Direcţia Naţională Anticorupţie, prin intermediul Parchetului General, a solicitat, ieri, preşedintelui Klaus Iohannis să aprobe cererea de efectuare a urmăririi penale într-un dosar de corupţie care îl vizează pe Călin Popescu Tăriceanu şi în care Senatul a votat în iunie 2019 împotriva ridicării imunităţii. Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte şi alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată.
"Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt (...) cu referire la fostul demnitar", se arată în solicitatea DNA.
Infracţiunea de luare de mită pentru care este acuzat Tăriceanu ar fi fost săvârşită în perioada în care acesta a deţinut funcţia de prim-ministru al ţării.
Dosarul penal a fost deshis de procurorii anticorupţie din ţara noastră la solicitarea autorităţilor judiciare din Austria şi vizează obţinerea de către Călin Popescu Tăriceanu a sumei de 800.000 dolari cu titlu de foloase necuvenite. Procurorii îl acuză pe Tăriceanu că ar fi primit cei 800.000 de dolari, reprezentând un comision de 10% din contract, în schimbul demersurilor sale pentru ca statul român să încheie mai multe acte adiţionale la un contract de distribuire a licenţelor Microsoft încheiat cu compania austriecă Fujitsu Siemens Computers GmbH.
Conform procurorilor, Tăriceanu ar primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii companiei, 800.000 dolari, constând în plata unor servicii de consultanţă. În schimb, fostul premier şi-a exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei austriece. Procurorii susţin că suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Fujitsu Siemens GmbH Austria a mai fost în centrul unui scandal de corupţie în România în 2014, când chiar conducerea firmei a făcut un denunţ cu privire la fapte de corupţie săvârşite de angajaţii din România în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţele Microsoft din 2004 cu guvernul României. Informaţia a apărut în ordonanţa DNA de începere a urmăririi penale într-un dosar de la acel moment.
Amintim că în 15 decembrie 2020, Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru abuz în serviciu şi complicitate la uzurparea de calităţi oficiale, în legătură cu mandatul de senator al social-democratului Cristian Marciu. Procurorii au reţinut că, în perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al lui Cristian Marciu (găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, decizie rămasă definitivă printr-o sentinţă pronunţată în martie 2015 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, Tăriceanu a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia de senator poziţia următoare. De asemenea, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale sus-menţionate, Călin Popescu Tăriceanu l-a ajutat pe Marciu să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.
Călin Popescu-Tăriceanu respinge acuzaţiile DNA conform cărora ar fi luat mită când ocupa funcţia de prim-ministru, explicând că nu s-au făcut plăţi către firma Microsoft cât timp el a condus Guvernul şi, în consecinţă, nu primit "niciun ban".
"În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una era vizată de procurorul general de atunci, doamna Kovesi, nu au făcut decât să inventarieze licenţele Microsoft şi nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu. Deci, nu aveau cum să ajungă bani la mine. Din ce? Legătura se face cu consultanţii pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract care a fost onorat în integralitate şi alte obligaţii nu au existat. Consultanţii au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului. Nici eu, nici PNL nu am primit aceste sume. Această sumă de 800.000 de dolari este în capul DNA că ar fi fost într-un fel virată sau folosită de PNL. În dosar, eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume şi nici PNL, ca să fie clar", a afirmat, ieri, Călin Popescu Tăriceanu.
El a explicat că dosarul a fost deschis cu mult timp în urmă.
"Erau o serie de acuzaţii care nu erau deloc evidente şi clare. Eu eram acuzat de luare mită, dar în dosarul de la Procuratură se spune că, de fapt, banii nu au ajuns la mine, că banii ar fi fost luaţi de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură... Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, un dosar care avea 17.000 de pagini, trimis la Parlament, în care, când ne-am uitat, nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea, ci numai o însăilare de presupuneri şi de aberaţii juridice care încercau să mă pună într-o lumină defavorabilă", a adăugat Tăriceanu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2021, 09:14)
Clar, dl Tăriceanu e nevinovat ! Pe vremea aia 800.000 de € erau un mizilic !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2021, 10:39)
Nu stiu cine este mai corup aici,Tariceanu sau justitia lui kovesi
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2021, 13:24)
Tariceanu!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2021, 13:47)
Ca să-ți răspund la întrebare: sigur Kovesi l-a determinat pe mârlan (am vrut să spun pe tăriceanu) să pună laba jugoasă pe mită; și de mai multe ori.
Cred că decât cu cinci neveste și doua dosare penale, îi stătea mai bine cu cinci dosare penale și două neveste.
Acum, că nu mai poate sta ascuns de DNA prin șparlament, să sperăm că va ajunge la tot atâtea dosare penale câte neveste a avut.
Și să sperăm neapărat că se va recupera și paguba făcută de Casanova
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2021, 11:50)
Securitatea a reinviat.
Nepotii nostrii vor urmarii peste 30 de ani acelasi "Memorial al durerii" in care va fi prezentat matiriul elitelor politice si intelectuale de astazi, victime ale sistemului ticalosit securist, Dragnea, Tariceanu, Pinalti, Cocos, Udrea, Mazare, Ritzi, Crinuta si... si poate Catu, Orban si multi alti ministri si demnitari arestati, judecati si aruncati nevinovati in inchisorile siatemului ticalosit.
Tariceanu in mod evident este nevinovat. Dar eroi au fost eroi sunt inca.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 12.01.2021, 13:23)
intre 2 chiar ca nu te mai ploua :))
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2021, 15:42)
Care două, celula are 4 !
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2021, 20:21)
Cu doua ai labele ocupate !