De ce tăierea dobânzilor de către Rezerva Federală contează pentru pieţele globale?

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie

De ce tăierea dobânzilor de către Rezerva Federală contează pentru pieţele globale?

English Version

BNP Paribas: "Alegerile din Statele Unite vor avea o influenţă majoră, deoarece diferitele politici fiscale complică ciclul de reducere a dobânzilor"

Barclays: "Piaţa acţiunilor este întotdeauna agitată în preajma primei reduceri, deoarece investitorii se întreabă de ce băncile centrale taie ratele"

Dolarul american s-a întărit după prima reducere a dobânzilor de către Fed, în trei din ultimele patru cicluri, conform JP Morgan

Impactul mult aşteptatei reduceri a dobânzii de către Rezerva Federală, care va reprezenta prima tăiere din ultimii patru ani, va fi resimţit cu mult în afara Statelor Unite, conform unui articol publicat de Reuters, în care se trece în revistă posibila influenţă a mişcării băncii centrale a SUA asupra altor bănci centrale, economii sau clase de active.

Dimensiunea primei reduceri şi amploarea relaxării politicii Fed reprezintă un subiect încins de dezbatere, în vreme ce alegerile din Statele Unite complică şi mai mult lucrurile pentru investitorii globali şi factorii decizionali de politică monetară ce caută un reper în Rezerva Federală şi speră într-o aterizare lină a economiei, scrie publicaţie menţionată.

"Nu ştim încă ce fel de ciclu va fi acesta - dacă va fi precum cel din 1995, când reducerea a fost de doar 75 puncte de bază (n.r. 0,75%) sau precum cel din 2007-2008 când au fost 500 puncte de bază", a spus Kenneth Broux, şeful Departamentului de cercetare corporativă, Pieţe Valuare şi Dobânzi, la Societe Generale, citat de Reuters.

Traderii văd o probabilitate de 59% ca banca centrală a Statelor Unite să taie mâine dobânda cu 50 de puncte de bază, respectiv 41% pentru o reducere mai puţin agresivă, de 25 de puncte, conform datelor afişate ieri de CME FedWatch Tool.

În prezent, dobânda de referinţă din SUA este situată în intervalul 5,25-5,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani, după o serie de creşteri în 2022 şi 2023 menite să domolească inflaţia care, în urma măsurilor implementate de autorităţile americane pentru susţinerea economiei lovită de pandemie, ajusese la maximul ultimelor patru decenii.

Direcţia liderului

Banca Centrală Europeană sau Banca Canadei au redus dobânzile în 2024 dar, cel puţin în prima parte a anului, investitorii se întrebau cât de departe ar fi dispuse să meargă băncile dacă Fed nu taie ratele în acest an, înainte ca monedele lor să slăbească prea tare, ceea ce pune presiune asupra preţurilor. De asemenea, reducerea dobânzilor în Statele Unite aduce un anumit confort regiunilor cu economii mai slabe, potrivit Reuters.

Astfel, pe măsura creşterii aşteptărilor privind tăierea ratelor de către Rezerva Federală, traderii dau mai multe şanse pentru reducerea dobânzilor şi de către alte bănci centrale. Totuşi, aceştia estimează mai puţine reduceri în Europa decât în Statele Unite, în condiţiile în care BCE şi Banca Angliei sunt mai atente în ceea ce priveşte riscurile inflaţiei, mai scrie publicaţia menţionată.

De asemenea, începerea tăierii dobânzilor de către Rezerva Federală reprezintă un avantaj pentru pieţele de obligaţiuni globale, care adesea merge în tandem cu titlurile de trezorerie, conform Reuters.

Mai mult spaţiu de manevră în privinţa relaxării politcilor monetare şi susţinerii economiilor

Dobânzile mai scăzute din Statele Unite pot oferi băncilor centrale ale ţărilor emergente mai mult spaţiu de manevră în privinţa relaxării politcii monetare şi susţinerii creşterii economice interne, potrivit sursei menţionate.

Dintre cele 18 pieţe emergente incluse de Reuters într-un eşantion, în circa jumătate ciclul de tăiere a dobânzilor a demarat deja, iar în America Latină şi Europa (emergentă) se fac eforturi susţinute de relaxare monetară. Pe de altă parte, volatilitatea şi incertitudinea legată de alegerile prezidenţiale din SUA întunecă perspectivele.

"Alegerile din Statele Unite vor avea o influenţă majoră în acest sens, deoarece, diferitele politici fiscale complică ciclul de reducere a dobânzilor", a declarat Trang Nguyen, şeful global pentru strategii de credit în pieţe emergente, la BNP Paribas. "Am putea vedea mai multe acţiuni neobişnuite în rândul băncilor centrale pe baza acestui fapt".

Slăbirea dolarului american?

Tările economiilor ce speră că reducerea dobânzilor din Statele Unite va continua să şubrezească robusteţea dolarului american, ducând la întărirea propriilor monede, este posibil să fie dezamăgite, mai scrie Reuters.

Conform JP Morgan, dolarul american s-a întărit după prima reducere a dobânzilor de către Fed, în trei din ultimele patru cicluri.

Perspectivele dolarului vor depinde, în mare măsură, de cum se vor situa ratele din Statele Unite comparativ cu ratele altor ţări, mai scrie Reuters, adăugând că este posibil ca diferenţialul de dobândă dintre yen-ul japonez şi francul elveţian aproape să se înjumătăţească faţă de dolar, conform unor sondaje realizate de trustul media, în vreme ce lira sterlină şi dolarul australian ar putea obţine doar un avantaj marginal de randament faţă de moneda americană.

Cu excepţia cazului în care va deveni cu adevărat o monedă un randament redus, dolarul va continua să-şi păstreze atractivitatea în rândul investitorilor din afara SUA.

În economiile asiatice în care băncile centrale nu au tăit dobânzile, precum Coreea de Sud, Thailanda sau Malaezia, monedele s-au apreciat în lunile iulie şi august, în vreme ce yuan-ul chinez (ţară a cărei bancă reduce dobânzile) a recuperat pierderile de la începutul anului faţă de dolar.

De ce tăierea dobânzilor de către Rezerva Federală contează pentru pieţele globale?

Reluarea creşterii acţiunilor

Raliul acţiunilor globale, ce a fost zguduit recent din cauza temerilor privind creşterea economică, se poate relua dacă dobânzile mai reduse din Statele Unite vor stimula economia, astfel încât să se evite intrarea în recesiune, mai scrie Reuters.

Acţiunile globale, ilustrate prin indicele MSCI International World Price, au avut o scădere de peste 6% într-o perioadă scurtă de trei zile la începutul lunii august, în urma unor date slabe privind piaţa muncii din Statele Unite.

"Piaţa este întotdeauna agitată în preajma primei reduceri, deoarece investitorii se întreabă de ce băncile centrale taie dobânda", a declarat Emmanuel Cau, şeful strategiilor pentru acţiuni europene de la Barclays, adăugând că de obicei, în scenariul reducerii dobânzii dar fără să se manifeste recesiune, pieţele tind să-şi revină.

O aterizare lină a economiei americane ar trebuie să fie benefică şi pentru Asia, cu toate că indicele Nikkei a scăzut cu peste 10% faţă de recordul din iulie, în contextul întăririi şi a creşterii dobânzilor în Japonia, conform trustului media menţionat.

Reducerea costului de oportunitate al deţinerii metalelor preţioase

Metalele preţioase şi metalele de bază, precum cuprul, ar trebui să beneficieze de tăierea dobânzilor de către Fed, pentru cele din urmă perspectivele cererii şi o aterizare lină a economiei fiind esenţiale, potrivit Reuters.

Ratele mai reduse şi un dolar mai slab nu doar că reduc costul de oportunitate al deţinerii metalelor, ci şi costul achiziţionării lor de către cei ce folosesc alte valute, ceea ce le poate susţine preţul.

Ehsan Khoman, şeful Departamentului de Mărfuri, ESG şi Cercetare Pieţe Emergente, al grupul japonez Mitsubishi UFJ Financial, spune că dobânzile ridicate au reprezentat un "vânt din faţă" pentru metalele de bază, ducând la o distorsiune negativă semnificativă a cererii fizice din cauza reducerii stocurilor şi a presiunii pe anumite segmente de cerere, intensive în capital.

John Reade, strateg şef de piaţă la Consiliul Mondial al Aurului, crede că şi metalele preţioase pot beneficia de pe urma reducerii dobânzilor de către Rezerva Federală. "Evoluţia aurului, care de obicei are o relaţie negativă cu randamentele, fiindcă cea mai mare parte a cererii este în scopuri investiţionale, depăşeşte de obicei evoluţia altor metale în perioadele de reducere a ratelor. Aurul se află la niveluri record, dar investitorii ar trebui să fie prudenţi", a spus John Reade.

Conform startegului, speculatorii din pieţele futures pe aur de la Comex (parte din Chicago Mercantile Exchange Group) sunt poziţionaţi pentru un astfel de scenariu. "Dar, poate fi o situaţie de cumpărare a zvonului şi vânzare a faptului", a atrage atenţia Reade, citat de Reuters.

De ce tăierea dobânzilor de către Rezerva Federală contează pentru pieţele globale?

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb