DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI, Apreciere net superioară a indicelui BET-FI faţă de cea a BET

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 decembrie 2017

Apreciere net superioară a indicelui BET-FI faţă de cea a BET

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut evoluţii divergente de la începutul acestui an şi până în prezent, comportamentul acestora fiind diferit în cele două părţi ale anului 2017.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB s-a apreciat, în perioada 30 decembrie 2016 - 6 iunie 2017, cu 22,9% (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere), în timp ce, pentru aceeaşi perioadă, aprecierea indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a fost de doar 12,21%.

După această dată, evoluţia celor două coşuri de acţiuni a început să fie diferită, BET începând să scadă, astfel încât, în prezent, marchează o creştere de doar 8,28% de la începutul anului (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere din perioada 30 decembrie 2016 - 7 decembrie 2017), în timp ce BET-FI şi-a continuat avansul, randamentul indicelui financiar fiind, în aceeaşi perioadă, de 31,7%.

De asemenea, trebuie precizat că rentabilitatea obţinută de BET-FI este cu mult mai mare şi faţă de cea a indicelui BET-TR, ce include şi dividendele, care a urcat, în aceeaşi perioadă, cu 17,88%

Ioana Sechel, BRK Financial Group: "De la jumătatea anului, investitorii s-au orientat către SIF-uri, datorită discount-urilor dintre preţ şi valoarea unitară a activului net"

În legătură cu evoluţia diferită a indicilor menţionaţi, Ioana Sechel, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, ne-a declarat: "De la jumătatea acestui an s-a putut observa o reorientare a investitorilor din piaţa de capital către acţiunile societăţilor de investiţii financiare (n.r. SIF-uri), ca urmare a discount-urilor generoase afişate de către acestea faţă de valoarea unitară a activului net.

Indicele BET-FI a fost impulsionat de avansul de aproape 40% al acţiunilor SIF Banat-Crişana (SIF1) de la începutul acestui an (n.r. perioada 30 decembrie 2016 - 6 decembrie 2017), în timp ce acţiunile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 79,5% în acelaşi interval.

De asemenea, s-au remarcat şi acţiunile SIF Muntenia (SIF4) cu un plus de 52,4% şi cele ale SIF Oltenia (SIF5) cu o apreciere de 35% în aceeaşi perioadă de referinţă. Din rândul SIF-urilor, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost singurele care au marcat uşoare scăderi de la începutul anului".

Domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, ne-a transmis că, în acest an, investitorii au ales să utilizeze SIF-urile ca vehicul de expunere, indirectă, pe ramuri economice slab reprezentate la bursă.

Analistul de la Tradeville a apreciat: "Din punctul nostru de vedere, subperformanţa din acest an consemnată de indicele BET-TR (n.r. şi implicit BET) în comparaţie cu cea a BET-FI este cauzată de faptul că, după ce în anii trecuţi am avut creşteri în principal pe companiile de tip «blue chip» din cadrul indicelui BET (BET-FI având o performanţă ceva mai slabă), în 2017 am văzut o orientare spre diversificarea portofoliilor, prin includerea altor segmente ale pieţei. În acest sens, SIF-urile oferă investitorilor expuneri către ramuri economice (cum ar fi turismul) care la BVB nu sunt reprezentate de companii foarte lichide".

Ana Maria Andruş, analist senior în cadrul Ieba Trust, ne-a furnizat o analiză mai amplă a motivelor care au dus la evoluţia diferită a indicilor menţionaţi.

Doamna Andruş ne-a spus: "În linii mari, în perioada menţionată, atât BET-FI cât şi BET au avut un trend pozitiv, susţinut de rezultatele financiare bune, având suport în evoluţia favorabilă a principalilor indicatori macroeconomici, ceea ce a creat premisele unui optimism pe termen scurt şi mediu".

Avansul mai redus al BET a fost determinat de evoluţia acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP), care au cea mai mare pondere în indice. Dintre cele trei, acţiunile TLV au pierdut aproximativ 30% în ultimele şase luni, preţul acţiunii SNP s-a retras cu circa 14%, iar FP a pierdut doar 8%, a spus analistul Ieba Trust.

Ana Maria Andruş, Ieba Trust: "Lipsa de predictibilitate, în special în ceea ce priveşte taxa pe activele bancare, a generat o reducere de expunere pe România, din partea investitorilor instituţionali străini"

Referitor la evoluţia acţiunilor TLV doamna Andruş ne-a transmis: "Credem că potenţialul de creştere al TLV a fost limitat de incertitudinea cu privire la viteza de realizare a sinergiilor la nivelul noii structuri create (n.r. prin achiziţionarea Bancpost), suprapusă peste o perioadă de corecţii estimate la nivel macroeconomic, ţinând cont că ne aşteptăm la o politică fiscală restrictivă pentru următorii doi ani, cel puţin".

În acelaşi timp, toate acestea conduc la un timp de ajustare relativ mai mare către o politică de dividende sustenabilă la nivel anual, deşi, din punct de vedere al raportărilor financiare, profitabilitatea este conform aşteptărilor, a spus analistul Ieba Trust, adăugând: "Gradul de capitalizare al băncii permite atât un apetit la risc suficient de ridicat pe zona de creditare, cât şi o rată de distribuire a profitului mai mare, porţiunea rămasă de capitalizat a acestuia urmând de asemenea a fi considerabilă".

Cu toate că încă nu ne putem pronunţa asupra preţului tranzacţiei prin care banca din Cluj a achiziţionat Bancpost, credem că TLV va intra într-un proces mai lung de normalizare a indicatorilor financiari, pe termen mediu şi lung evoluţia acţiunilor băncii fiind influenţată, într-o măsură mai mare, de contribuţia componentei organice, a spus doamna Andruş, care a completat:

"Probabil că s-au creat premisele unor aşteptări cu privire la un nivel redus al dividendului sub formă cash pentru anul următor, sau cel puţin până la trasarea noii strategii de activitate rezultată în urma integrării proceselor.

Deşi a fost emitentul cel mai tranzacţionat, atât în 2017 cât şi în 2016, lipsa de predictibilitate, în special în ceea ce priveşte taxa pe activele bancare, a generat o reducere de expunere pe România, în special din partea investitorilor instituţionali străini".

În legătură cu deprecierea titlurilor SNP din ultima parte a anului, analistul Ieba Trust a evidenţiat că aceasta a apărut în contextul trendului ascendent pe care s-a situat preţul petrolului în acea perioadă.

"Considerăm că evoluţia negativă a fost determinată de incertitudinea cu privire la construcţia proiectului BRUA în timp util pentru lansarea deciziei de investiţie finală în Marea Neagră şi a problemelor tehnice apărute vizavi de funcţionarea centralei de la Brazi, ce a determinat oprirea producţiei pentru o anumită perioadă", a explicat Ana Maria Andruş motivele acestei evoluţii.

Rezultatele financiare la nouă luni au fost peste aşteptări, atât la nivel operaţional cât şi la nivelul cifrei de afaceri, iar aşteptările privind dividendul pentru acest an, precum şi evoluţia preţului acţiunilor în perioada următoare sunt, de asemenea, pozitive, ne-a mai transmis analistul Ieba Trust, care a adăugat: "În schimb, proiectul legii redevenţelor rămâne, în continuare, o problema sensibilă, mai ales dacă ne gândim la potenţialul şi impactul pe care dezvoltarea zăcămintelor îl au din punct de vedere al cash-flow-ului la nivelul companiei".

Pe data de 28 noiembrie 2017, au fost semnate contractele pentru lucrări de execuţie a proiectului BRUA, faza I, de 479 de km., de la Podişor până la Recaş, valoarea totală a investiţiei fiind estimată la 480 de milioane de euro, dintre care aproximativ 180 de milioane fondurile nerambursabile.

Pe data de 5 decembrie, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, anunţa că întregul pachet legislativ privind reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale va fi revizuit şi va fi votat în Parlament în luna februarie a anului viitor.

Totodată, domnia sa preciza că Ministerul urmează să facă un studiu aprofundat, pentru ca sistemul de redevenţe să fie corect.

Ministerul Economiei lansase în dezbatere, pe 23 octombrie, Proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale.

Conform propunerii, redevenţele pentru exploatări on-shore (pe uscat) rămâneau nemodificate, în intervalul 3,5%-13,5% din valoarea producţiei zăcământului, în funcţie de mărimea exploatării, iar, în cazul zăcămintelor off-shore (în largul mării) de gaze naturale, se stabilea o cotă fixă de 10% pentru întreg volumul extras şi una variabilă între 2% şi 3%, în funcţie de volumul extras.

Ana Maria Andruş, Ieba Trust: "Evoluţia BET-FI a fost influenţată de posibila eliminare a pragului de deţinere la SIF-uri"

În opinia doamnei Andruş, un motiv pentru ascensiunea indicelui societăţilor de investiţii financiare este dat de o posibilă eliminare a pragului de deţinere la SIF-uri.

Analistul a punctat: "Din punctul nostru de vedere, evoluţia BET-FI a fost influenţată, într-o oarecare măsură şi de aşteptările pozitive cu privire la o potenţială reluare a discuţiilor în ceea ce priveşte pragul de deţinere.

Momentan, acesta este limitat la un nivel de 5%, reprezentând unul din criteriile care, în ultimii ani, a influenţat cel mai mult volumul de tranzacţionare cu acţiunile celor cinci SIF-uri.

Pe de altă parte, am putut observa şi paşi către îmbunătăţirea principiilor de guvernanţă corporativă, transparenţă decizională şi o implicare mult mai activă în managementul portofoliului, dar şi oferte publice derulate".

Evoluţia bună în ansamblu a economiei şi sentimentul pozitiv al investitorilor, în special la nivelul celor de tip instituţional, a contribuit la creşteri susţinute a tuturor acţiunilor, ce s-au reflectat pozitiv în evoluţia VAN-ului (Valoarea Activului Net) raportat lunar, a mai spus Ana Maria Andruş, completând: "SIF2 are, momentan, un discount în jur de 20% al VAN faţă preţ, înregistrând şi cea mai mare apreciere pentru acest an".

Aceste creşteri conduc către aşteptări ridicate pentru dividendele din profitul anului 2017, însă, în cazul SIF-urilor, aprecierea de capital va rămâne peste randamentul potenţial al dividendelor ce urmează a fi oferite, a adăugat analistul Ieba Trust, conchizând: "Estimăm randamente care nu depăşesc 7%, acest aspect fiind favorabil doar companiilor din sectorul energetic, în linii mari, Romgaz (SNG), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Conpet (COTE)".

La data de 31 octombrie 2017, discounturile dintre preţurile SIF-urilor şi valorile unitare ale activelor nete variau între 28,47%, la SIF Moldova, şi 47,97%, la SIF Muntenia.

Evoluţia diferită se poate observa şi din punct de vedere tehnic, indicele BET situându-se pe o tendinţă descendentă atât pe termen scurt şi mediu, cât şi lung, cotaţia situându-se sub mediile mobile simple de 20, 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp.

De asemenea, BET a coborât sub zona importantă de suport (nivel sau prag de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) situată la 7.800 - 7.700 de puncte.

Spre deosebire, indicele financiar se află pe o tendinţă ascendentă pe toate cele trei orizonturi de timp relevante.

În şedinţa de tranzacţionare de vineri, 8 decembrie, BET-FI a închis la 39.089,51 puncte, în scădere cu 0,1%, în timp ce ultima cotaţie a principalului indice al pieţei a fost de 7693,55, în creştere cu 0,29% faţă de cea din şedinţa anterioară.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. BET-ul ,intr-adevar,a rupt suportul de la 7800 de puncte .Urmatorul este la 6000,adica maximele din 2010 si 2011

    1. Și se va duce acolo pentru ca ieșirea de urgenta la BVB e îngustă. Scăpa cine poate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb