, indiferent de rezervele deținute. O zi bună sa ai.

      Ești independent financiar și energetic până la introducerea cip-ului, după care ești.mort, crezi că scapă cineva? Cum își din casa vei fi scanat, luat la bani mărunți,controlat în sacoșă, lucruri care se întâmplă și în prezent.

      Am vazut ca postezi recent si revii mereu cu povestea ta cu implementarea cipului.Probabil esti profund religios. E ok,departe de a ironiza sau combate necivilizat, parerea ta trebuie respectată chiar dacă nu sunt de acord cu ea,vorba lui Rațiu, voi lupta până la ultima picătură de sânge ca tu să ai dreptul să nu fi de acord cu mine. Tot ce spu eu este că avem dreptul de a alege si părinții fondatori ai Americii au făcut o constituție model născută din curajul unor oameni fara frică de moarte,Eu voi alege întotdeauna lupta si moartea in lipsa libertății. Am fost in stradă si la revoluție si la proteste ,voi înfrunta tirania si voi da bucuros la schimb viața in trocul cu pierderea libertății. Avem întotdeauna de ales,nu contează cum mori contează cum alegi să trăiești.

      Caută și vei găsi, deschide larg ochii și vei înțelege că vremurile in care erai un om liber au spus. E timpul cipului și a controlului total. Frunzărește presa internațională pe aceasta temă și vei înțelege că nimeni nu va putea să mai umble liber prin lume fără să-și de-a acceptul la măsurile care vor urma. Lucrurile se întâmplă deja cu viteza luminii. Google deja și-a pus oferta de tracking pe

      taraba și va colecta tot, inclusiv datele medicale ale fiecăruia. Ca si celelalte date personale, ele vor ajunge la terți. Nu vei primi vaccinul fara așa ceva. 

    Banii sunt hârtii trase la xerox / Romanica merge la Amanet

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb